Poslední kojot

Poslední kojot https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21444/bmid_posledni-kojot-PWt-21444.jpg 4 229 44

Další z úspěšné řady detektivek, vycházejících z tradic americké tvrdé školy. Hlavním hrdinou příběhu je samozřejmě opět losangeleský policista Harry Bosch. Tentokrát se s ním střetáme v době, kdy je jeho život nad propastí. Opustila ho přítelkyně, jeho byt je po zemětřesení neobyvatelný a po napadení velitele musel navíc odevzdat svůj odznak detektiva. Nadbytek volného času se Harry rozhodne vyřešit tím, že na vlastní pěst znovu prošetří pětatřicet let starý případ: případ vraždy své matky. Během tajného pátrání, které postupně přerůstá v jediný smysl jeho dalšího života, si však Bosch až příliš pozdě uvědomuje, že rány, do nichž ťal, jsou až pro některé vysoce postavené lidi až příliš živé. Dokonce tak živé, že jsou pro ně ochotni znovu vraždit.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Domino
Originální název:

The Last Coyote , 1995


více info...

Přidat komentář

KlariN
18.04.2024 5 z 5

Vynikající neonoir román. Nic víc, nic míň. Klaním se!

LenkaWal
04.11.2023 5 z 5

Začínám se do téhle série opravdu zažírat. Harry Bosch mě prostě baví.


TeaPeter
30.09.2023 4 z 5

Velmi dobrá detektivka. A skutečný motiv byl až tak uvěřitelný! Žádná velká politika, jen obyčejná lidská špatnost. A kdyby kniha byla o něco kratší, ta bych nad pěti hvězdami vůbec neváhal.

Inka8
10.07.2023 5 z 5

Kniha se mi líbila i když to byla první čtená o Boshovi. Zatím jsem vždy jen viděla seriál v televizi. Detektiv je postaven mimo službu a rozhodne se ve volném čase pátrat po vyřešení vraždy jeho matky, která nikdy nebyla objasněna. Kniha se mi líbila a doporučuji ji

PitoR
07.04.2023 5 z 5

Harry Bosch - 4. diel!
Moja štvrtá kniha od amerického spisovateľa Michaela Connellyho, ktorý v nej opätovne predstavuje svojho hrdinu, detektíva Hieronymusa Boscha, podľa ktorého je celá táto rozsiahla séria aj pomenovaná. Meno mu dala matka po slávnom holandskom maliarovi z prelomu 15. a 16. storočia...

"Niekedy sa cítim tak staro, až mám pocit, že jeho pomenovali po mne."

Od začiatku som sa vžil do tohto zaujímavého a napínavého príbehu; dá sa povedať, že som ho prečítal na posedenie. Harryho prenasleduje smola a stíha jedno nešťastie za druhým - rozchod s priateľkou, vážne poškodený dom po silnom zemetrasení v Meste Anjelov a k tomu ešte incident s nadriadeným na pracovisku...

"Všetci tomu hovoria incident. Trocha mi to pripomína ľudí, ktorí hovorili Vietnamu konflikt a nie vojna."

Preto je postavený mimo službu a na vlastnú päsť sa púšťa do starého prípadu z roku 1961, ktorý zostal nevyriešený a je veľmi úzko spojený s jeho životom. A začínajú sa diať veci...

"Buď záleží na každom, alebo na nikom. To je všetko. Pri vyšetrovaní sa idem potrhať bez ohľadu na to, či ide o prostitútku alebo starostovu ženu. To je moje pravidlo."

Takže, už iba zopakujem, čo som vlastne povedal na začiatku. Opäť veľmi silný príbeh a nečakané rozuzlenie - maximálna spokojnosť. Michael Connelly a jeho Harry si ma úplne získali. A už sa teším na päťku - Kufrové tango.

ThomasRuhe
06.04.2023 4 z 5

Poslední kojot se mi líbil. Případ je pro Bosche velmi osobní a on se do něj pořádně zakousne, i přes dlouhý časový odstup. Výborné jsou rozhovory, které v rámci vyšetřování Harry podstupuje. Je to kabrňák, protože si nenechá nic líbit. Beru i finální rozřešení případu, který měl své originální situace, což je v sériích pro autory vždy obtížný úkol.
Hodnotím jako nadprůměr za 80%.

Luigi1
22.02.2023 5 z 5

To jsem si pěkně početl začátek vláčný ale pak se to rozjelo

CharlesWard
11.12.2022 3 z 5

Jedna z těch knih, na které je docela dost vidět doba vzniku.

items
08.12.2022 5 z 5

Uao! Končiť to kapitolou 45, bolo by to 110%. Záver už bol pomerne pritiahnutý za vlasy.

Metla
10.07.2022 4 z 5

Občas mě potká období (jako asi každého), kdy problémy všedního života téměř znemožní, aby se mysl věnovala stránkám knih. Naštěstí jsem objevila několik plodných autorů a oblíbených literárních postav, co zvládnou čtenářské bariéry rozbíjet. Detektiv Harry Bosch mezi tyto spolehlivé taháky patří. Sympatický hrdina je u mě polovina úspěchu - spokojenost zaručena, pokud se k němu ještě přidá dobře zpracovaná zápletka (nemusí ani vadit, když zrovna nehýří originalitou). "Poslední kojot" používá osvědčená klišé závěrečných dekád 20. století, kdy drsní poldové nešli pro ránu daleko a k vyšetřování používali především vlastní mozek.
Vlk samotář Bosch tentokrát řeší velmi osobní případ, ničím extra nepřekvapil, přesto nemám důvod brblat. Prostě jsem od pana Connellyho dostala přesně to, co jsem právě potřebovala. Nic víc, nic míň. 80-85%

orinka3
29.04.2022 5 z 5

Mistrně napsaná detektivka, ostatně u Conellyho je to zvykem. Tentokrát jde o případ, který se ho bytostně dotýká a kterého se ujal v době pro něj nanejvýš složité. Kvůli svému nevhodnému chování je na čas odstaven od své služby a v době osobního volna se zakousne do desítky let starého případu. Nejde o nic menšího, než o jeho matku. Nemá cenu vypisovat způsoby, kterými se snaží dopídit skutečných viníků její smrti. S odstupem let už získává nadhled, takže se umí oprostit od citových záležitostí a věnovat se pouze faktům. Ta, jak se dá očekávat, vedou až k velice důležitým osobám, které ovlivňují polickou scénu. Bosch je jako vždycky statečný a neohrožený, umí si poradit v každé situaci a geniálně předvídá. I když, i on se dopouští chyb, které ho později trápí. Dobré čtení, chytrá detektivka, Bosch je má krevní skupina.

petrarka72
28.04.2022 5 z 5

Čtenářská výzva jako záminka k návratu (tady je nesporné, že jde o autorovu čtvrtou knihu, kterou dopsal a vydal - a která taky jako čtvrtá u nás vyšla)... Před dvěma desítkami let mě (po rozpačitých předchozích třech dílech) právě Poslední kojot přesvědčil, že Connelly umí psát - a Harry Bosch se definitivně zařadil po bok mých žhavých oblíbenců, Matthewa Scuddera a Travise McGee... Poslední kojot má všechno, co novodobá noirovka potřebuje - zločin řešený původně jako společenský problém, smutek hlavního hrdiny a jeho schopnost cítit zodpovědnost za všechny hříchy světa, zdánlivě jasně definované dobro a zlo, eastwoodovský patos a specifický humor, dvojznačnost motivací všech zúčastněných, záměnu osob, patří do ní i nepravděpodobné "oživení" dávno domněle mrtvého a protnutí okolností s tragickými následky - a všechno je komplikovanější a zároveň jednodušší, než se zdá... Pamatovala jsem si, kdo vraždil - a přesto mě případ Boschova nešťastného návratu do minulosti bavil - včetně nekonečných úvah o poslání, sezení s psycholožkou, peripetií s nadřízenými, počínající milostné komplikace a pátrání na zapřenou. Connelly tady vlastně rozdal karty na mnoho dílů dopředu. A jeho smysl pro metaforu (viz dům po zemětřesení nebo kojotí linka) je bonus.

Ivan F
23.02.2022 4 z 5

Na začiatku príbehu som si vravel, toto nie je možné, veď aj na vraždu existuje doba, po ktorej je premlčaná. Alebo sa mýlim? Prišlo mi nevierohodné, aby páchateľ aj po toľkých rokoch nebol v kľude a začal panikáriť. V každom prípade toto nebol najlepší príbeh od Michaela, aký som čítal, no nemožno mu uprieť spisovateľskú zručnosť a tým pádom ma k rozprávaniu pripútal. Kladne hodnotím Harryho presviedčacie metódy a jeho vyhranený vzťah ku kolegom, záporne linku s psychologičkou, tieto pasáže mi skutočne liezli na nervy. To, že k Harrymu patrí neodmysliteľne cigaretový smrad, tak to mi nejde popod nos, predsa len ako odporca tabakových výrobkov som pri čítaní pokašliaval, ako dym stúpal zo stránok knihy. Nakoniec musím zmieniť Connellyho humor, ten mi skutočne sedí. Podtrhnuté a spočítané: príjemné strávené chvíle s HB hoci to jeho najlepší prípad nie je, aj keď sa jedná o jeho matku.

heavy66
17.01.2022 4 z 5

Poslední kojot je trochu překombinovaný. Exkurze do dětství hlavního hrdiny je v pořádku, ale jinak je tam příliš mnoho červené knihovny a hloupých chyb hlavní postavy! Finální odhalení OK, ale závěrečné odhalení po finálním odhalení je pouhou lacinou senzací bez logiky!
Přesto je kniha napínavá a dobře napsaná. Během četby jsem cítil cigaretový kouř, jen nevím zda od Harryho nebo souseda pod námi?!

astra3
13.12.2021 5 z 5

Dobrá detektivka.

Jiparis
20.10.2021 5 z 5

Connelly mě opět nezklamal. Bosch se snaží vyřešit případ, který se ho hluboce dotýká a který je už mnoho let odložený a zapomenutý. Kombinace špinavé vysoké hry politiků, nečistý přístup některých policistů a Harryho osobní problémy jak v práci, tak v soukromí tvoří napínavý mix.

JSmerda
16.10.2021 4 z 5

Je to sice kniha Michaela Connellyho, ale zatím to byla nejslabší, co jsem od něho četl. Je to sice čtivá kniha, ale nelíbila se mi zápletka, která mi připadala absolutně neživotná. Celý příběh se Boshovi podaří vyřešit jen díky efektu "dominových kostek". Tedy, že na začátku popíchl vraha a vyvolal bouřlivou odezvu po X letech, kdy vražda již byla dávno promlčená. Reakce na toto drobné popíchnutí je naprosto neadekvátní tomu, co pak následuje.

alnahu
08.08.2021 5 z 5

Moje první kniha od tohoto autora a jsem naprosto spokojená.Skvělý důmyslný napínavý děj.Výborné počteníčko.

Arwen777
03.07.2021 4 z 5

Bohužel se mi nedaří číst knihy této série popořadě, beru to, co je v knihovně k dispozici, když mám na Harryho náladu. Asi to není nejšťastnější a u této knihy se to možná projevilo. Na rozdíl od většiny nadšených čtenářů jsem se do příběhu nemohla pořádně začíst a tak do půlky se mi děj vlekl. Teprve za půlkou dostal kýžený spád a zbytek knihy jsem dočetla s nadšením.
Harry Bosh je můj oblíbený hrdina. Michael Connelly píše poctivé detektivky z amerického prostředí, postavy jsou uvěřitelné a dobře vykreslené, děj není přehnaně akční a stojí na reálných základech. Je to ten původní boj dobra a zla, kdy hlavní hrdina stojí neochvějně na straně zákona a je ochotný rozkrýt i nepoctivost a korupci v řadách policie a nebojí se ani mocných. Takové hrdiny máme rádi.
V této knize se Harry vrací do minulosti k případu, který se ho osobně dotýká. Dozvídáme se tedy hodně o jeho dětství a o tom, co ho utvářelo a možná i dovedlo k policejní práci.
Knihy Michaela Connellyho patří k poctivé detektivní klasice. Určitě stojí za přečtení.

Titas9001
24.06.2021 5 z 5

Connelyho čtu ráda, ale není to ten autor, kdy netrpělivě čekám na novinku, a tak mně občas něco unikne....Poslední kojot je super čtení. Harry mimo službu, ale o to zarputilejší, protože vytahuje starý případ, který se ho osobně dotýká a utvářel jeho další život. Nebavily mně pasáže s Jasmine, protože milostné scény Connelymu moc nejdou. Ale zase to vyvážily rozhovory s psycholožkou, která uměla trefně popsat zákoutí Harryho duše. Vyústění hodně překvapivé!