Dvanáctá oběť

Dvanáctá oběť https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23887/dvanacta-obet-23887.jpg 5 274 65

Před čtyřmi lety zbavil detektiv Harry Bosch město Los Angeles děsivé noční můry. Dobře mířenou ranou z pistole poslal do horoucích pekel Panenkáře, mnohonásobného sadistického vraha, a spolu s ním i vlastní budoucnost, protože porušování procedurálních formalit při policejním zásahu nadřízení ze zásady nepromíjejí. Když je však nalezena další mrtvola s jasným Panenkářovým rukopisem, začne Harry ztrácet půdu pod nohama a vzápětí je obviněn ze zabití nevinného člověka. Přes den čelí u soudu útokům obávané žalobkyně a po večerech vede válku proti vrahovi, který nepřestává podávat důkazy, že žije a je nebezpečný. Za nocí však přichází nejzákeřnější nepřítel - pochybnosti o sobě samém. Je možné, že by byl tento případ Harryho posledním? Po strhujících detektivkách Černá ozvěna a Černý led přichází Michael Connelly s knihou, kterou není možné začít číst a odložit na zítra. Pravidelné střídání scén ze soudní síně a z honby za vrahem graduje až do samého konce, kdy na čtenáře čeká nečekané rozuzlení.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Domino
Originální název:

The Concrete Blonde , 1994


více info...

Přidat komentář

KlariN
11.04.2024 3 z 5

Michael Connelly a Harry Bosch potřetí, a zase radikálně jinak, tentokrát pevně rozkročeni mezi soudním dramatem a procedurálním krimi thrillerem. Případ Panenkář se vrací, a našeho oblíbeného detektiva opět čekají perné dny. Záživné čtení, jež vychází z těch nejlepších žánrových tradic. Drobné mínusy tentokrát představují poněkud stereotypní milostný vztah, lehce předvídatelné vršení falešných stop, a nepříliš výrazné finále. Jinak ovšem, radost!

Arwen777
21.01.2024 4 z 5

Detektivka skvělá, jako vždy s Harrym Boshem. Promyšlená, patřičně zamotaná, s mnoha zvraty. Moc se mi líbila psychologie a Harryho vnitřní boj a zápas s pochybnostmi, i potíže s otevřením se blízkému člověku. Policejní práce vykreslena na jedničku.
Takže proč jsem vlastně jednu hvězdu ubrala? Ačkoliv jsem v mládí hltala Perryho Masona, teď už soudní líčení nevyhledávám (v knihách, i když v životě se jim samozřejmě také vyhýbám). A tak se mi tento díl zdál místy zdlouhavý, ale jen soudní scény.
Těším se na další setkání s Harrym.


LenkaWal
24.10.2023 5 z 5

skvělé

Kami33
15.08.2023 5 z 5

Knížku jsem už jednou četla pod názvem Dvanáctá oběť. Ale ať se je název jakýkoliv, příběh je to napínavý, čtivý a kdo má Harryho Boshe rád, bude spokojený.

PPxy
31.05.2023

Ahoj čef! Podle komentářů to vypadá, že jsi četl jak Dvanáctou oběť, tak i Betonovou blondýnu. Poradil bys mně, který překlad je lepší, neb obě knihy jsou v pořadí 3. v sérii? Nechci si pořizovat obě
Předem dík

čef
30.04.2023 5 z 5

Přesně takto si představuji dokonalou detektivku. Bosch má problémy se soudem kvůli zastřelení padoucha při akci a k tomu se zpochybňují výsledky pátrání po sériovém vrahovi jeho i jeh parťáků. Příběh graduje a hledání viníka je stále ostřejší. Opravdu zážitek pro čtenáře krimi.

TeaPeter
02.04.2023 4 z 5

Série velmi dobře zraje. Zase o kousek lepší. Při čtení o Imitátorovi se mi pořád vkrádala otázka, jak moc je možné aby se myšlenky a činy obdivovaného indukovaly do obdivovatele. Jestli to všechno v obdivovateli jen čeká na probuzení nebo jestli to postupně vzniká. Ani rozuzlení knihy mi ale kloudnou odpověď nedalo.

PitoR
27.02.2023 5 z 5

Harry Bosch – 3. diel!
„Temné srdce nikdy nebije samo.“

Moja tretia kniha od amerického spisovateľa Michaela Connellyho, ktorý v nej opätovne predstavuje svojho hrdinu, detektíva Hieronymusa Boscha, podľa ktorého je celá táto rozsiahla séria aj pomenovaná.

„Práca v oddelení vrážd nie je len obyčajné zamestnanie, ale ozajstné povolanie. Rovnako ako vražda mohla páchateľovi pripadať ako umenie, jej vyšetrovanie bolo takisto vážnym umením. Platilo to však len pre povolaných, a človek si toto povolanie nevyberal sám. Ono si muselo vybrať jeho.“

Harry, ktorý v minulosti zastrelil neozbrojeného páchateľa, sadistického vraha mnohých mladých žien, je postavený pred občianskoprávny súd, kde vdova po Bábikárovi, ako ho nazvali samotní policajti, žiada od polície odškodné.

„Nijaká porota na svete nemôže spravodlivo rozhodnúť, čo som mal robiť. Nikto nemôže posúdiť, či to bolo správne, alebo nie. Ten proces by mohol trvať hoci aj rok a stále by celkom nepochopili, ako to v tú noc bolo.“

V tom istom čase sa v Meste anjelov objavuje ďalšia mŕtvola, ktorej vražda nesie charakteristické znaky, akými sa v minulosti prezentoval zastrelený vrah. Preto sa objavujú špekulácie, či Harry zabil v sebaobrane skutočného Bábikára?! Alebo tu máme pokračovateľa jeho odkazu?! Harry Bosch a jeho kolegovia sa púšťajú do neľahkej úlohy, aby dali veci na správnu mieru.

„Tvoj život je jeden veľmi tvrdý boj, Harry. Myslím tvoj život policajta. Ale aj napriek všetkej záťaži, čo so sebou nosíš, v tebe vidím veľmi veľa ušľachtilého...“

Zvykne sa vravieť, že s jedlom rastie chuť. Priznávam, že si ma Michael Connelly a jeho Harry úplne získali. Opäť veľmi zaujímavý príbeh a nečakané rozuzlenie – maximálna spokojnosť. A už sa teším na „štvorku“ – Posledný kojot.

Luigi1
17.02.2023 5 z 5

Rozjezd pomalý který se stupňuje k závratné rychlosti

items
08.12.2022 5 z 5

Kde ten chlap na to chodí?! Výborný príbeh. Veľmi oceňujem, že postavy majú hĺbku.

ThomasRuhe
21.10.2022 4 z 5

Příběh má dvě dějové linie. Soudní přelíčení, které je vedené proti Harry Boschovi a kontinuálně probíhající vyšetřování vražd Panenkáře. Samotný soud je napsaný dobře a jeho vrcholem byla výpověď právě Bosche. Vyšetřování vražd vůbec nezaostává a v jeho závěru je i pár zvratů. Kniha se mi líbila a ocením ji 80%.

ArwenAragorn
03.06.2022 4 z 5

80%

Po delší době jsem si zase dala Harryho Bosche. Bavily mě jak části ze soudní síně, tak pátrání po Imitátorovi. Knížka má spád, napětí, konec překvapil. Jako vraha jsem čekala někoho jiného, i když i ten pak byl mezi podezřelými.
Ráda doporučím.

vladka321
20.05.2022 4 z 5

Kniha se mi pořádně vlastně začala líbit až v samém závěru. Přesněji v poslední třetině. Soudní jednání bylo dost rozvláčné a i proplétání případů bylo takové hůře stravitelné. Pomalu se mi rodily v hlavě situace, kdo byl vrahem a vlastně se i dle těchto mých úvah odvíjel příběh. Pěkně jeden podezřelý za druhým. Samozřejmě bez té omáčky okolo. Ale o tom možná i dobrá detektivka je, aby se trochu ty závity protáčely a indície naváděly. Z tohoto hlediska velmi dobrá práce.

CharlesWard
18.05.2022 3 z 5

Asi o chlup čtivější, než předchozí kousek. Části ze soudního přelíčení se ale i tak bohužel neskutečně táhly a zdržovaly od dalšího pátrání.

Mandlevest
31.03.2022 5 z 5

Tak to jsem si zase jednou zavařila:-), když jsem si půjčila v knihovně tuto knihu s tím, že zjistím co velká část mých oblíbených na této sérii chválí. Už to vím, je prostě skvělá! Poctivá detektivka, vše postupně vysvětleno, žádné díry v logice s výborným závěrem. A jako by to nestačilo ke spokojenosti, je zde ještě Harry Bosch, představitel drsné detektivní americké školy v tom nejlepším slova smyslu. Hned jsem se zamilovala:-), jako kdysi na gymnáziu, když jsem hltala případy s Philem Marlowem anebo s partou z 87.reviru. Co jsem ovšem netušila je to, že série má 22! pokračování. A to jsem si letos zakázala nové série. Ach jo, Hani, takže zase nic :-), tohle prostě musím číst dál a začít prvním případem. Výborné to bylo a zase jsem se přesvědčila o kvalitách starších detektivek. Byly nějak poctivěji, inteligentněji psané i bez nálepek "mrazivý thriller" či "šokující zvrat", nezdá se Vám?

heavy66
12.01.2022 5 z 5

Tak tohle bylo skutečně velmi dobré! Promyšlený děj střídající soudní jednání se stíháním zločinců, a napínavý až strhující závěr vyšetřování vedoucí do několika slepých uliček, až se nakonec Harry trefí, i když minutu po dvanácté! Možná, kdyby tolik nehulil, měl by ještě bystřejší úsudek a rychlejší reflexy!
Nejhorší pro mě byl promluv žalobce o procedurálních chybách, které mohou vést k propuštění sériového vraha. Ať žije demokracie a lidská práva!

Ivan F
27.11.2021 4 z 5

V niektorých knihách sa vypijú litre kávy a v niektorých sa pripaľuje jedna cigareta od druhej. Na rozdiel od tých kávových, ma cigaretová séria s Hieronymusom v hlavnej úlohe baví a tretie pokračovanie je príjemná oldschoolová detektívka. Síce je to celé o mnohokrát použitej schéme, kedy detektív naháňa vraha, ktorý je neustále o krok vpred, Harry s čiernymi prehúlenými pľúcami dychčí, no nevzdáva sa a nakoniec sa (tak isto ako čitateľ/ka) dočká tej jednej chyby, toho jedného zakopnutia, ktoré mu umožní byť úspešným lovcom. Skrátka a dobre Michael Connelly píše pútavo, hoc na obohranú tému, predsa len, koľko schém môže mať detektívka? Je ich pár a opakujú sa. Výborné pasáže v knihe sú s expertom Johnom Lockom a Harryho prekáranie s Dolores nemá chybu - napriek tomu, že mi bola protivná, tak som jej fandil a nakoniec mi jej bolo ľúto.

Metla
15.04.2021 5 z 5

Tak jo, Harry, do třetice všeho dobrého – a konečně se Ti to povedlo, ač s odřenými rameny. Byla jsem v příběhu jako doma; v pohodlíčku sice známém, předvídatelném, ovšem příjemně útulném, téměř dokonale odpovídajícím mému vkusu. Až na ten smrad, ten tě málem stál pátou hvězdu. Jak sympaťák tvého kalibru může být tak bezohledný závislák? Neustálé zmínky o cigaretách a jejich zapalování či típání, bez sebemenší elementární slušnosti nehulit tam, kde to není žádoucí, nebo se přinejmenším zeptat… tohle mi vážně otravovalo vzduch i přes stránky. Tvého tvůrce pravděpodobně sponzoruje Marlboro, hádám dostal celoživotní zásoby hřebíků do rakve.
Jinak jsem si skvěle užila pendlování mezi soudní síní a místy činu, doprovázené dedukcemi, výslechem svědků, případně podezřelých, okořeněné slabou chutí romantiky a také trochou policejních vtípků. Jen tak dál, Harry, těším se na díl, kdy se zbavíš tabáku (nebo alespoň nebude zmiňován ob stránku). 85%

MatoPalkes
27.01.2021 5 z 5

Do tretice všetko dobré a tentoraz je to za plný počet hviezd. Príbeh napínavý od začiatku až do konca, buď v neónových svetlách porno priemyslu alebo v laviciach súdnej siene.

monte
24.12.2020 5 z 5

skvělé čtení