Kazatel
Erika Falcková & Patrik Hedström série
V pobřežních skalách poblíž švédského městečka Fjällbacka je objevena mrtvola ženy. Pod tělem oběti jsou však nalezeny kostry dvou dalších žen, které zmizely před dvaceti lety. Pitva potvrdí, že všechny tři zemřely stejným způsobem. Jde o jednoho vraha, který se z neznámých důvodů na dvacet let odmlčel, nebo někdo původního pachatele napodobuje? Situace se ještě zhorší, když z blízkého kempu beze stopy zmizí sedmnáctiletá dívka...... celý text
Originální název: Predikanten, 2004
Komentáře knihy Kazatel
Kniha se mi četla dobře. Smutný příběh, který zase dokazuje, jak sekty dokážou vymydlit mozek. Jen mě mrzí, že mu víc nepomáhala Erika, snad se mi to v dalších dílech splní.
Kazateľ je druhym pokračovaním série Falcková & Hedström, dávnejšie som čítala prvý diel Ledová princezná ale to vôbec nevadí, tebtoraz tu máme záhadne umrtie cez celé generácie, po tom ako objavia dve telá - jedno je však cez dvadsať rokov staré, ako je to možné? Vtedy bol s úmrtia obvinený muž, ktorý je vsak už dávno po smrti.
Otazka je - naozaj je mŕtvi? alebo ho niekto napodobňuje.
Patrik to nemá vôbec jednoduché nemá sa odkiaľ odraziť a preto je pátranie veľmi náročné, absolutne som netušila kto by za tým mohol byť až posledné strany nám odhalili túto záhadu, ktorá bola prešpikovaná ďalšou záhadou.
Dej ubiehal rychlo, mali sme tu aj pár vtipných scén na odhlahcenie a zároveň aj rodinné problémy tvorené Erikinou sestrou, ktoré zrejme rozpletieme v ďalšej časti a som zvedavá ako zasiahnu.
Myslím, že mám novou oblíbenou sérii. Pachatele jsem neuhodla hned, ale ke konci jsem byla víc a víc nakloněná ke správnému člověku. Nedokážu pochopit, jak někdo může být tak naivní a myslet si, že má nadpřirozené schopnosti..
Přesně,jak tady píše ,,ciaram,, žádné předěly mezi minulosti a současnosti, měla jsem problém se okamžitě přenést na tu či onu dobu... jinak byl příběh zajímavý...
(SPOILER)
Dana Černá načetla knihu skvěle, má vážně příjemný hlas, který už mám naposlouchaný z dabingu. Ale... já vím, že ani v knize nejsou kapitoly, jsou tam i dějové pauzy (nebo jak to nazvat), ale v audiu poznat předěl, byl nadlidský výkon. Je možné, že jsem asi nebyla stoprocentně koncentrovaná, ale moc tomu ani nepomáhala plejáda postav, která zde vystupuje + skoky, o kom je zrovna vyprávěno = musela jsem si půjčit papírovou knihu, abych se zorientovala. Příběh byl ale skvělý. Ztracené dívky, které se ve tmě staly sobě navzájem oporou i rivalkami. Dospělá dcera pátrající po své zmizelé matce. Dysfunkční rodiny. Manipulace s vírou vedoucí k vraždám. Prostě zajímavě postavené. Erika pouze přicmrndávala, díky ní ale nevím, co si myslet o švédské společnosti - dvě pozvané návštěvy a obě se chovaly absolutně zhůvěřile. Eričina sestra Anna je také kapitola sama o sobě.
***
Pro zajímavost - v knize je přes 30 postav, jen rodina Hultových je na 12 členech, kteří jsou tam jmenovaní - poslechová lahůdka na rozlišení.
Ephraim (Kazatel)
=> Johannes + Solveig => Robert a Johan
=> Gabriel + Laine => Jacob + Marita (děti Petra a William), Linda
Zo začiatku mi to uplne nesadlo. Ale čím plynuli strany, začal som knihu doslova hltať. Tešíma sa na pokračovanie.
Za mňa fajn napínavý príbeh s celkom zaujímavým rozuzlením, ktoré som nečakala. Zo začiatku som si myslela, že čítam už 3., alebo 4. knihu série, lebo Erika bola zrazu tehotná. Trošku ma zamrzelo, že nebola viac súčasťou vyšetrovania, ako v prvej knihe.
Měla jsem se nechat odradit názvem! Trochu jsem tušila, že kazatel ve švédském provedení bude skrývat úchylnosti v náboženském myšlení postav. Po většinu času se příběh o vyšetřování četl fajn, ale všechno pro mě zabilo vysvětlení motivací ve finále.
Líbí se mi propojení osobních životů s vyšetřováním. Co vše se dá zjistit z krve je fascinující. Postupně jsem podezírala všechny. Jednání Anny je pro mě nepochopitelné. Taky mi vadily drobné nesrovnalosti Annika je na dovolené na Tenerife, ale potom vzpomíná na dovolenou v Řecku? Jdu na další díl.
Napínavé to nebylo. A popis jak je namáhavé být těhotná, mě doslova štvalo. Nejspíš to psala v šestinedělí.
AUDIOKNIHA, skvěle načteno Danou Černou. Knihu jsme četla před nějakou dobou a musím říct, že audio bylo taky skvělé. Hodně mě baví prolínání minulosti se současností. Než jsem se zaposlouchala, tak z těch jmen jsem měla trochu chaos...ale nakonec jsem to dala:-)
Za mě ještě o maličko lepší než první případ s Erikou a Patrikem. Kniha se mi zase četla jedna báseň, byla napínavá a zápletka dobře vykonstruovaná. Akorát to Eričino těhotenství jsem zrovna moc nedával, to přiznávám upřímně. No ale protože jsem to ve zdraví přežil a nakonec neutrpěl ani žádnou velkou újmu :), dávám pět stars a hned jdu na další knihu z této série.
Skvelý prípad, nad ktorým rozmýšľam už niekoľko dní. Podľa mňa sa v závere všetko pekne vyjasnilo, prepojilo, dokonca sa ukázalo, že ani brutalita nebola samoúčelná (teda nešlo o to, že autor chce čitateľa silou-mocou šokovať, pritiahnuť, ohúriť nejakou novou podobou zla, ale v tomto diele mala naozaj svoj v kontexte príbehu logický dôvod).
Na to, že okruh podozrivých bol veľmi úzky (a na môj vkus možno až nerealisticky spojený len s členmi jednej rodiny), záverečné odhalenie bolo prekvapivé (teda aspoň pre mňa) a uspokojivé (v zmysle, že som nemusela prevracať oči ani strany neveriac, čo za prekombinovanú či nerealizovateľnú vraždu sme tu akože mali). Tiež sa však pridávam do klubu tých, ktorí nechápu, prečo mali podozriví také podobné mená (Jakob, Johannes, Johan).
Bavila ma aj linka o osobnom živote Patrika a Eriky či ich známych. Autorka sa pokúsila aj o vtipné momenty (spojené najmä s neželanými návštevami, ktoré zrejme nikdy nepočuli naše pekné slovenské porekadlo, že ryba aj hosť na tretí deň smrdí). A najmä, čo náhoda nechcela, v čase čítania tohto dielu sme aj Erika, aj ja vo vysokom štádiu tehotenstva... Takže som si mohla komparovať, ako posledné chvíle v role nemotorného hrocha prežíva moja čoraz obľúbenejšia knižná postava. Hoci aj na úkor toho, že k riešeniu prípadu tentokrát takmer vôbec neprispela.
Za mňa spokojnosť a už teraz sa teším na tretí diel (aj keď si ho asi nechám na čas po pôste... a po pôrode. Predpokladám, že okrem ďalšieho skvelého prípadu ma v ňom čakajú aj opisy Erikinho života s novým človiečikom, na čo sa už tiež teším.)
PS: Ach, Anna...
(SPOILER)
jako dobrý, no..to , co se někomu zdá výborně promyšlené, mi přijde zbytečně překomplikované. Nevím, proč autorka mrská do detektivky tolik, postav - jestli je to polívčička na vatu do dalších knih ? (rozuměj vycpat knihu osobními příběhy Eričiny rodiny, vyšetřovatelů a podobně).
Vraha jsem tušila, bonus v podobě Jacobovy nemoci - to už vůbec nemuselo být, takto je to taková "polehčující" okolnost. Měla ho nechat tak, jak byl. Mrzel mě i výsledek Jennina příběhu, tohle fakt nemusela. Aspoň nějaké šťastné konce by to chtělo, nejen u Eriky a Patrika.
A další věc - námět s únosem dívek, jejich pobyt v "krytu" či zemljance, kam za nimi přichází mučitel a vrah - tohle je mi nějaké povědomé. Tak nevím, jestli jsem podobný motiv už nečetla...snad u Deavera ? (manžel ho rád čte a spoustu jeho knih jsem díky tomu přelouskala taky...aspoň zběžně :))
Jinak - řemeslně dobře napsané, čte se fajn, autorka se zbytečně nepitvá v utrpení oběti, naznačeno je právě akorát, aby vám i tak bylo mrazivo a nevolno.
jak píše většina- Eričina linka zde trochu zbytečná , a pokud se jí nelíbí příbuzní a známí - vyhodit. Nevím, zda ve Švédsku jsou všichni tak ohleduplní ?
I když remcám, jako oddechovka dobrá. A další si asi taky přečtu :D
Moc se mi líbí hlas a přednes Dany Černé. Orientace v příběhu a jménech mi naštěstí problém nedělala, detektivku jsem si maximálně užila. Výsledek zkoumání DNA mi nedošel ani náhodou, takže i když jsem vraha odhadla správně, stejně jsem byla překvapená. Těším se na další díly.
Jakmile se vyznáte ve jménech (kdo se neumí soustředit na čtení nebo na audio, pak nedoporučuji), je kniha super čtení. Jiný druh detektivky. Zavádí vás mírně do minulosti, nevadí vám přechody, pro ty, co si umí vyfantazírovat krajinu, pak je to skvěle popsáno, včetně charakterů postav. Moc se mi to líbilo. Jakmile proniknete do osudů jednotlivých postav, vezme vás to čtení do sebe .... hned jsem začal číst Strážce majáku, ale to až tam ... a protože tam jsou hlavní hrdinové stejní, lehce se navazuje, ač příběh je jiný.
Poslouchala jsem jako audioknihu a musím říct, že se mi docela pletla jména a to, kde je čí otec/syn/bratranec... Každopádně detektivní linka mě bavila. Ale části s Erikou, jejím těhotenstvím a otravnými příbuznými mi přišly dost přitažené za vlasy a překombinované.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Camilla Läckberg také napsal(a)
| 2009 | Ledová princezna |
| 2014 | Andělíčkářka |
| 2019 | Zlatá klec |
| 2018 | Čarodějnice |
| 2010 | Kazatel |

83 %
75 %

I tento příběh se mic Hezký četl shltla jsem ho za jeden den. Trochu se mi však zpočátku pletly postavy jména byla podobná. Vraha jsem nejdřív tušila, pak se nechala trochu zmást a myslela jsem na úplně jinou stopu. ( Možný spolier): tu DNA si musím ověřit, zda je to vůbec možné.