Bažináč - kniha druhá

Bažináč - kniha druhá https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/410733/bmid_bazinac-kniha-druha-zZ4-410733.jpg 4 38 6

DC komiksový komplet série

< 62. díl >

Původně vycházelo v sešitové podobě jako Bažináč #28-34 v Ročence Bažináč #2, od září 1984 až do března 1985. Pod zemí se rozléhají tlumené hlasy. V hlubinách oceánu září děsivá světla. A vlny se šíří přes celou Ameriku. Těmi nejodpudivějšími hlavami. BAŽINÁČ #1 Poprvé vyšlo v listopadu 1972, scénář Len Wein, kresba Bernie Wrightson. Doktora Aleka Hollanda zavraždili kvůli jeho výzkumu a jeho tělo nechali zetlít v bažině. Ovšem Alekova podstata se zázračně přenesla do těla děsivého Bažináče.... celý text

Přidat komentář

Terva
07.04.2023 3 z 5

Jak hluboké to musí být?
Půda je nasáklá,
hrabání jde ztuha.
A já už hrabu
tak dlouho.

Zatím, co původní Bažináč, od společností BB/Art a Crew, kniha druhá, začíná svazkem #29, je v tomto svazku jako první #28 nazvaný Pohřeb. Ten měl být posledním sešitem v Knize první. Nějak nechápu, proč v tom DC dělá takový zmatek. Ovšem mám dobrou zprávu pro ty, kteří si nestačili pořídit od Crwe druhou knihu s názvem Láska a smrt. Všechno to podstatné totiž najdete v této Knize druhé od DC, vydané pod číslem 62. To prolínání obou vydání v tom totiž dělá jistý chaos, ale teprve když jsem si pořídil všechny knihy, tak mi ta chronologie zapadla na své místo.

Citát: A já vyhrabal prázdný hrob na míru zmizelému tělu.

Tady už je to hodně bizarní. Například kapitola šestá nazvaná POG. To už si říkáte, kam se to ten chudák Bažináč dostal. Dále se zde objevují superhrdinové v pláštích a superpadouši na zabití. Celý ten koncept se mi nelíbí. Bažináče je mi líto a moc vysoké hodnocení tomu nedám. Na konci je však nádherná celostránková kresba. Poté ještě všechny barevné obálky sešitů #28 až #34. No a pak ještě opět jedna malá vložená komiksová povídka. Jmenuje se Bažiníč #1 Tak že raritka pro milovníky. Komentář k ní si můžete přečíst v sekci Části díla u této knihy nebo chvilku zde:

https://www.databazeknih.cz/komentare-povidky/terva-87261

Citát: Nemusels ji zabít, abych poznal zoufalství.

Luigi1
13.03.2023 5 z 5

Byl zavražděn doktor Alek Holland jeho tělo nechali jen tak ladem v bažině


Ivan Kučera
20.12.2019 4 z 5

„Žádné zlo neexistuje, Aleku. Žádná zvláštní čerň vyhrazená jen pro démony a nestvůry. Existuje jen slabost.“ Ako prvá kniha z Bažináčovho DC komiksového kompletu, tak i druhá potvrdzuje, že ide o nečakane náročné a ťažké čítanie. Je to však dané nie neschopnosťou scenáristu Alana Moorea, ale naopak jeho až príliš masívnym talentom. Mooreove scenáre k ságe o Bažináčovi sú strašne náročné, hutné, husté a v dobrom komplikované. Čítate to veľmi pomaly, prekúsavate sa tým vyčerpávajúco stranu za stranou, ale hoci ste zhrození tým, ako pomaly vám to ide, v konečnom efekte z toho všetkého máte pozitívny, „naplnený“ dojem. Druhý diel sa oproti prvému viac odtrháva z reťaze, čo najviac spoznáte asi na kapitole s Pogom, ktorá je úplne wtf (musím oceniť skvelý hravý český preklad) a absolútne niečo iné, než by ste čakali, ale napokon si uvedomíte, že aj práve v tej nečakanosti a akejsi životnej smutnej krutosti je Bažináč taká skvelá komiksová séria. Je tam všetko – Joker, veršujúci démon Entrigan, peklo, sex, mimozemšťania s ponaučením, je tam úplne šialená kompozícia záberov. A všeličo iné. Toto je fakt komiks pre dospelých, aj keď na to možno na prvý pohľad až tak nevyzerá. Ale zdanie v tomto prípade klame. Tak poďme na to. Tlapka v tlapke to snáď dokážeme.

B-artX
26.08.2019 5 z 5

Druhý díl Bažináče je mnohem více cítit jistou hororovější náturou než díl první. Je silnější, drsnější a nebojí se postavy hodně zahnat do úzkých. Moore znovu předvedl, že psaní komiksů po stránce příběhu zvládá perfektně. Děj odsýpá a jednotlivé kapitoly baví hlavně díky tomu, že už nemusí představovat reálie, zkutečnosti a postavy jako první díl. Skvělé čtení. Jsem rád, že se do DCKK dostal i Bažináč, protože poslední dobou už mám lehce dost "dokonalých" hrdinů. Doporučuji.

martinstefko
16.05.2019 5 z 5

Příběh v knize "DC komiksový komplet 62: Bažináč, kniha druhá" je ale stále primárně hororový, což je celkem patrné po celou dobu, kdy nejen, že zde dochází k úmrtím, jsou zde úžasně vykreslená monstra a démoni, ale postavy se dostávají i do pekla, takže Alan Moore splnil i potřebu toho, aby se zde objevily další DC postavy a celé to tak zapadlo do DC univerza. Hororové scény jsou tu skutečně parádní, a i na tom papíře na vás dovedou zapůsobit. Netvrdím, že vás komiks vyděsí, ale zapůsobit dovede, a to i na vaše emoce. Musím říct, že čím častěji "Bažináče" čtu, tím mám pocit, že je lepší a lepší. I to je ukázka toho, o jak skvělý komiks se jedná. A to i přesto - anebo právě proto - že zde není žádný superhrdina, tedy ne ten klasický, jak ho většinou vnímáme. Nepotřebuje spandex, nepotřebuje neustále někoho mlátit, o to je příběh zajímavější, niternější, ale přitom má přesah mnohem větší. Jsem rád, že v rámci série "DC komiksový komplet"" vyšla i kniha "DC komiksový komplet 62: Bažináč, kniha druhá". Čím více Bažináče, tím lépe.

hroubek
14.05.2019 5 z 5

Lepší, než první kniha. Alan Moore zde dokazuje proč patří k nejlepším komiksovým scénáristům. To co zde předvádí je prostě nádherné. Práce se slovy, vygradování příběhů, dojemnost. Velkou zásluhu na tom mají samozřejmě kreslíři, kteří dokáží zobrazit Mooreovi myšlenky. Tolik nádherný kreseb, dvojstránek a přechodů mezi panely jsem dlouho neviděl. Opravdu moc povedený komiks. Jediné co mě nesedlo, byl jeden sešit, který na mě působil, že tam nepatří a byl takový zvláštní, i přesto že jeho pointa byla dost výstižná. Bažináč: Kniha druhá je velmi povedený komiks, který mohu jen a jen doporučit.

Štítky knihy

komiksy

Část díla

Autorovy další knížky

Alan Moore
britská, 1953
2005  91%V jako Vendeta
2005  95%Watchmen: Strážci
2003  91%Z pekla
2019  82%Providence
2008  86%Ztracené dívky

Kniha Bažináč - kniha druhá je v

Přečtených43x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených4x
Knihotéce45x
Chystám se číst8x
Chci si koupit5x
dalších seznamech2x