Čekanka
Bridgertonovi série
Další kniha z oblíbené série o Bridgertonových. Rok 1824. Penelope Featheringtonová odjakživa tajně zbožňovala bratra své nejlepší přítelkyně. Myslela, že o něm ví všechno, jenomže pak objevila jeho velké tajemství… Colina Bridgertona už unavovalo, že ho lidé považují pouze za okouzlujícího hejska. A nejvíc mu vadilo, že všichni hltali klepy z pera lady Whistledownové, která se o něm snad v každém ze svých sloupků zmiňovala už v prvním odstavci. Po návratu z ciziny však zjistil, že se mnohé změnilo – především jeho stará dobrá kamarádka Penelope. Co může tajit floutek a co dívka, kterou už každý považuje za starou pannu? A mohou mít vůbec něco společného?... celý text
Originální název: Romancing Mr. Bridgerton, 2002
Komentáře knihy Čekanka
Miluji tuto sérii a Penelopé je moje oblíbenkyně, díky knize získal i plusové body Colin, který u mě v seriálu hodně klesl, prostě kniha je kniha!
Miloučká romanťárna. Prvně jsem viděla Netflix adaptaci a musím už tradičně říct, že knížka je lepší. Na Netflixu z toho udělali větší drámo, čehož nejsem úplně zastáncem.
Poděkování na začátku je milé, protože lady Danburyová je vlastní sestra lady Osbaldestoneové!
"Colin docházel tu a tam k závěru, že ženská mysl je složitá a nevyzpytatelná - a že nemá smysl, aby se ji muž snažil pochopit. Neexistovala žena, která by dokázala přejít od bodu A do bodu B, aniž by se cestou nezastavila u C, D, X a 12."
Miluju Bridgertonovi!
A taky je velmi často čtu - vždy když mám chuť na nějakou oddechovku s velkou pravděpodobností sáhnu právě po ní.
Penelope a Colina mám moc ráda - linka friends to lovers nepatří mezi mé oblíbené, ale tady je tak skvěle zpracované.
Líbí se mi, jak se jejich vztah vyvíjí postupně, bavilo mě sledovat, jak si začínají uvědomovat své city, jak se Colin dívá na Penelope novýma očima a jak mezi nimi roste napětí. Odhalení tajemství přidalo celé zápletce další rozměr a skvěle podtrhlo její postavu. Rozhodně jsem ji nečetla naposledy.
(SPOILER) Čtvrtý díl série byl trošičku jiný, než předchozí díly. Sledujeme tu typické friends to lovers, které bylo sice pěkné, ale trošku unáhlené ze strany Colina, nebo spíš - nelogické. Penelope je kouzelná žena, taková typická šedá myška, ve které se plno z nás dokáže poznat, proto se mi její glow up moc líbil. Na druhou stranu, doufala jsem, že Colin Penelope propadne postupně, a ne náhle po jedné události. Jinak mě trošku mrzelo, že byl jinak zábavný Colin tady takový často mrzutý, i když to vzhledem k ději dávalo smysl. Kniha se mi ale moc líbila, Bridgertonovi už si u mě našli své místo a rozhodně se k této rodině budu ráda vracet.
Prostě jsem ji potřebovala , oddech, klid, je to prostě Romance. Nečekáte hluboké myšlenky na každé stránce a nechcete přemýšlet o záchraně světa a "green dealu", prostě čtete a víte... Ale i tak vás to baví.
(SPOILER)
Asi je nutné hned na úvod podotknout, že jsem nejdříve viděla seriál, a až poté četla knihy. Série s Colinem je moje nejoblíbenější a zároveň ji mám nejživěji uloženou v paměti. A možná proto některá má očekávání při čtení nebyla naplněna. Z hlediska knižního zpracování pro mě zůstává lepší předchozí díl.
Některé pasáže mi přišly zbytečně zdlouhavé a málo podstatné – proč tak často mluvili o jídle? Chyběla mi také Eloisina (a vlastně celé rodiny Bridgertonových) reakce na odhalení Lady Whistledown.
Co se týče děje, stejně jako v díle o Benedictovi je i tady příběh o něco barvitější. Děj se posouvá svižně, nezůstává stát na místě, a zápletka s Lady Whistledown tomu dodává jiskru.
Jsem kousek za půlkou, takže zatím nehodnotím, ale neodpustím si poznámku. To autorka opravdu neumí vykreslit charaktery mužů nějak více barevně? Těšila jsem se na diametralní rozdíl, kdy Colin - věčně nad věcí, lehkovážný, ze smetánky si nic nedělající floutek bude samý žert a uličnický nápad a on je z něj někdo uplně jiný. Respektive opět Bridgerton - nabroušená, zuřivost a vztek sotva potlačují nervní persona. Takové postavy já ráda, ale proč jsou takoví všichni tři? O tom, že stejně jako ostatní hledá sám sebe ani nemluvím.
P.S.: Také Vás tak otravovalo neustálé konstatování, jak je Penelope nesmírně inteligentní (a to i přesto, že některé její otázky či úvahy zrovna duchaplné nebyly)?
Dočteno. Výše uvedené potvrzuji a dodavám, že vývoj vztahu pro mě neměl potřebnou uveřitelnost ani šťávu, což se mi v této sérii ještě nestalo. První polibek, který byl startem celé love linky přišel pro mě absolutně nečekaně a vůbec mi do situace nezapadal. Prostě nic, nic, jsou jen známí, z Colinovi strany bez špetky zájmu, najednou zničehonic pusa a touha jako trám? Nevím, ale měla jsem s tím popisem "od přátelství k lásce" trochu problém. Určitě to jde vykreslit lépe. Alespoň mě to nechávalo chladnou a to neni OK.
Další z dílů Bridgertonových ... Kniha se mi moc líbila, tak jako předchozí díly. Kniha je romantická, erotická a napínavá. Ale seriál jsem viděla dřív a ten se mi líbí víc, protože je tam více postav, ale to už je můj problém :-D Rozhodně doporučuji :-)
Nemusím romantické linky od přátelství k lásce, takže jsem neměla příliš velká očekávání. Nakonec jsem velmi příjemně překvapená! Začatek je tedy krapet pomalejší, chvíli mi trvalo, než jsem se do příběhu úplně položila. Asi to bylo i díky delším kapitolám.
Penelope je sympatická hrdinka, nespravedlivě přehlížená, přitom se v ní skrývá mnohem víc, než si všichni myslí.
Colin mě zase neskutečně bavil. Nebyl spokojený se svým životem, měl pocit, že ničeho nedosáhl..ale! Kdyby se zúčastnil nějaké soutěže o největšího jedlíka, neměl by konkurenci. :-D
Jejich sbližování se mi líbilo, chemie fungovala, žhavé scény perfektní. Příběh byl i dost vtipný a odhalilo se i nějaké tajemství...
Zatím asi nejslabší díl ze série, přitom jsem měla od příběhu Penelope velká očekávání. Bohužel jsem si nechtěně dopředu nějakým komentářem vyspoilerovala důležitý fakt, který se v tomto díle řeší. To trochu mohlo snížit můj zážitek ze čtení. Dalším faktem je to, že čtu už čtvrtý díl po sobě a už je těch Bridgertonových v tak krátkém čase na mě prostě moc. V jednu chvíli se mi už dokonce londýnská šlechta i chování samotného Colina začínalo hnusit - jasný důkaz, že se musím v četbě zas na chvíli vrátit do současné moderní společnosti :-) V tomto dílu asi více než v jiných vynikne tehdejší nerovnopravné postavení žen, protože se zde setkáme s inteligentní ženou, která má i jiné sny než být jen dobrou manželkou a matkou. Colin mě svým chováním taky až tak nenadchnul - nálady měl jak na houpačce a ne vždy mě jeho myšlenkové obraty připadaly uvěřitelné. A celkově ta romantika byla tentokrát slabší a vlastně byla spíš až na druhém místě, protože hlavní téma bylo jinde. Velmi mě bavil až samotný závěr - ten byl napínavý, romantický a jak jinak než šťastný. Za mě tedy tentokrát jen takový průměr.
Příběh Penelope má podle mě asi nejlepší zápletku. Oproti seriálu je knižní Colin o trochu vyzrálejší, ale i tak je za mě seriál mhonem živější. I tak mě ale kniha moc bavila
Musím říct, že po přečtený předchozích dílů, jsem byla z tohoto dílu trochu zklamaná. Děj byl poměrně jednoduchý a zbytečně moc natahovaný. Poměrně hodně času se zde autorka věnuje rozhovorům mezi dalšími postavami, raději bych ocenila více kapitol zaměřených pouze na Colina a Penelope, protože dalšími sourozenci Bridgertonovými jsem se zabývala v předchozích dílech. Jsem zvědavá, jestli v dalším díle (Eloise) autorka změní styl vyprávění na zajímavější.
Penelope, moje nejoblíbenější hrdinka z Bridgertonových. Jemná, nenápadná, chytrá a přeci jen na okraji společnosti. Z časového hlediska se mi nechce věřit, že to bylo přes deset let, co byla "čekankou", nicméně její milostný příběh s Colinem byl ze všech příběhů zatím ten nejkrásnější. Asi zaslouženě pro mě oblíbený díl, plný lásky, vášně, možná i erotiky. Těším se na další díly :)
Trochu slabší díl. Méně humoru, ale čtivost zachovaná. Ke konci mě to už tolik nezajímalo, děj byl příliš jednoduchý. Seriál jsem neviděla, ani se na něj nechystám.
Pro mě byl tohle jeden z těch slabších dílů.
Od Colina a Penelope jsem čekala trochu zajímavější děj, ale určitě stojí za přečtení.
Hodně se tu srovnává děj v knize a děj seriálu. Za sebe musím říct, že jsem z filmového zpracování tohoto dílu byla strašně zklamaná. Colin mi v něm přijde jako nevyzrálý slaboch, v knize mi byl mnohem sympatičtější.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Anglie přátelství, kamarádství láska 19. století aristokracie, šlechta milostné romány vydírání rodina tajemství první láska sňatky, svatby romantika tvůrčí psaní tajná identita historické romance láska z dětstvíJulia Quinn také napsal(a)
| 2005 | Nevhodný návrh |
| 2005 | Vikomt, který mě miloval |
| 2006 | Čekanka |
| 2008 | Před svatbou |
| 2007 | Poznáš to z polibků |

90 %
69 %

Tak a máme tu další díl Bridgertonových. Tentokrát se podíváme na osudy třetího z bratrů, a to Colina Bridgertona a jeho dlouholeté kamarádky Penelope Featheringtonové a konečně také zjistíme, kdo je tajemná lady Whistledownová (což už díky seriálu dávno víme), která už několik let drbe místní smetánku a víří její nudné vody. Pozor na drobné spoilery!
Bohužel hned na úvod musím říct, že ač jsem se na Čekanku těšila, protože zrovna postavu Penelope jsem si oblíbila už v seriálu, tak je pro mě Čekanka zatím nejhorším dílem ze série, a dokonce se mi i těžko dočítal, protože jsem měla pocit, že se stále točí dokola a nic nového se tam neděje. Děj byl opravdu táhlý a podle mě i místy nudný a jediné, co bylo zajímavým zpestřením, bylo pátrání po lady Whistledownové.
Mezi Colinem a Penelope jsem necítila to pořádné jiskření, jako u párů v předchozích dílech. Jistě, tady se jednalo o dlouholeté kamarády, kteří o sobě už téměř vše věděli, ale chyběl mi tam nějaký náboj. Bylo dáno, že patří k sobě, tak prostě patří k sobě, vždyť i ta žádost o ruku byla taková… nemastná a neslaná. Colin mě také občas svým chováním vytáčel, ale Penelope v této knize prošla úžasným vývojem, na jehož konci stála oddaná, sebevědomá žena plná plánů do budoucna.
Nechci tady Čekanku zase úplně hanit. Není to špatná kniha, je to klasická romantická kniha, ale opravdu oproti předchozím dílům této série je nejslabší a celkově mi nesedla.