Bratrstvo II. - Mária

Bratrstvo II. - Mária https://www.databazeknih.cz/img/books/73_/73322/bmid_bratrstvo-jirasek-bratrstvo-2-maria-SPE-73322.jpg 4 38 8

Bratrstvo (Jirásek) série

< 2. díl >

Druhá část středověké historické trilogie Bratrstvo. O bojích husitských bratříků pod vedením Jana Jiskry z Brandýsa za nezávislost Horní země (dnešního Slovenska) na Maďarech pod vládou Jánose Hunyadiho. Jednou z hlavních postav Jiráskovy romantické rapsodie je i krásná Maďarka Mária.

Přidat komentář

MichalMartinka
30.12.2022 5 z 5

Velmi pěkné pokračování. Velmi dobře napsané a popsané jednotlivé osudy našich hrdinů. Děj velmi dobře ubíhá. Není to čtení pro každého. To je pravda. Dnes už víme, že to všechno bylo trochu jinak. Ale já mám pana Jiráska velmi rád. Málo spisovatelů mu v dnešní době sahá po kotníky.

lukaskmn1
02.02.2022 4 z 5

Geniální.


Gimli
20.11.2020 5 z 5

Druhý díl Bratrstva mě vyloženě strhl. Nikdy bych neřekl, že mě Jirásek bude tak bavit. Nevím, kde jsem dospěl k přesvědčení, že je to rozvleklý nudný škrabal. Rozhodně jde o napínavou dobrodružnou pecku!

de_baques
19.10.2018 5 z 5

Alois prostě umí, napsal strhující historický román odehrávající se sice v místně omezené lokalitě dnešního Slovenska, ale s přesahem na události hýbající tehdejší Evropou.

Samozřejmě se dá dílu vyčítat ledasco - nadržování kacířům, přílišná idealizace Jiskrova žoldnéřského vojska, ale nosná linka příběhu, která je v Márii a její lásce k rodné zemi (Uhry) a pochopitelná nenávist k uchvatitelům Horní země je pro tento díl určující a její zpracování je fantastické, napínavé, čtivé, velmi uvěřitelné.

Kuža007
14.07.2018 5 z 5

Krásně navazuje na první díl této trilogie. Co víc k tomu dodat.

Čtec
19.03.2016 5 z 5

Pravdou je, že Bratrstvo neodsýpá tak rychle jako dnešní knihy téhož žánru. Ale Jirásek tento "nedostatek" bohatě vynahrazuje barvitostí a plasticitou svého vyprávění, opravdovostí a uvěřitelností dialogů, ač jsou vyslovovány poměrně archaickou češtinou...

Kdo chce mít rychle "sfouknutou" další knihu, pro toho asi nebude Bratrstvo tím pravým ořechovým. Kdo se naopak touží trochu zklidnit, nepospíchat, raději si jednu knihu vychutnat, než zvládnout za stejný čas pět rychlovek, pak s chutí do toho.

Stejně jako u prvního dílu nelze nezmínit krásné ilustrace Adolfa Kašpara, velmi věrně zobrazující děj knihy. Což opět dokládá rozdíl v přístupu, neboť ze spousty dnešních ilustrátorů mám dojem, že v rámci fofrování text ani neviděli... Ilustrace vás v dokonalé shodě s Jiráskovým vyprávěním poutavě provedou - tentokrát - Košickem, Spiší, Gemerem a východní částí Hontu. Což bylo pro mne, velmi málo znalého těchto krásných koutů Slovenska, jedním z hlavních důvodů, proč si od Jiráska přečíst zrovna Bratrstvo.

A ještě jedna perlička, která dokumentuje, kterak se za těch zhruba sto let změnil jazyk. Dnes by asi seriózního spisovatele stěží napadlo, aby jedné z hlavních románových postav dal jméno Chujava Slimáček...

Martin1974
07.12.2015 5 z 5

Namôjdušu, táto trilógia priam volá po sfilmovaní!!!

lampernaqui
20.10.2015 3 z 5

Stejně příjemné čtení jako první část. Mária si rozhodně dobře užívá svého postavení,k tomu další popis historického období a nějaká ta menší bojůvka. Jirásku, že já tě nakonec přečtu komplet?