Války proti králi (1642–1658)

Války proti králi (1642–1658) https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/404772/bmid_valky-proti-krali-Uzy-404772.jpg 4 20 4

Čtvrtý svazek projektu "Bitvy a osudy válečníků" navazuje na "Třicetiletou válku" i čtyřsvazkové "Rytířské bitvy a osudy". Vypráví o bratrovražedné anglické občanské válce, o boji Parlamentu a posléze Olivera Cromwella proti králi Karlu I. i o mocenském zápase ve Francii, kdy proti králi-děcku, malému Ludvíku XIV., povstaly šlechta a měšťanstvo v rebelii tzv. frondy. Je to doba válek, bitev a mocenských zápasů, které románově zachytil ve Třech mušketýrech po dvaceti letech A. Dumas. Války proti králi líčí klíčové bitvy Karla I. od Edgehillu po Naseby i osudy jeho hlavního vojevůdce Ruperta Falckého. Tento pražský rodák a syn českého „zimního krále“ válčil za Karla I., svého strýce, a za jeho syna nejen na souši, ale i na moři jako pirát, korzár a nakonec anglický admirál. Z doby frondy a mládí Ludvíka XIV. zde najdete bitvy pod hradbami Paříže i u Lensu či Dunes ve Flandrech a osudy dvou největších francouzských válečníků před Napoleonem, prince de Condé a maršála de Turenne.... celý text

Přidat komentář

LordByron
10.04.2023 4 z 5

Prečítal som si najmä časti venované Fronde a Francúzku - o tom toho u nás človek zohná menej a ja som vedel menej.
A boli vynikajúce a často srandovné.
Doba aristokratických magorov plných galantnosti a pošahaných gest : )
Vzbura bláznov bez jasných cieľov.
Všetci vieme, že Condé bol skvelý vojvodca, ale bol aj odvážny a extrémne arogantný.
A celkom zaújmavý je aj mladý neskorší anglický kráľ Jakub. II - zjavne bol skvelý vojak a to viac než kráľ.
EDIT :Spätne musím po prečítaní absolútne doporučiť aj časti o Anglicku.
Edgehill, Marston Moor,princ Falcký - všetko famózne, zaujmavé a nádherne popísané veci : )

Hor89
14.12.2022 3 z 5

Čtvrtý díl válečnické série je zaměřený na Anglickou občanskou válku (cca 2/3 knihy) a Francouzkou vzpouru (tzv. Fronda) proti Ludvíku XIV. (zbývající třetina). Kniha se skvěle čte a Francouzská třetina knihy je výborná, ale Anglická část je až příliš nekriticky zaměřena na Ruperta Falckého a Oliver Cromwell dostal hrozně málo prostoru.


sarkafarka1900
10.04.2022 2 z 5

Mám rád Kovaříkovy knížky jako rychlý vhled do válečných událostí s uvedením základních souvislostí. Ale tady se kniha moc nepovedla. Obávám se, že se pan Kovařík už vrhá primárně na kvantitu (počet knih). To zásadní:
Dost často je význam vět nejednoznačný a čtenář se musí pracně domýšlet, jak je to "myšleno". Někdy jsou uvedeny protiřečící si informace. I kdyby to bylo už na úrovni primární literatury, seriózní autor to nemůže takto ponechat a je třeba k tomu zaujmout stanovisko. I když je jasné, že není možné se věnovat podrobně všem bitvám a přesunům v Anglii, Skotsku a Irsku během občanské války, v knize není srozumitelně zachycena základní kostra a vzájemná návaznost událostí. Je jen lehce naznačeno, jak se i v pozdějších dobách objevovali dost rozdílné názory na osobnost prince Rupperta a jeho schopnosti. Oliver Cromwell je neadekvátně potlačen. Mapové přílohy by také zasloužily vylepšit.

braunerova
28.09.2021 4 z 5

První část knihy je především oslavou Ruperta Falckého. Prince líčí J.K. jako skvělého velitele, pravý opak neschopného krále Karla I. Přitom v Dějinách od W.Churchilla nebo v The Harper Encyklopedie jsou Rupertově zbrklosti a touze po slávě přisuzovány prohry v klíčových bitvách. V Edgehillu se s vítěznou jízdou hnal až do Kinetonu, v Marston Moore se pustil do bitvy proti přesile přes odpor markýze z Newcastlu a v Naseby opustil bojiště s nedotčenou jízdou a bojující pěšáky zanechal jejich osudu. Skutečnému vítězi občanské války, geniálnímu Cromwellovi, který stvořil obrněnou jízdu Ironside a vybudoval první anglickou profesionální armádu, věnoval autor jen pár řádků.