Beznaděj

Beznaděj https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/415604/bmid_beznadej-kaK-415604.png 4 870 104

Stephen King v Beznaději maluje svým rozmáchlým štětcem apokalyptický souboj mezi Bohem a zlem, mezi šílenstvím a zjevením. Naplno uplatňuje geniální nadání napínat čtenáře a jeho fantazie je děsivě živá, když jeho cestovatelé - a čtenáři, kteří se odváží sledovat jejich cestu - začínají objevovat pravý význam slova beznaděj... Beznaděj vychází společně s románem Strážci zákona, oba příběhy na sebe volně navazují.... celý text

Literatura světová Horory
Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Desperation , 1996


více info...

Přidat komentář

alef
07.09.2023 5 z 5

Tohle prostě není tvoje teritorium!
To si zapiš za uši a mazej pryč z Beznaděje! ... "ukázala ven z okna. Byla tam cedule a na ní jen slovo BEZNADĚJ."

Co kdyby? ... otázka, která stojí na počátku většiny Kingových příběhů, on sám říká, že ty skutečně nejzajímavější situace se dají vyjádřit právě touto otázkou. Takže, jestli máte dost odvahy, zeptejte se: Co by se stalo, kdyby? ... kdyby v jednom městečku uprostřed pouštní krajiny Nevady náhle zešílel místní policajt?

"... použila slovo svéráz. Střední Nevada je plná svérázných lidí."
---
"No, je to nejspíš jen jiným pásmem vnímání, řekl opatrně."

Myslím, že jste dobře nerozuměli, že jste to úplně správně nepochopili, tady vážně přestávají všechny žerty!
Takže naposledy ---- Běž pryč! Utíkej, jak to jde nejrychleji ... utíkej Beznaději!

Vidím ovšem, že jste neposlechli, a tak si (stejně jako já) musíte projít tím tajemným místem, které nejvýstižněji lze nazvat plným právem peklem na zemi, a kterým vás, vykresleným do těch nejmenších, nejniternějších a nejbolestivějších detailů, autor provede. Jenže i každé "peklo" má svůj protipól, je sice těžké tomu uvěřit, ale možná, že i k Beznaději se někdy může stočit "dobrotivý zrak" ... Koho? ... Boha? ... Jakého? ...

"V Beznaději, že není Bůh? Uvidíme."
---
"Ocitl se v temnotě, slepý, ale nikoli hluchý, ... a tak naslouchal ..."

Prostě ne vždycky lze exaktně přesně a přísně rozumově vysvětlit běh událostí, které sviští kolem nás, zvlášť, když se vám zdá, že na ně nemáte žádný vliv, nemůžete nic udělat, ony se prostě dějí, ... a přesto může být jejich vysvětlení až průzračně /logicky/ čisté ...

Jestli se o některém spisovateli dá hovořit jako o fenoménu, určitě je na pořadu dne vzpomenout si právě na Stephena Kinga - profesionálního vypravěče, který svou práci velmi dobře ovládá, jeho líčení událostí (můžete si být jistí) tak bude velmi, opravdu velmi sugestivní, budete se bát, bude vás mrazit v zádech a budete se ohlížet přes rameno, i když víte, že Beznaděj ve skutečnosti "žije" jen v autorově bezbřehé, zdá se nevyčerpatelné, fantazii. Jenže popisy aktérů příběhu budou natolik autentické, že budou všichni zúčastnění tak plní skutečného života (i když by si v tu děsivou chvíli, kterou díky autorovi všichni právě prožívají, jistě přáli být jen slovy na papíře), že vše (i když to úplně nechcete) autenticky prožíváte s nimi. A mě s každou další přečtenou knihou stále víc nepřestávají udivovat všechny ty geniální postřehy (situací, chování) odpozorované životem, a uplatněné s děsivou přesností. ... a to je asi to nejděsivější na Kingových příbězích ... ta děsivá podobnost se skutečným životem ...

m2056
03.09.2023 4 z 5

Beznaděj je lepší než Strážci času.


deirdre
16.08.2023 5 z 5

Mne sa práve tento náboženský presah niektorých Kingových kníh páči a tieto aj vyhľadávam. Boj dobra so zlom, tak intenzívny a do krajnosti vedený v jeho interpretácii, povyšuje tieto knihy na celkom inú úroveň ako je drvivá väčšina v tomto žánri. Beznaděj je v tomto úplná topka.

Reat
03.08.2023 2 z 5

Beznaděj je přesně ten typ knížky od Kinga, u které bych si opravdu zoufale přál, aby se mi strašně líbila....a ono to prostě nejde. Mám s ní spojených spousty vzpomínek na mládí, až dětství, kdy jsem na ní zíral jak na svatý obrázek ve výloze knihkupe....ale to je vlastně jedno. Prostě začátek navnadil a pak to zase ustrne. Možná jsem trouba, co se neumí nadchnout pro děj, zasoustředit se a pod., třeba dokonce není tahle spisovatelsky náročná literatura určená pro mě, ale prostě se mi to nelíbilo. Přišlo mi to k uzoufání zdlouhavé, nudné a hlavně nechytlavé. To, že jsem se po chvilce už neorientoval v postavách, to ani nezmiňuji. Pro mě slabý kus Génia.

LittleAndy
02.07.2023 3 z 5

Beznádej je vzácnym prípadom, keď Kingove postavy až tak nezaujmú a nezapíšu sa čitateľovi (aspoň mne) do pamäti. Ich nevýraznosť a nedostatok psychologickej hĺbky sú určite spôsobené aj takmer prvoplánovým využívaním dobra a zla. Všetko je vopred dané, a postavy sa tak v podstate ani samé nerozhodujú a dokonca o tom vedia. Negatívne hodnotím aj úvod románu, keď sa podobná situácia zopakovala trikrát, vždy podrobne opísaná od začiatku do konca, len s inými postavami a za trochu iných okolností. Áno, táto situácia bola vyobrazená dobre a pútavo, no tretí raz už som bol unavený. Záver románu bol taktiež nevýrazný a pre všadeprítomnú osudovosť ani nepôsobil dôležito. Jadro románu je však kvalitné. Atmosféra v mestečku Beznádej je skutočne... beznádejná. Odohráva sa v ňom slasher, ale nemám pocit, že s ubúdajúcimi postavami narastalo napätie. Práve naopak, napätie bolo najväčšie, keď boli postavy uväznené, a postupne klesalo, keď sa dozvedali čoraz viac o svojej súčasnej situácii. V románe sa odohralo niekoľko pamätných momentov, no ako celok je to skôr priemerná záležitosť.

Luigi1
08.06.2023 4 z 5

Obestřela mě taková stísněnost,která postupně gradovala

Marekh
05.03.2023 5 z 5

Po dlouhém čase další přečtená kingovka. Knihu mi půjčila kamarádka, a navíc se mi kniha hodila do Čtenářské výzvy.

Beznaděj je těžební městečko uprostřed Nevadské pouště. Jeden policista zastaví jeden manželský pár, následně rodinu s dětmi a potom spisovatele a odveze je do městského vězení..

Autorovy knihy čtu pomaleji a nechávám si více času na četbu. V této knize se více píše o Bohu. Námět knihy je zajímavý a celkově se kniha četla dobře.

Kniha má pěkný přebal.

Čand@
02.02.2023 5 z 5

Hovorte či píšte si čo chcete, King bude vždy pre mňa jednoducho božský, ako býval pre iných božský Kája :). “Beznaději” som úplne beznádejne prepadla a to až tak, že keď som jednu noc ostala doma sama, tú knihu som ani nevzala do rúk. Predsa sa nebudem hrať na hrdinku, že by som sa nebála, keď by som sa, že… King dobre vie ako na to a nemá cenu rýpať sa v nepodstatných maličkostiach. Pomodlite sa a nechajte sa uniesť temnými zákutiami Kingovej mysle do Tekovej krvavej reality.

Terror
28.01.2023 4 z 5

V komentářích často narážím na jisté rozčarování nad přílišným zapojením boha a jeho vlivu na celý příběh. Na Beznaděj lze ale nahlížet i jinak. Události v Nevadě se odvíjí pod božskou taktovkou pouze v myslích a představách hlavních postav. Co skutečně je ono zlo a jaká síla se snaží ho zastavit? Lze to opravdu brát tak prvoplánovitě, že staré božstvo je to zlé, kdežto vcelku moderní Ježíšek je ten hodný? Pokud budu brát, že zlo je prostě bubák, který zlobí bez nějakého napojení na vyšší moc a boha ochránce nahradím čistě jen dobrem, které je sice povahy nadpřirozené, ale s dědkem na obláčku nemá co dělat, vychází mi z toho podobné schéma jako v mnohých dalších Kingových románech. Vždyť přece ani jedna z entit o sobě nikde netvrdí, že jsou božského původu. Všechno to přesvědčení pramení z myslí zúčastněných, protože si prostě nedovedou jinak všechny ty děje a zázraky vysvětlit. Nabízí se paralela s pravěkým lovcem a bleskem zapalujícím zasažený strom. Jasně, něco nadpřirozeného v knize působí, ale má to co dělat s božstvy? Opravdu?
Celkově román hodnotím veskrze kladně. Začátek příběhu je naprostá pecka a div jsem se neudávil při hltání dalších a dalších stránek. Postupem času však nějak tempo opadlo a v druhé polovině už jsem jen čekal, kdo z tematicky profláknuté izolované skupiny ohrožených přežije, či lépe řečeno, kdo z nich je na řadě. Tek!

Mirilis
02.01.2023 4 z 5

Kniha se mi líbila i když na můj vkus byla teda dost nábožensky zaměřená. Což není můj zrovna můj šálek kávy. Ale byla pěkně čtivá. Pořád se něco dělo. Takže za mě dobrý. Jak jsem se pořádně začetlanemohla jsem knihu odložit

Mariona
29.12.2022 5 z 5

I když Boha a celkově náboženství v literatuře nevyhledávám, tak Beznaděj se mi líbila. Prostě je to můj milovanej King a teď už se vrhám na Strážce zákona.

Mikik
30.08.2022 4 z 5

Beznaděj pro mě nebyla lehké čtení, ale sedla mi. Otázka víry mě často provází a King mi v tomto příběhu opravdu padl do nálady. Občas jsem cítila mrazení a záporák Tek byl prostě boží...

TaťkaMF
19.08.2022 4 z 5

Čteno podruhé.
Osobně musím říct, že mi takto silná tématika náboženství nevadí. V mnoha komentářích je správně napsáno, že to mají v USA zkrátka trošku jinak, co se týče víry. Koneckonců i Stephen King je věřící.
Kdo mi ale vadí je hlavní postava David. King má mnoho příběhů, kde figurují mladší kluci a jsou to dobře fungující postavy, ke kterým si snadno vybudujete sympatie (Jake Chambers, Jack Sawyer, Danny Torrance, Losers Club atd.) Ale David takhle na mě prostě nepůsobil. Po většinu času vystupoval, jak to nazval Johnny Marinville, jako "Ježíšův skautík" a upřímně jsem si k němu cestu nenašel, což dost ubralo z celkového dojmu u knihy.
Tek byl ale na druhou stranu výborný záporák a děj byl napínavý, měl celkem dobrý spád.
Celkově je to takový lepší průměr z Kingovy tvorby.

pastelkaX
19.07.2022 3 z 5

Stephen King je dle některých lidí mistr hororu. Pro mě je to mistr vyprávění a nemůžu, a ani by mi to svědomí nedovolilo, říct že některá jeho kniha je špatná. Ovšem Beznaděj je jedna z těch, které mi spíše nesedly. Jestli je to až přehnanou náboženskou zaujatostí nebo pomalejším tempem příběhu, to neumím říct. Kousek od každého nejspíš. S. King je američan a kniha je původně určena pro americké publikum, kde vztah k Bohu je přeci jen jiný než v naší skrz naskrz ateistické zemičce. Za sebe můžu říct, že jsem schopna uvěřit invazi mimozemšťanů, strašidelnému hotelu, zvířatům a lidem vstávajícím z hrobů, dokonce i tomu, že někde žije holka, co se nas.... a zapaluje věci jsem ochotná věřit. Ale Bůh? Kdepak, to už je pro mě příliš velké scifi.

pazdy15
07.03.2022 4 z 5

Po delší době jsem byl fakt napjatý, snad se místy i trošičku bál. Skvělý námět, skloubený s mistrovskou schopností Kinga vykreslovat a psychologicky rozebírat, mě zase utvrdil v tom, že můj nejoblíbenější spisovatel je třída ! :)

ber-tram
25.02.2022 4 z 5

Kdybyste vážně propadali beznaději, že ne a ne přetrhnout řetězec fádní četby, sáhněte po Kingovi. Ten obvykle vysvobozuje. A nikoliv zázrakem, prostě má spisovatelsky navrch. Dokáže ovšem zázračně podmanit - příběhem napohled civilním, a přesto zle nadpřirozeným. Jste už ve třetine, a dohromady se nic neděje, třebaže se toho semele habaděj. Beznaděj...
Nepatří jistě k tomu nej, na to mám Kinga už tzv. přečteného, resp. odhadnu jeho literární mentalitu. A proto nezastírám, že jsem se s druhou polovinou trošičku pral. 6/22

jfialova
18.01.2022 4 z 5

Začátek byl super-opuštěná dálnice v poušti a ejhle, policajt. A už tam ty šoféry sbírá jak hrušky a vozí si je pěkně na jednu hromádku do divného opuštěného městečka. Napětí roste, nevíme proč se to děje, co je to za chlápka, koho dalšího v městečku ještě najdeme. Za polovinou knihy se teprve začíná rozkrývat pozadí celého příběhu a přestože to celé tak nějak sedí, v porovnání se začátkem už to prostě není ono. Takže s plánovaných pěti hvězd jsou nakonec jen čtyři.

mauglie
17.01.2022 5 z 5

Uffff! Začátek byl neuvěřitelně silný... Horké pouštní slunce, pustina, silnice. A policista... Policisté pomáhají lidem. Ale ne ve světě Stevena Kinga. Přečteno za pár dní, dočkáte se opět úžasné atmosféry, mrazení v zádech a postav se skutečnou osobnosti.
Trochu mě rozčiluje bůh a zotrocena zvířata, která samozřejmě musí být hlavne ta "nechutná a zlá" jako hadi a supi. Ale to je odpustitelne

Deia
10.11.2021 4 z 5

Začiatok knihy bol skvelý. V podstate opustená cesta a po nej jazdí nejaký maniak, ktorý si odchytáva ľudí a robí im škaredé veci. Atmosféra ako z nejakého hororu (napadol ma Pach krve, neviem prečo :D) a skutočne som si to veľmi užívala. Potom sa to tempo trošku spomalí, s niektorými postavami sa vraciame naspäť do minulosti a aj keď to bolo celkom zaujímavé, tak som dúfala, že sa tie kapitoly rýchlo skončia, pretože som proste chcela vedieť, čo sa s postavami stane v súčasnosti. Atmosféra stále ostáva skvelá, hutná, popis opusteného mestečka (s občasnými mŕtvolami) je super. Postavám snažiacim dostať sa z pazúrov zla som držala palce, ale ani tu to všetci nezvládli. Na rozdiel od Strážcov zákona tu sa mi to nadprirodzeno páčilo a aj celá zápletka okolo neho, vrátane rozličných bôžikov. Postavy, aj keď s rovnakými menami, mi tu tiež prišli spracované trochu lepšie, detailnejšie, takže som s nimi vedela nadviazať lepší vzťah. Čo mi ale na knihe vadilo (okrem občasnej rozťahanosti) bola aj prílišná náboženskosť, v podstate v strede celého príbehu je (aj) Boh a to ja veľmi nemusím. Ináč som si ale čítanie veľmi užila.

Sigurd_Lesandi
05.11.2021 4 z 5

Připravte se, že vás beznaděj nebude držet za ručičku. Rozjezd je sice pomalejší, ale rychle chytne nečekaný spád, a ten se nezastaví až do konce.
Prostředí opuštěného těžebního městečka je v knize zpracováno skvěle. Atmosféra doslova sálá z každé strany a se značným množstvím podrobných popisů jsem měl pocit, jako bych tam sám byl.
Jak už je u Kinga zvykem, tak postavy byly propracované. Každá měla jedinečnou osobnost a nebylo těžké si k nim vytvořit vztah.
Bohužel se tu objel pro mě už klasický problém, který s autorem mám. King má v oblibě do svých knih rvát zbytečné vycpávkové části, které ale neumí psát. Vycpávkové kapitolu nemusí být vždy špatné. Mohou vám dát větší náhled na postavy, prostředí či konkrétní problematiku, i když to hlavní dějovou linku nikam neposouvá. Tohle nám ale King nedal, takže jsem se občas musel prokousávat naprosto zbytečnými a nudnými stranami, které tam neměly co dělat.
Ústředím celého příběhu je Bůh, což mně není nijak blízké téma, ale tady bylo zpracované dobře. Bavilo mě to číst, nebylo to podané fanatickou formou na čtenáře, aby okamžitě začali věřit a do příběhu to sedlo skvěle.
Co se mi hodně líbilo bylo postupné rozkrývání hlavní zápletky, protože ze začátku nebudete mít sebemenší ponětí, co to vlastně čtete a King k vám to bude odhalovat hodně pomalu, což bylo skvělé a děj to dobře vystupňovalo.
Až na jednu výtku se mi kniha moc líbila. Má skvělý námět, postavy i atmosféru, takže ji mohu vřele doporučit.