Anna Boleynová – Králova posedlost

Anna Boleynová – Králova posedlost https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/345445/bmid_anna-boleynova-kralova-posedlost-VKm-345445.jpg 5 388 123

Mladá žena, která změnila běh dějin. Anna se po letech strávených v královských palácích Francie a Burgundska vrací do Anglie, strhává na sebe pozornost anglického dvora a rozehrává hry dvorské lásky. Když ale král zavelí, všechna hra končí. Anna má ducha i odvahu hodné koruny – a korunu chce také získat. Za každou cenu. Anna Boleynová byla druhou ženou Jindřicha VIII. Toto je její příběh. Historie nám říká, proč zemřela. Tento fascinující román vypráví o tom, jak žila. Alison Weirová rozkrývá životní osudy odvážné a odhodlané ženy.... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Anne Boleyn: A King's Obsession , 2017


více info...

Přidat komentář

DK197
29.02.2024 5 z 5

KNIHA: Osud Anny Boleynové na mě dolehl méně tíživě, než příběh její předchůdkyně. Protože Anna toho spoustu prožila a netrpěla takovou bídou jako Kateřina. Ale i tak vám je jí na konci líto... Nicméně mě fascinuje, jak plastický a živý obraz této veleznámé osobnosti dokázala autorka poskládat, přestože měla tak málo historických pramenů. A sic je její verze pravdy v mnoha ohledech subjektivní, mně se moc líbila. Takhle to klidně mohlo být.
Nicméně mě čtení dovedlo k zajímavé úvaze o tom, že o tudorovské Anglii Jindřicha VIII se obecně hodně mluví. Lidé to období mají rádi, jméno Anna Boleynová zná snad každý, ale už vám nedojde, že důkazů o tom, co to doopravdy, skutečně bylo za lidi, co si mysleli a s kým se setkali moc není - vše je často jenom vykonstruovaná domněnka, protože prameny historie vyschly, nebo jsou velmi tenké...

alexis818
19.02.2024 5 z 5

Skvělé čtení.Neni na to co dodat.Je to skvělá spisovatelka.


Jessybelle
23.01.2024 5 z 5

Další skvělý počin paní spisovatelky. Já tohle období anglických dějin miluju.
Prožila jsem s Annou její vzestup a pád. A bylo to úžasné.
Ovšem žít v té době bylo poměrně nezáviděníhodné. A za čas se vrhnu na další díl.

Parwana
01.01.2024 4 z 5

Boží. Tahle mě bavila ještě víc než první díl. Četlo se to velmi dobře. Annu jsem si od začátku zamilovala a se zatajeným dechem hltala její vzestup a pád.

mistrikova
27.12.2023 5 z 5

Asi neznámější ze šesti žen Jindřicha VIII. a zároveň nejkontroverznější. Je zajímavé sledovat její příběh a milostný trojúhelník mezi Kateřinou Aragonskou, Jindřichem VIII. a Annou Boleynovou z jejího pohledu, vnitřní pohnutky, intriky, obavy a také její vzestup a pád. Autorka je schopna strhnout čtenáře v jednu chvíli Annu nenávidět i litovat. Opravdu rozporuplná osoba, která byla částečně obětí svých vlastních ambicí i své rodiny, která těžila vliv z přízně krále. Velmi poučné, co dokáže žena udělat s mužem, a jak muž pohne celým světem, jen aby jí získal...

Monika1717
14.12.2023 5 z 5

Naprosto jsem se ztotožnila s Čičolinou, také jsem viděla film o Anně v dětství a nikdy jsem na něj nezapomněla. Kniha je perfektně napsaná, Anna musela být na svou dobu nejen nádherná žena, ale také žena, která věděla, co chce a udělala pro to všechno. Osud jí však nebyl nakloněn.

ZanZara1
02.12.2023 5 z 5

Pozor spoiler:
Druhá kniha od historičky Alison Weir o osudech šesti tudorovských královen, Anně Boleyn, mne nenechala na pochybách, že kompletně celá série bude naprosto skvělá. Jak sama autorka v dodatku říká, o pravých citech Anny Boleyn k Jindřichu VIII., nevíme, jelikož se nezachovaly žádné písemnosti z její strany, nicméně se toho dá mnoho odvodit. Anna byla nesmírně ctižádostivá žena, až tak moc, že šla přes mrtvoly a sama sobě nakonec způsobila i svůj pád. Na konci života jí muselo být jasné, že těch devět let, kdy se spustil celý kolotoč s Jindřichem, mohla být s někým jiným skutečně šťastná, protože kolik skutečného štěstí za tu dobu zažila? Neustálé intriky, pachtění po moci, a ve finále život v neustálém strachu, co se stane, pokud nepřivede na svět mužského potomka. Co mě však naprosto vyděsilo byl úplný závěr knihy a Annina smrt. Samozřejmě z dnešní znalosti moderní medicíny o fungování lidského těla má i obrovskou logiku fakt, že Anna Boleyn svou popravu cítila a vnímala. Což je tedy naprosto šílená představa. Člověk by si pomyslel, že padne jedna rána a konec. Jenže než-li mozku dojde přísun kyslíku a skutečně se vypne...inu, kdo by to byl řekl, chudák Anna Boleyn.

Lienilda
16.11.2023 5 z 5

Nejprve musím zmínit, jak moc se mi líbí obálka. Nemohla jsem se na ni vynadívat.

O Anne Boleynove jsem měla představu jednak z filmu To druhé Boleynovic děvče, které jsem kdysi viděla a pak také z prvního dílu o Kateřině Aragonské. Z pohledu Kateřiny je Anna rozvracecka manželství, mrcha a snaží se zbavit ji i její dcery Marie.

Autorka Annu v tomto jejím druhém díle líčí jako ctižádostivou ženu bažící po moci a uznání a aby její děti byli královského rodu, která se kvůli tomu nebojí jít za hranu. Moc pěkná kniha a časem si ráda přečtu 3. dil o Janě Seymourové.

Čičolina
31.10.2023 5 z 5

Jako hodně malá holka jsem viděla asi jen některé části seriálu Šest žen Jindřicha VIII. Matka si patrně myslela,že tak malé dítě to nepochopí. Pamatuji si to celý život, tu popravu samozřejmě. Na prahu stáří jsem si to prožila znova, s touto knihou.Četla jsem v noci,nad ránem, u jídla,a to už léta nedělám. I když zrovna to mi paní knihovnice prorokovala.

marie.kolarova
18.10.2023 4 z 5

Mám moc ráda filmy i romány o Jindřichovi a Anně Boleynové. Je zajímavé, vidět tento příběh z různých úhlů pohledu. Tento se mi líbil. Výtku bych ale měla k prostřední části románu, která mi přišla nezáživná.

veverkaVv
18.10.2023 5 z 5

Po první knize o královně Kateřině Aragonské jsem si dala letní pauzu a druhý díl jsem dočetla dnes. Autorka má veliký dar přiblížit osudy a souvislosti i pro čtenáře, kteří zrovna nejsou znalci historie. Z některých historických filmů jsem jsem si Annu Boleynovou představovala trošku jinak, než jak je vylíčena v tomto svazku. Šla za svou představou života mnohdy nevybíravě, ale nelze ji upřít vůli, tvrdost, ale i odhodlání dokázat svou pravdu. V době, kdy to co je povoleno mužům není povoleno ženám to vůbec nebylo jednoduché. Žít v atmosféře intrik, přetvářky a boje o moc nebylo záviděníhodné. Svůj konec ustála s bravurou. Ráda budu pokračovat v četbě ostatních královen a doufám, že i částečně pochopím Jindřicha a jeho motivaci k tomuto rozhodnutí. Byl to i u něho strach ze ztráty moci nebo si uvědomil, že je na Anně silně závislý až posedlý a nedokáže ji dlouhodobě odolat?

Tereza0107
02.10.2023 5 z 5

I druhý díl z tudorovské ságy jsem přečetla jedním dechem. Když jsem jsem ve čtení přecházela z Kateřiny na Annu, měla jsem pocit, že Annu budu muset logicky celou knihu absolutně nesnášet. Zaškatulkovala jsem si ji jako mrchu, kvůli které Kateřina musela projít vším svým utrpením a ponížením.
Ne nadarmo se říká, že každá mince má dvě strany. Autorka dokázala historické události podat natolik přehledně, že do sebe opravdu vše začne zapadat a pohnutky postav dávat větší smysl.
Škoda jen, že se dle dovětku autorky zachovalo tak málo písemných zdrojů o tom, jaký byl Anny skutečný charakter, protože mi to i po dočtení knihy leží v hlavě.
Opravdu Jindřicha vlastně nemilovala a podstoupila celou tuhle "tragikomedii" nad kterou zůstával stát rozum půlce světa, jen kvůli moci, vlivu a postavení? Opravdu byla do určité chvíle tak dobrá manipulátorka, že si vzdělaného a pokrokového Jindřicha, dokázala tolik let vodit? Jaká to musela být rána, když její obrovský vliv přestal na krále platit a jako blesk z čistého nebe se najednou ocitla v hlavní roli vykonstruovaného procesu, s tak nechvalně známým koncem.
Musím říct, že bych si velmi ráda přečetla celý příběh i z Jindřichové strany. Co se mu honilo hlavou, že místo dalšího zapuzení manželky, které by tentokrát bylo relativně jednoduché, se rozhodl pro tak brutální řešení? Byl opravdu přesvědčen, že mu Anna se spoluobviněnými muži skutečně zahýbá nebo to byla jen záminka?
Jsem opravdu zvědavá na Janu Seymourovou a její pohled na celou "královu věc.

⭐️Anna ležela a tiše plakala. Takhle to nemělo být. Co její sny o moci a vládě ctnostných žen? Všechno to byla iluze závislá na vůli mužů. Protože když na to přišlo, závisela moc pouze na tom, že ženu nezklame vlastní tělo.

⭐️"Někdy si říkám, co se to s námi stalo. Kde jsme jeden druhého ztratili?", povzdechl si.

jopp
28.08.2023 4 z 5

Příběh o silné ženě, která se snaží vzepřít pravidlům tehdejší společnosti týkající se postavení žen ve společnosti a náboženských otázek.
Kateřinu Aragonskou i Annu Boleynovou spojovalo to, že obě byly silnými osobnostmi, hrdé a cílevědomé, ovšem Katřina byla zarytá katolička lpějící na svých zásadách a současném stavu věcí, zatímco Anna chtěla ze své pozice prosadit změny v náboženství a také jisté změny v úloze žen ve společnosti. Z mého pohledu se Kateřina na královnu hodila lépe, nicméně společnost potřebuje i změny...
Anna byla nepochybně velmi ctižádostivá a v rámci prosazování svých zájmů zacházela příliš daleko. Ovšem nejtěžší kalibr byl Jindřich, který šel doslova přes mrtvoly s tím, že tu a tam se nechal manipulovat nějakou ženou, kterou poté, co se jí nabažil, následně odvrhl... to je teda charakter!
V doslovu jsem se dočetla, že zatímco u Kateřiny existuje poměrně hodně dobových záznamů, u Anny musela autorka více domýšlet - je tudíž otázka, jak to ve skutečnosti s charakterem Anny vůbec bylo.
Celkově kniha super, těším se na další královnu :-)

Chesterton
25.08.2023 3 z 5

MíšaS a tami1 svými komentáři nejvíce vystihují moje pocity z četby!
Bolestný a smutný osud nejen jedné ženy, co podlehla touze po moci a slávě, upravený do její obhajoby. . .
Nechtěla bych tvrdě soudit Annu jako ženu, člověka.
Ale její činy nelze než odsoudit. Máte-li nadhled ze znalosti historie, je to marný pokus o ospravedlnění té, co šla hlavou proti zdi, která je ze své podstaty oporou úcty k životu a rozumnému řádu.
Vždyť "po ovoci je poznáte" stále platí. A vyzdvihování intrik Církve určitě ničemu nepomáhá, to jsme si zažili v komunismu na vlastní kůži. Takhle by se historie úplně brát do pera neměla :o)
Četlo se mi to hodně špatně, ta pokroucená obhajoba je tam oproti první knize hodně znát a příběh je hodně natahovaný - dost jsem nudné pasáže skákala :o)
Jen název je výstižný 'králova posedlost'. Jsem zvědavá na další díl. . .
3/4

Princezna22
18.08.2023 5 z 5

Já jsem vždy měla za to, že Anna byla mrcha v nějakých ohledech ano byla. Ale to co se pak dělo velice chápu. Krásný roman, vysvětlí mnohé. A jediná mrcha je tady Jindřich a to veliká. Bohužel v té dobe tohle bylo scela normální a žena neměla právo zadne. Díky za dnešní dobu.. Krasne ctivo doporučuji.

Lenka_S
23.07.2023 5 z 5

Další skvost z pera této autorky. Bylo hodně zajímavé číst události, které byly zmíněny v Kateřině Aragonské z pohledu Anny Boleynové. Obě dámy byly velmi silné osobnosti, ale ctižádost a prudká povaha Anny z ní přeci jen dělala z dnešního pohledu docela "mrchu" i když v mnoha ohledech celkem sympatickou :-) .

Sigurd_Lesandi
30.06.2023 5 z 5

Oproti první dílu ze série nezačínáme rovnou na anglickém dvoře, ale seznamujeme se s Annou, její rodinou a dostáváme podrobný popis toho, jak se Anna stala dvorní dámou. Pro někoho může být takový rozjezd nezáživný, ale mě jako zarytého historika nadchl naopak mnohem více než ten z prvního dílu.
Celkově se mi i tento díl četl lépe, ale to je hlavně tím, že u Kateřiny musela autorka zpracovat jednak dlouhé časové období, a zároveň i období neustálého čekání na vyjádření papeže. Oproti tomu je Annin životopis mnohem zajímavější.
Spousta lidí na Annu nahlíží negativně, a ono se takhle na první pohled není čemu divit. Kniha ovšem dokazuje, že Anna nebyla pouze někdo, kdo svrhl oblíbenou královnu a přisvojil si krále i s korunou. Naopak Anna byla neskutečně schopná, chytrá, krásná a mnoho lidí si jí cenilo za její profesionální schopnosti u dvora.
Pokud vás zajímá skutečné pozadí událostí okolo Anny, druhé manželky Jindřicha VIII., tak rozhodně neváhejte. Autorka její život opět zpracovala skvěle.

Alena3029
19.05.2023 5 z 5

(SPOILER) Vždycky jsem v Anně Boleynová viděla jenom vypočítavou mrchu. Ale Alison Weir umí nejenom podat historická fakta, ale poskládá je do uvěřitelného příběhu ženy, kterou vlastně docela chápu. A jejíž chybou bylo, když si myslela, že Jindřichova zamilovanost zůstane na věky

p.pavlina
19.05.2023 5 z 5

Kniha o druhé ženě Jindřicha VIII. byla opravdu velmi zajímavá. Osud Anny Boleyonové jsem prožívala od první do poslední věty, jak moc dobře je příběh napsaný. Doporučuji!

stanislava9718
18.05.2023 5 z 5

Kniha o druhé ženě Jindřicha VIII. o Anně Boleynové, autorka vykreslila v obsáhlé knize život této "prohnané" ženy. Pokud se před Jindřichem VIII. Anna "upejpala" snesl jí modré z nebe, také si patřičně zadali Annini příbuzní. No a pak už se neupejpala a dala Jindřichovi dceru. Král se jí krvavě a jejím blízkým odvděčil.