Šest žen Jindřicha VIII.

Šest žen Jindřicha VIII. https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12714/bmid_sest-zen-jindricha-viii-TKf-12714.jpg 5 200 47

Osudy královských manželek jako obecnější výpověď o manželských svazcích, rodině, morálce a postavení žen v tudorovské Anglii. První díl je věnován Kateřině Aragonské, Anně Boleynové a Janě Seymourové. Pestrý obraz života na renesančním dvoře Jindřicha VIII. Pod tradičně zavedeným názvem dostává čtenář do rukou šestisetstránkovou studii, která je založena na zkoumání a výkladu – často objevném – historických dokumentů, avšak přesto je napsána elegantním a hlavně obecně srozumitelným stylem. Kostrou knihy je vývoj Jindřichovy povahy od první renesanční osobnosti na anglickém trůně až po nesnášenlivého tyrana obklopeného cynickými rádci, kteří jsou schopní, ale většinou bohužel i všeho. Zároveň procházíme všemi peripetiemi anglické politiky a reformace a dozvíme se mnohé rovněž o kultuře, justici, diplomacii, válkách, panovnických dvorech, módě i zvycích oné doby. To vše v mezinárodních souvislostech. Autorka se drží pramenů, pro větší bezprostřední účinek je v citátech nechává často promlouvat původní autentickou řečí, nepouští se však do senzacechtivých ani lechtivých spekulací. Její kniha je pro typicky anglickou střízlivou věcnost, kterou autorka uplatňuje při zpracování "věčně přitažlivé" tématiky, poučnou ukázkou historické literatury faktu.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

The Six Wives of Henry VIII , 1991


více info...

Přidat komentář

Maraiser
08.04.2024 5 z 5

Velmi zajímavá kniha a ne úplně jednoduchá. Velké množství informací, velké množství jmen. Je trochu patrné, že autorka měla k některým z královen větší sympatie nežli k ostatním. Kateřina Aragonská - TOP a Annu Boleynovou dost strhala.

Awča
07.08.2023 5 z 5

Pěkná kniha. Téma je samo o sobě povšechně známé, autorka ho podává poutavě, s mnoha detaily. Přiznám, že někdy jich na mě bylo až moc, zvláště v případě "legalizace" vztahu s Annou, to se opravdu vleklo. Ovšem chápu, že si autorka dala práci se získáním podrobností a faktů, které je pak člověku líto nepoužít.
Byla jsem ráda, že jsem nedávno četla sérii knih C. J. Sansoma, která se tomuto období věnuje, všechno mi to hezky zapadalo. I když ani tak někdy nebylo jednoduché se orientovat v časových přesunech, jménech a funkcích.
Celkově hezké čtení o velmi zajímavé době a výrazných osobnostech se všemi jejich klady i zápory.


intelektuálka
20.07.2023 5 z 5

Opětovné setkání s Tudorovci mne zaujalo ....

Tato autorka podává jiný pohled než beletrie - je zde spousta historických postav a fakt ....

Velmi příznivě zde vyznívá postava Kateřiny Aragonské, která si zachovala svoji důstojnost královny ....

Ale postava Anny Boleyn je více rozporuplná - i chápání Jindřicha VII. - který tak dlouho o tuto ženu usiloval - a poté ji zavrhl....

Autorka jistě předkládá kvalitní díla - a já si časem přečtu další ....

Květi62
25.06.2023 5 z 5

I když historická knížka, napsaná velmi poutavě. První díl je věnován Kateřině Aragonské, Anně Boleynové a také Janě Seymourové. Těžká doba - 16.století - hlavně pro ženy, jejichž jediným úkolem bylo dát Jindřichovi VIII dědice. Velká úmrtnost dětí, žádná práva pro ženy. Hodně informací z historie podáno srozumitelně, zajímavě a přehledně. Doporučuji.

Niu
09.05.2023 5 z 5

(SPOILER) Uf, přečteno, bichle jako hrom. Ale na literaturu faktu a historický žánr se mi to líbilo. Ale i tak mi to dalo zabrat. Jediné, co jsem si o Jindřichu VIII. pamatovala z dějepisu bylo, že jako první panovník se dal rozvést a měl několik manželek. No a páni, já ani nevěděla, že byl tak totálně psycho. Hodně mě zaujal pohled na ženy v tehdejší době, na těhotenství, porody, na smrt dětí, jak bylo jedno kdo se kdy narodil. To, jak ženy neznamenaly nic. Fakt děsivé. I ten náhled na nevěry ze stran krále (i jiných mužů) - v pohodě, zatímco ženám se stínaly hlavy nebo upalovaly na hranici. Jednu chvíli mi to připadalo jako hon na čarodějnice, což se pak i potvrdilo. Ale takovou krutost jsem nečekala. Většina knihy byla věnována první manželce Kateřině Aragonské a druhé Anně Boleynové, ale pak to nabralo celkem rychlost. Zvažuju, jestli jít i do samostatných knih o každé jednotlivé královně, ale trochu se děsím, že se informace budou opakovat. Trošku mě mátly toulky časem a přemíra postav, které měly třeba vícero jmen (před a po jmenování do nějaké funkce apod.). Alison Weirová má můj obdiv, protože tohle podložit rešeršemi musí být opravdu koníček.

Jessybelle
02.03.2023 5 z 5

Pořádná nálož historických dat o prvních třech manželkách Jindřicha VIII.
I literatura faktu může být čtivá a myslím, že jméno autorky je zárukou, že se bude a jedná o kvalitní dílo.
Nicméně mi trochu vadilo skákání v čase během čtení knihy v kapitolách. Ale chápu, že to tak muselo být.
Určitě mohu doporučit.

Čtenářka73
22.02.2023 5 z 5

Díky výzvě jsem si zase rozšířila obzory a objevila vynikající autorku. Ačkoliv historické knihy jsem nikdy nevyhledávala, z téhle jsem byla nadšená. Čte se sama, a navíc v člověku musí uvíznout aspoň nějaké historické souvislosti, ať chce, nebo ne. :-)

boxas
02.01.2023 5 z 5

Skvělá kniha! Dokazuje, že i literatura faktu může být čtivá a zajímavá.

WaN635
09.11.2022 5 z 5

Obsáhlá kniha, ale čte se opravdu sama a lehce.
Příběh tudorovského krále byl vyprávěn již tolikrát, že snad již nemůže překvapit, ovšem tato kniha je vyprávěna bez příkras, bez nějakého asi nebo možná.
Líbilo se mi, že autorka žádnou z královen neprotěžuje, nedává najevo sympatie či antipatie k jedné či druhé (až šesté).
Co mě také potěšilo byl popis reálií, sídel a popsání běžného života na často se stěhujícím královském dvoře. .

reniva22
08.02.2022 5 z 5

Výborná knížka, myslím že už vím o Jindřichovi a jeho manželkách skoro všechno :)

Ilona70
08.08.2021 5 z 5

Je to moje oblibena autorka, tuto knihu jsem četla už několikrát a stále mi má co dát. Je to čtivé a přitom prosté neověřených až bulvárních spekulací. Autorka je jediná, o které vím, která nevidí manželky Jindřicha VIII. černobíle.

Noisette73
26.03.2021 5 z 5

Velice čtivě podané, dala jsem si věci do souvislosti a po dlouhé době mně literatura faktu bavila.

Lenka0007
16.03.2021 5 z 5

Jedna z nejlepších, ne -li nejlepší knížka o životě Jindřicha VIII.

slezakmartajh
08.02.2021 5 z 5

Nemám co vytknout .Super oživení dějepisu , krásné čtení,vynechávám občas nějaké jmenné pasáže jsou to jazykolamy :-)a je jich tam tedy moc, ale to tak je.Nemám co vytknout fakt parádní čtení Kdepak Jindřich VIII......
těším se na další knižní kousek

Poopie
01.02.2021 5 z 5

Bravo a smekám. Krásné dílo. Přečíst to zabere trochu času, ale napsat takovou mozaiku pamětí muselo dát ohromně práce. Detaily mi přijdou až neskutečné.
Knížka mě velice bavila, obrazy v hlavě se mi při čtení tvořily úplně samy.
Kdo se zajímá o Jindřichův celoživotní hon za potomky mužského rodu, měl by se začíst do stránek této knížky a poznat jeho manželky blíže...

mira.l
18.11.2020 5 z 5

Myslím, že nemám co vytknout. Ač kniha poměrně značné tloušťky, je stejně jako autorčiny romány velice čtivá. Narozdíl od nich tady autorka neuplatňuje částečně svoji fantazii a do příběhů jednotlivých královen nepřidává své "know-how" v podobě jisté dávky fikce či smyšlenky, ale vychází jen a pouze z reálných pramenů. Od kterých se její romány zase tak moc neliší, dlužno dodat.
Krásné zpracování "manželského života" jedné z nejrozporuplnějších postav anglické historie. Jasné, čtivé, přehledné, srozumitelné.

Damonka12
27.10.2020 5 z 5

Moc hezky napsaná kniha. Všem kdo milují Jindřicha VIII. a vše kolem něj určitě doporučuji.

Joop
09.10.2020 5 z 5

Fascinující doba, fascinující osobnosti zachycené perem skvělé autorky.

iva23
14.07.2020 5 z 5

Výborně zpracované, doporučuji.

katy87
01.06.2020 5 z 5

Jedním slovem úžasné! Sice bichle, ale plná zajímavých informací o životě Jindřicha VIII. a jeho manželek. Vřele doporučuji zájemcům o anglické dějiny a fanouškům seriálu Tudorovci! (Až na pár výjimek si myslím, že si seriál udržel historickou přesnost - výjimka např. zpodobnění Jane Seymourové jako nevinné květinky, když ve skutečnosti - podle knihy - dobře věděla, za čím jde).