Americký zabiják

Americký zabiják https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/353443/bmid_americky-zabijak-oW6-353443.png 4 169 40

Mitch Rapp série

1. díl >

Než o něm začali uvažovat jako o superagentovi CIA a než se stal nejhorší noční můrou teroristů a předmětem pohrdání i obdivu politiků z Capitol Hillu, Mitch Rapp býval nadaným vysokoškolským sportovcem, který se nezajímal o svět… a potom udeřila tragédie. Po dvou desetiletích vypjaté stranické politiky se CIA i celá země nacházejí ve stále složitější situaci. Veterán studené války a ředitel operací CIA Thomas Stansfield ví, že musí své lidi připravit na další válku. Islámský terorismus je na vzestupu a je třeba se mu postavit, než dospěje k břehům Ameriky. Stansfield nařizuje své chráněnkyni Irene Kennedyové a starému spolubojovníkovi Stanu Hurleymu, aby vytvořili novou skupinu tajných agentů pracujících mimo běžné struktury velení – jako muži, kteří neexistují. Jaký člověk bude zabíjet pro svou zemi, aniž si oblékne uniformu? Kennedyová ho nachází po teroristickém útoku na letadlo společnosti Pan Am nad Lockerbie. Onoho chladného prosincového večera zahynulo dvě stě sedmdesát lidí a událost zasáhla do života tisícovek příbuzných a přátel. Jedním z nich je Mitch Rapp, který však nehledá útěchu. Prahne po pomstě. Po šesti měsících intenzivního výcviku je Rapp připravený utkat se s nepřítelem na jeho domácí půdě a pustí se do toho s brutální účinností. Začne v Istanbulu, kde zabije tureckého obchodníka se zbraněmi, který dodal výbušniny pro útok nad Lockerbie. Pak se přesune do Hamburku a se svým týmem se vydává na cestu po Evropě, kde po něm zůstává stopa mrtvých těl. Všechny cesty však vedou do Bejrútu a Rapp netuší, že nepřítel ví o jeho existenci a nastražil past. Lovec se má stát kořistí a Rapp bude potřebovat veškeré fyzické i duševní schopnosti, aby přežil mezi teroristickými frakcemi ve válkou rozvráceném městě. Flynnův napínavý román, brutálně realistický a nabitý akcí v rychlém tempu, čtenářům ukazuje, jak to celé začalo. Za ocelově tvrdým pohledem nejneohroženějšího národního hrdiny lze tušit mladého muže, jehož osudem bylo stát se Americkým zabijákem.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: ekniha , BB art
Originální název:

American Assassin , 2010


více info...

Přidat komentář

Timkim
07.03.2024 3 z 5

Asi jsem měl větší očekávání. První polovina vynikající, druhá slabší. Navíc i ta lokace....ne, že bych špionážní knihy vyhledával, ale dobrou dokážu ocenit. Zde je to lehce zapomenutelný standard. 65%

Luigi1
31.10.2023 5 z 5

Kniha mě zaujala byla docela dobrá


RamonVarga
02.05.2023 4 z 5

Čtivé jako nic. Knihu jsem dočetl za jeden den (včera ráno jsem začal a večer už dočítal). To se mi snad u žádné jiné knihy nestalo. Je tam sice pár nepřesností, ale to autorovi s radostí odpustíte.

ujira
04.03.2023 4 z 5

První setkání s Vince Flynnem a jeho elitním agentem Rappem bylo pro mne zajímavým a příjemným překvapením. Protiteroristické. americké aktivity CIA, tajné operace, napětí, vztahy, motivace to vše obsahuje celkem dobrý thriller.

Merlin_CZ
17.07.2022 5 z 5

první (resp. druhý díl) mě hodně bavil, začátky, proč se nechal naverbovat, výcvik atd ... prostě kdo má rád akční příběhy, špiony, tajné operace atd. ten se prostě bude bavit :)

Yokolobuna
09.05.2022 5 z 5

Dokonalé to určitě není, ale skvěle mi to sedlo. Nakonec tedy možná trochu neobjektivní plný počet. Nadšení pramení nejspíše z faktu, že tenhle žánr obyčejně úplně nemusím a očekávání tak byla na nule. Akční "bum bum" bez zajímavého kontextu mě totiž i ve filmech (dívám se na tebe, Bonde) paradoxně velice nudí.

Americký zabiják však není nesmyslně akční a těch přestřelek není zase tolik, aby působily nesmyslně a prvoplánově. Mitch Rapp se zde teprve formuje a i když je trochu Superman, je to tak nějak v mezích a dostatečně zakotvené do děje.

Ne, on Americký zabiják asi není ani v rámci žánru vrchol. Přeci jen jsou příměsi děje až moc standardní (vodkou nasáklý ruský oportunita, banda černobílých islámských teroristů). Ale jak už jsem psal, tady mi něco brání být objektivnější. Číst o drilu na výcvikovém táboře, "vyslýchání" Stana či o prvních krůčky zabijáka Rappa mne jednoduše bavilo natolik, že jsem s přivřeným okem klikl na plnou palbu.

Hodnocení na DK v době přečtení: 84 %; Moje hodnocení: 90 % jako 142. hodnotící.

Kerberos
19.03.2022 4 z 5

Pár dílů s Mitchem jsem četla už před lety a celkem se mi líbily. Tento díl je někde uváděn jako 1. nebo 12.,každopádně popisuje úplné začátky a důvod ,proč se nechal naverbovat.

Metla
25.09.2021 4 z 5

Mitch Rapp se narodil jako nepřemožitelný superagent. Sebezkušenější odborník na boj zblízka nemůže v čestném souboji zvítězit – a to ještě dřív, než mladý zájemce o úctyhodný flek vraha v tajných službách vůbec začne trénovat. Jeho fyzička je nedostižná, porazil by každého olympijského vítěze v libovolném sportu – včetně družstva akvabel v synchronizovaném plavání. Na kilometr vidí komára pouhým okem, rozezná jeho přesný druh i pohlaví; samozřejmě zvládne na tuto vzdálenost zlikvidovat (nebo vykastrovat) třeba celý roj dotěrného hmyzu jediným výstřelem z pušky / z luku / z flusačky, to je fuk. Extrémně učenlivý, inteligentní, už coby mladíček s coca-colou na bradě projevuje Mitch znalosti a zkušenosti promovaného psychologa s čtyřicetiletou praxí.
Nebudu lhát, měla jsem problém přenést se přes dokonalost hlavního hrdiny. Vlastně jsem se přes ni nepřenesla; pořád jsem (marně) čekala nějaké vysvětlení Rappových extraschopností: byl zde v kojeneckém věku evakuován z planety Krypton a následně od plínek cvičen tajemným řádem bojovných supermnichů, například.
Hrátky tajných služeb nejsou nic pro mě – ty beru ještě tak ve vymyšlených sci-fi či fantasy vesmírech, špinavá politika našeho současného světa se mi protiví. Zkusila jsem, v sérii nebudu pokračovat. V rámci žánru jde zřejmě o vysoký nadprůměr, proto dám 70%, jakkoliv mé vlastní dojmy nepřevyšují tři hvězdy.

7Lů7
19.04.2021 1 z 5

Tak já jsem přemýšlela, jestli dát dvě nebo tři hvězdičky. Knihu jsem sice dočetla, ale vůbec se mi nelíbila, za mě to je jedna z knih, které přečtete a za týden si už děj vůbec nepamatujete, protože vás to prostě nebavilo. Řekla jsem si, že zkusím kouknout na film, ale ten mě také přesvědčil o tom, že tahle knížka je pro mě prostě nudná a nezáživná..

PetrCepek
22.02.2021 1 z 5

Čím déle jsem tuto knihu četl, tím více jsem měl intenzivní pozit, že si ze mne pan autor či pan překladatel dělají šoufky. Hlavní hrdina Rapp (člověk, nikoli terminátor) pozná na vzdálenost 300 metrů - tedy přes dvě fotbalová hřiště na délku - že psycholog Lewis má modré oči. Kam se hrabe pohádkový Bystrozraký! Nebo úžasné sdělení, že šíité a sunnité jsou vlastně jen dvě sekty. Plus dalších zhruba sedmdesát obdobných nesmyslů, "zdobících" rozkouskovaný nemastný neslaný děj. Možná jsou další díly lepší, ale já se jim určitě vyhnu obloukem.

jprst
21.01.2021 4 z 5

Napínavý špionážní příběh, jehož autor věděl, co jeho čtenáři chtějí a tak jim vyhověl tímto, až do úplného konce, poutavým příběhem. Dobré odpočinkové čtení.

Rihatama
30.09.2020 5 z 5

Přímočarý, nekomplikovaný, logicky strukturovaný, propracovaný a příjemně chytrý, akční příběh Mitche Rappa, kde dobro a zlo stojí zřetelně na svých stranách. Čtenář netápe a může se bez váhání nechat vláčet brutálním světem zločinu, teroru a špionážních služeb... Superman Mitch? No a? Je to román a s těma zlejma parchantama musí přece někdo zatočit ;-). Komu se stýská po realitě, může ťuknout třeba na ocelová vrata ÚZSIny. Mám výhodu, že jsem neviděla filmové zpracování ani nečetla žádný další/předchozí díl, tabula rasa. A k Flynnově cti dlužno dodat, že mě do příběhu vtáhl od samého začátku. Příběh má spád, špinonážní smrtící přetahovaná se briskně přesouvá mezi Evropou, Ruskem a Blízkým východem a američtí agenti operující v legislativní i praktické ilegalitě, předvádí pěkný koncert. Myslím, že jsem snad poprvé při čtení nějaké série zatoužila otevřít okamžitě další díl ;-).

Boby17
06.06.2020 4 z 5

No, tak nevím ... Americký super hrdina s velkou motivací, který bez nějakého velkého předešlého bojového výcviku zamete s instruktorem od zelených baretů, co si mám o tom myslet? To je hodně nepravděpodobné a nedůvěryhodné, ale pak jsem se rozhodl, že to hodím za hlavu a budu se bavit příběhem o souboji dobra a zla. A nakonec to byla docela zajímavá akční knížka, které se směle může chopit i Hollywood. Dávám čtyři hvězdy a jeden citát: "V každé kultuře, která nutí ženy zahalovat se od hlavy až k patě a zakazuje dovézt jedinou kapku alkoholu, ačkoli sama vyváží opium do celého světa, je nutně cosi zvráceného".

HannyC
30.03.2020 5 z 5

Jsou lidé, kteří musejí projít opravdu dlouhou cestu, aby dospěli k bodu nula :) ... a přesto došli jako vítězové :)

Jury
08.09.2019 3 z 5

Prvni pulka knihy suprova,sjel sem ji jednim dechem, ale pak to od pulky zacalo upadat a nudit
... Skoda... Lepsi volba je film :)

BlackBlade
27.05.2019 4 z 5

Překvapilo mě, jak moc se děj knihy v závěru odlišil od filmu (nebo spíše obráceně). Ale jinak mě to baví: popisy postav, taktiky, vybavení atd. jsou dobré, a proto jdu postupně číst celou sérii s Mitchem Rappem.

oblakaknih
01.05.2019 3 z 5

Knihu Americký zabiják jsem četla jen díky stejnojmennému filmu.
Zatím je to nejakčnější kniha, co jsem kdy četla. Upřímně jsem překvapená, že se mi tolik líbila, protože je to spíš "klučičí" čtení.
Ze začátku jsem z toho byla nesvá, ale po dvaceti stranách jsem příběh úplně hltala!
Postavy byly poměrně dobře vykreslené, ale měla jsem v nich zmatek.
Některé popisy byly zbytečně rozsáhlé, jiné naopak jednoduché a skvělé.
Zklamalo mě, že mě víc bavily kapitoly, ve kterých vystupoval Rapp (hlavní hrdina) a také to, že v textu bylo opravdu moc chyb.
Líbilo se mi to stejně jako film, přestože tam byly nějaké odlišnosti.

dontbullshitme
20.02.2019 3 z 5

Přečetla jsem to až po zhlédnutí filmu, na který jsem byla v kině kvůli mému oblíbenci. Ano, je to dost povrchní důvod, ale co už. Film byl fajn, prostě akčňák, kde se nikdo ničeho nebojí a vše jim vychází, stejně tak to bylo v knize, jen v tom chyběl ten filmový cit. Není to něco, co bych si chtěla číst pořád dokola. :)

TeaPeter
15.06.2018 4 z 5

Velmi dobrá pohádka pro dospělé. A jako pohádce této knize odpustím i celou záplavu klišé, kterých je plná.

roso.mak
05.06.2018 2 z 5

Pokud takové lidi máme v terénu, super, ale tohle je fikce proboha. Neděláme ji kvůli obraně státu.

Co je zábavné u Jamese Bonda, je zde akorát nudné. Aneb CIA je nejlepší a ať žijí supermanové. Hrdina je prostě nejlepší z nejlepších, všechno mu strašně jde a všechny průšvihy mu prochází, aby nakonec všechny vytáhl z bryndy.

Štítky knihy

zfilmováno terorismus

Autorovy další knížky

Vince Flynn
americká, 1966 - 2013
2012  84%Americký zabiják
2000  90%Převzetí moci
1999  89%Ultimátum
2002  88%Třetí volba
2005  88%Výkonná moc

Kniha Americký zabiják je v

Právě čtených3x
Přečtených251x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených9x
Knihotéce142x
Chystám se číst70x
Chci si koupit13x
dalších seznamech2x