Zpěv lamie

Zpěv lamie https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/113789/bmid_zpev-lamie-YL0-113789.jpg 4 54 10

Agent X-Hawk série

< 2. díl >

Zvláštní agent Průzkumné divize Tom Feny už zažil lepší časy. Teď přichází s parťákem Matesem, kocourem neobyčejných schopností, na okrajovou základnu dokončit agenturní výzkumný projekt, o němž netuší zhola nic. Zato rychle zjišťuje, že na Komunikační stanici VL 624 panují zvláštní pořádky – a bude hůř. Protože lord X-Hawk, už brzy vládce celého multiverza, se rozhodl pobavit menší hrou a uštědřit Agentuře lekci. Spolu s Tomem tak přichází bytost, která tu rozhodně nemá co pohledávat, po Praze se začínají objevovat zohavené mrtvoly a nocí zní sladký zpěv lamie. Pro ty, co ho uslyší, bývá často tím posledním.... celý text

Romány Literatura česká Sci-fi
Vydáno: , Triton , EF - Miroslav Žamboch
Originální název:

Zpěv Iamie , 2012


více info...

Přidat komentář

zbuy
20.03.2024 4 z 5

Příjemné čtení, méně akce neubírá na čtivosti, autor přinesl nový zajímavý pohled na dění v univerzu agenta Kováře a zasadil další střípek do celkového obrazu tohoto světa.

T800
13.03.2022 5 z 5

Jeden z těch velmi povedených příběhů. Jan Hlávka prostě umí.


Leat
07.02.2022 4 z 5

Pan Hlávka se jisto jistě stává mým oblíbeným autorem.

Terezulina
02.11.2021 5 z 5

Knížka se mi líbila víc než první díl :-) Mates byl výborný :-)

vlkodlaq
23.10.2020 5 z 5

Série X-hawk není dle mého názoru zrovna nejpovedenější, ale zpěv Lamie z ní přece jen vyčnívá. Řekl bych, že je to je zásluha především Matese, jeho hlášek a chování, které dává příběhu ono něco navíc, co většině ostatních knih ze série chybí. Humor, nadhled a sympatie. Za sebe zpěv Lamie hodnotím jako zdařilý kousek a možná se k němu někdy v budoucnu vrátím, minimálně podrobím bližšímu zkoumání další knihy páně Hlávky.

giraffe
01.12.2019 5 z 5

Super kniha. Už jsem ji četla několikrát a pořád se k ní vracím.

Johhanka79
25.11.2019 4 z 5

Moje první životní kniha tohoto "žánru". Přiznávám, byla mi vnucena, takže opět počáteční skepse. A ejhle pěkné čtení. Příběh, sympatičtí hrdinové. A kocour Mates:-D, doma mám dokonce jmenovce. Za sebe doporučuji. Jakožto neznalec nečtenář takových knih, stejně doporučuji. Bavila jsem se.

Velká Feferona
28.03.2018 5 z 5

Za mě určitě lepší než Hitman. I když je to trochu předvídatelné, to je pravda. A taky asi nebylo účelem, aby lamie byla daleko zábavnější než Feny a zbytek EF. A vůbec, kde je toho víc?

Terva
07.01.2017 5 z 5

Potěš čokla, to zas bude fuška!

Druhý příběh ze série Agent X-Hawk. A agent X tu opět skoro není. Je tu spíše něco jako jeho stín. Vše pozoruje z dálky.
Opět tady vystupuje záporná postava, která je vlastně k záporu Xavierusem Hawkem donucena. A protože to čtenář ví, začíná tu velké dilema. Když se totiž takovýto záporák někde ukáže, musí agentura E.F proti této postavě a jejím činům bojovat. Čtenář se tak dostává na hranici dilematu, protože ačkoliv je Lamie záporák, je vám jí líto, ale kdo miluje Johna F. Kováře měl by fandit agentům rovnováhy. Ale tady je ta rovnováha narušena vědomím, že je někdo k něčemu donucen proti svému rozhodnutí.
Zpěv Lamie má krásně vypracovaný temný a krutý svět zvířat, které jsou vlastně možná lepší ve svém instinktivním chování a žití než lidé samotní. Lamie je spíše tvor než zvíře, ale hranice je tenká. Jan Hlávka vytvořil zajímavou postavu, vlastně celý její národ. Do příběhu promíchal spousty známých věcí. Například se skoro celý děj odehrává na základně VL-624. Kdo má načteno a nakoukáno Vetřelců a Predátorů tuší souvislosti. Planeta LV-624 má skoro stejný název. Navíc je tu zmíněn legendární tvůrce a sochař H.R.Giger, podle jehož vzoru si X-Hawk vybavil svůj pokoj. Je to jeden z mála momentů, kdy jsem s krutým a záhadným X sympatizoval. Odkazy tu jsou i třeba na Tolkiena a nebo na mistra hororu Stephena Kinga. Hlavní postava Tom Feny totiž má s sebou kočku a tato kočka není jen kočkou. Je to vlastně génius na matematiku (a mnohé další) z jiné reality a taky docela dobrý vtipálek. Tato kočka vás skoro ve všech momentech dokáže rozesmát. Jedna z jejích hlášek je, že když už má být pohřbena tak ne aby to bylo někde za dálnicí, aby pak nemusela vstávat z mrtvých a být obalena bahnem a kousat opice (říká lidem opice) – toliko ke Kingovi.

CITÁT - S arogantním umanutým blbcem ani kočka nehne.

Malá ochutnávka:
Lidé v tomto světě žili prakticky nerušeně. Neměli nic, čeho by se mohli bát, kromě sebe navzájem, a tak se zabíjeli ze všech možných hloupých důvodů celé tisíce úplňků. Ničili svá hnízda, vyháněli se z doupat, brali, co neulovili, dělali víc chyb, než sami mohli spočítat........

Bohužel to vypadá, že mistři Žamboch & Procházka nějak nad sérií X-Hawk zanevřeli, protože další příběhy zatím nejsou napsány. Agent JFK už má 37 misí, ale tady to končí druhou. Možná je to škoda, někdy je dobré se na věc podívat i z jiného úhle.

V této knize, respektive na konci příběhu je vložena povídka Spoutané emoce, kterou napsal Libor Machala. Komentář k této povídce najdete …. však vy víte kde.

Hele, jest-li sme tu už skončili, co kdybychom šli domů? Eště máš plno práce, třeba koupit pořádný granule a maso. Jo a taky mlíko. Mám děsnou chuť na mlíko!

honajz
06.05.2013 3 z 5

Na úvod asi musím konstatovat, že patřím k té menšině, kterou série JFK moc nebere, a ostatně ani Žambochovy a Kulhánkovy knihy. Můžete se tomu divit, můžete o tom diskutovat, ale to je asi tak jediné, co se s tím dá dělat. Na Zpěvu lamie se mi líbí, že je jiná. Ne tedy zcela, i zde dojde na krvavé orgie, ale je vtipná. Má spoustu vtipných postřehů, rýpanců a dokáže dobře popsat prostředí i určité situace. Dokáže pracovat s nadhledem a jiným úhlem pohledu na nám známé věci, třeba auta a drogy. A víc vtipnější je paradoxně u lamie, než u Fenyho a Mikeše, pardon Matese. Až jsem si říkal, kurnik, tenhle člověk by měl napsat knížku ne fantasy, ale realistickou ze života, protože by byla správně ironická, plná zajímavých postřehů, možná i krapet cynická, ale byla by k věci. Zde je hrozně svázán prostředím, mytologií světa, série samotné, a je znát, že to prostě není ono. Že ten svět má rád, ale nesedí mu. Skutečně bych rád od Hlávky četl jeho vlastní knihu, s jeho vlastním náhledem na svět a život, aniž by ho cokoliv svazovalo. Abych se vrátil ke knize - žel mi vadilo, že obsahuje spoustu vaty, hlavně na začátku. Prostředí je zajímavé, postavy svým způsobem taky, ale příběh je nalajnovaný jak z Columba. Jen čekáme, kdy se Feny dozví o lamii, a kdy lamie zaútočí, o nic víc fakt nejde. A to je málo. Být tam něco o trošku víc, nějaký twist, nevím, ale potěšilo by mne to víc. Takhle je to "jen" dobré. O to víc mne mrzí, že v tom je znát Hlávkův talent, nadhled, ironie, znalosti, ale dostanou se ke slovu jen občas.

Štítky knihy

české sci-fi sci-fi

Část díla

Autorovy další knížky

Jan Hlávka
česká, 1979
2013  92%Mráz a hry
2017  97%Pomníky zimy
2014  96%Tenký led
2020  96%Chlad Chiméry
2010  89%Dračice

Kniha Zpěv lamie je v

Přečtených71x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce55x
Chystám se číst12x
Chci si koupit3x