Moc bezmocných diskuze

Moc bezmocných https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/138401/moc-bezmocnych-138401.jpg 4 221 38

Diskuze o knize (3)

Přidat komentář

siena
27.01.2019

InaPražáková, inspiroval k úvaze, rozhodně jsem ho nepsala s úmyslem být konfrontační. Děkuji za reakci, že jsem Vám stála za to.
Připojím ještě možné dovysvětlení...Zarazilo mne "několik pojmů". Vaše vyjádření mi přišlo poněkud "stručné", možně matoucí, zvláště pak pro generaci, která o panu prezidentovi již mnoho neví. Souhlasím s Vámi, měli bychom zacházet se slovy, pojmy s rozvahou, používat je ve správném kontextu. Že dnes jsou myšlenky pana Václava Havla dezinterpretovány, že kdekdo má potřebu si do jeho osoby, s prominutím, kopnout, považuji za smutnou skutečnost, která bohužel vypovídá o tom, kam jsme se jako společnost dostali. Svou poznámkou jsem spíše chtěla upozornit na to, že za našimi hranicemi, že snad i u nás, opět v "lepších časech", budeme moci o vizích pana Václava Havla rozumně, slušně diskutovat a zajisté se i přít.
Druhý odstavec, prosím, berte jako povzdechnutí, možná špatně formulované, nad naší dnešní jistou rezignací, že jsme se spokojili se stavem, který pan Bohumil Doležal trefně označuje jako "nechumelismus". A to považuji za nejen smutné, ale velmi nebezpečné pro další vývoj naší společnosti.

InaPražáková
27.01.2019 4 z 5

Siena: Nejsem si jistá, jestli Vás můj komentář jen inspiroval k úvaze a nečekáte, že odpovím, nebo je to konfrontace a reagovat mám.
Ve zkratce tedy: Že po Havlovi-člověku a Havlovi-dramatikovi či spisovateli zůstala literární pozůstalost, není třeba rozvádět. Po Havlovi-prezidentovi, veřejně známé osobě, zůstalo v častějším užívání především několik pojmů, mnoho z těch, které vysvětlil v Moci bezmocných. Na tom, jak se dnes s těmi pojmy zachází, dle mého záleží, protože se často používají volně - a přitom je sám vysvětlil jasně a srozumitelně, což mě jako čtenáře i prostě osobně potěšilo.
K druhému odstavci, Havel píše, že jeho situace, v níž není jasné, jak se oficiální a paralelní struktury budou vyvíjet, umožňuje jistou míru odklonu od realismu (odhadnout to prostě nejde a bylo by to předčasné). Tedy významově to, co jsem pak napsala já a co teď píšete Vy.


siena
26.01.2019

InaPražákova, dovolila bych si podotknout, že po panu Václavu Havlovi tu zůstala hlavně jeho literární tvorba, jeho eseje a texty, rozhodně to není jen "několik pojmů". A samozřejmě nejen to. Zda-li je dnes na jeho osobu, jeho vize nahlíženo nějak, nemyslím si, že bychom měli dle toho dělat nějaké velké závěry. Ne nadarmo se říká, že "doma není nikdo prorokem".
Dále píšete, že si svůj přehnaný optimismus, snad naivismus, mohl dovolit, na rozdíl od nás teď. Nevím, ale když psal samotnou Moc bezmocných, nebyl v situaci, která by jen náznakem mohla být nějak optimistická, naopak. Kdo v té době si dovedl představit, že bychom kdy, alespoň nakročili k cestě k občanské společnosti, ke svobodné společnosti.

Štítky knihy

Václav Havel, 1936–2011 společnost a politika totalitní režimy

Autorovy další knížky

Václav Havel
česká, 1936 - 2011
1975  74%Audience
2010  69%Zahradní slavnost
1989  85%Moc bezmocných
1990  83%Dálkový výslech
2003  72%Pižďuchové

Kniha Moc bezmocných je v

Právě čtených2x
Přečtených338x
Čtenářské výzvě54x
Doporučených9x
Knihotéce115x
Chystám se číst113x
Chci si koupit41x