Erika Mitchell Leonard

E. L. James · pseudonym

anglická, 1963

Diskuze (42)

Přidat příspěvek

Jita160
01.05.2021

Děkuji,
že píšete,protože kvuli vám já čtu.
Jste moje první autorka,moje první kniha jste moje všechno poprvé.Diky vám jsem objevila svět knih.Uz neznám televizi,znám jenom knihy.

evineckY
01.03.2021

Přijde mi velice vtipné, jak se tady všichni intelektuálové a odborníci přes literaturu rozčilují, jaký brak autorka napsala a přitom četli všechny díly a co je ještě horší - nečetli a dávají negativní názory a posílají do odpadu. Víte, co je volba? Já si totiž myslím, že (kromě školy) nikdy nikoho nenutí číst, co nechce . Pro ostatní je totiž odborná literatura, krimi... A jelikož je život i tak dost těžký, ráda se odreaguji u takových naivních a přeslazených knih. Tak prosím, buďte trošičku tolerantní, než začnete kritizovat :-)


Jája92
13.02.2018

Tyto knihy se staly populárními z jediného důvodu. Protože do té doby se o BDSM sice vědělo, ale tak nějak neveřejně, zatímco teď si o tom povídá kdokoliv. Najednou to každý provozuje nebo to zkusil ( BDSM není jedno přivázání při sexu nebo plácnutí přes zadek před sexem) . Autorka nemá sebemenší tušení, co skutečně BDSM je. Čím si subi prochází, co cítí a proč jí vlastně přitahuje dominance. A opravdu panna, která zažije svůj první sexuální zážitek a okamžitě se z ní stane dračice ?! Tomu snad mohou věřit jen ti, kteří nemají zkušenosti. To by pan Grey musel být Bůh, aby s ním ihned dosáhla orgasmu. Stejně tak jako je popisován pan Dominantní. Teď si nejspíš každá vanilka myslí, že dominant je chudáček, který byl v dětství týraný a proto si to musí v dospělosti nahrazovat...
I samotný popis DS vztahu je bohužel směšný. Rozhodně to není tak, jak jej autorka popisovala v knihách. Není o sexu, kouření a zase sexu a kouření a občas naplácat a svázat jak jinak než při sexu.
Ti, kteří se v tomto světě pohybují už nějaký rok, je toto dílo k smíchu. Jediný důvod , proč je toto dílo tak opěvované , je neuvěřitelná mediální kampaň. A příběh chudičké holčičky a bohatého chlápka, snad už ani netřeba komentovat.
Jako námět to mohlo být opravdu dobré ( kdyby autorka nečerpala z porna a kdyby její styl psaní nezamrzl na úrovní základní školy).

j.kostal
06.06.2017

Prosím vás neviete niekto, či autorka nechystá knižku aj z pohľadu jednej z postelí, kde sa odohráva 50 odstínů? Prosím prosím prosím! :D

Yorika
27.10.2016

Taková pohádka jak obyčejná žena z lidu ke štěstí a bohatství přišla.A stačilo k tomu tak málo.Napsat příběh, který zde byl již milionkrát předtím, okořenit ho BDSM erotikou (kterou prý načerpala z porna) a vypustit do světa.
Co na tom, že úroveň jejích dílek se rovná slohové práci žáka základní školy ( a to je možná ještě urážkou pro toho školáka), že se ty slátaniny opravdu nedají číst, aniž by člověk takřka fyzicky netrpěl.
Je to nevysvětlitelný jev, proč se zrovna její knihy staly tak populární, proč miliony žen při jejich četbě vzdychají nadšením a přitom nevidí tu stupiditu, která čiší z každé stránky.
Autorce se povedl báječný kousek, kterým si zajistila nehynoucí tok peněz, který ji vystačí zřejmě až do smrti.Můžeme o tom diskutovat, můžeme nad tím kroutit hlavou, můžeme to odsuzovat ale to je tak asi všechno, co můžeme dělat.Protože braky této spisovatelky, si své čtenáře(spíše čtenářky) vždy najdou.

Kris@
16.03.2016

Je urážka, že paní E L James je vedena mezi spisovateli. Knihy nemají absolutně žádnou literární hodnotu. Jejich oblíbenost mě rmoutí i znechucuje zároveň. Taková škoda papíru...

Babo
10.03.2016

Autorka evidentně dosáhla toho,co chtěla. Knihy se prodávají a o to jde asi až v první řadě.
Když vidím u prvního dílu přes čtyři tisíce komentářů,tak nestačím žasnout.
No,nemusím číst všechno :-))))

hana.hanigerova
22.02.2016

to Psax, stačil Google - http://www.databazeknih.cz/kniha-roku-2012

stojinek
18.12.2015

Četla jsem sice všechny díly, ale rozhodla jsem se udělat něco pro sebe a i když se jednalo o pro mě brakovou literaturu nízké hloubky a bez pointy - v originále to bylo celkem zajímavý na procvičení angličtiny :-)

Ellkao
16.08.2015

Miliony žen ji milují a já vlastně nechapu proč, napsala sex román jako mnozí před ní :D trilogii fifty shades jsem samozřejmě četla ale beru to spíš jako jistou formu recese. Co se týče samotné autorky, možná to byla její frustrace nebo kdo ví co ji vedlo napsat zrovna todle, každopádně skvělá práce E L James! Třeba jednou napíše něco smysluplného :) ale abych nebyla jenom negativni, knihy jsou napsané dobre, jen ta samotná myšlenka stojí za prd.

BFJ
21.07.2015

Knihy dobré na odreagování když se nechce nad ničím přemýšlet a prostě jen něco odlehčujícího číst (výhodou je že se dá začít odkudkoli a nijak se to neprojeví :0) ). Jinak se toho nic čekat nedá, od druhého dílu o ději nemůže být řeč, knihy jsou plné reklam na audi a blackberry. Nedávno se autorka rozhodla příběh odvyprávět z pohledu hlavního hrdiny, Grey (velmi chytrý marketingový tah), Po proletění anglického originálu bych řekla že tak 80% je shodných s původní knihou, přidáno pár myšlenek hlavního hrdiny, komu lezla na nervy první trilogie nedoporučuji, leda tak pro zasmání.

avalonek
15.07.2015

Musim řict,že za mě knihy od této spisovatelky byly super..Samozřejmně to nemužeme srovnávat se spisovateli světového kalibru..Ale knihy jsou hezky napsané a na odreagovani jsou dobre..Me dostaly z velmi špatneho obdobi a přenesly me do světa fantasie a romantiky..Za me dobry čteničko..

Misan1993
08.06.2015

Tahle ženská se nebála do světa vypustit takovouto s prominutím "prasárnu" a docela se jí to vyplatilo. Jsou na světě desítky a stovky autorů se kterými se ona nemůže po spisovatelské stránce rovnat, ale její dílo je prostě něco, co tu ještě nebylo.

Markysek45
17.04.2015

Omlouvám se, ale paní není spisovatelka. Pokud ji tak budeme říkat, přirovnáme ji ke géniům jako Tolkien, King, Remarque, Čapek... A to se prostě nesluší.

Muhibbis
21.03.2015

Nechcela som ďalej komentovať, ale nad týmto sa jednoducho musím pozastaviť... 217 ľudí ju má v obľúbených?! Choleru na vás všetkých, Saroyana má len 91 a to pritom patrí medzi klasikov (nehovoriac o Pamukovi, ktorý zase podľa mňa bude klasikom v ďalšom storočí).

CamilleTyler
13.03.2015

Nevím zda mě fanynky umlátí, ale předem vám říkám, že od 50 shades of grey jsem neočekávala moc, vlastně jsem se na nějakou sexy oddychovku těšila, ale toto. Slovní zásoba hrozná, pořád se opakuje. Takový Stephan King muže napsat 1000 stránek a nebude se opakovat a to je dle mě autor na úrovni. Tato žena, jejiž sexuální život nebudu rozebírat, excelentně dokázala, že její spisovatelské kvality jsou na bodu mrazu. Proč to nemá obsáhlejší děj? Proč to působí jako jedna z nadrženějších verzí knih od Rosemund Pilcher? Ano, ptáti se proč je zbytečné. Dle mě ani sama autorka nečekala, že bude kniha úspěšná. Dle mě to byla zprvu forma jejího sexuálního deníčku, kam si zapisovala všechno, co by ráda, ale napsala jsem, že její sexy život nebudu rozebírat. První díl, ten jakž takž ušel, ale víc jich být nemělo. Bylo to nudné, kdyby se aspoň něco dělo, kdyby zvolili nějaký vhodný doplněk, sem by se ideálně hodilo něco detektivního. Já jsem ani zbylé knihy nedočetla, vždycky jsem ztroskotala nad první polovinou , neměla jsem to srdce se takhle mučit, to už bych byla radši, kdyby mě Christian vypráskal. Ovšem vyhledala jsem si vše potřebné k tomu, aby se mi jen potvrdilo, že jsem udělala dobře. Pokud jde o sex, radši si budu číst Kamasutru, která je aspoň zajímavá, než bych si někdy přečetla něco od E.L James. 

Muhibbis
08.03.2015

Od produkčnej televíznej spoločnosti s vekom cez päťdesiat a vychodenou vysokou by som čakala, že keď sa už rozhodne písať, tak to bude mať aspoň akú-takú úroveň, aj keď ide o modernú rozprávku... No na jej obranu treba povedať, že ona žiadna spisovateľka nie je, teda aspoň ňou byť nechcela, keď začala písať Fifty shades. Podľa nej samotnej ani netušila, že raz bude taká populárna, a to je treba brať na vedomie, celá prvá kniha bola vlastne spočiatku len fanfikcia, ktorej popularita sa autorke vymkla z rúk... No a napokon, nie každý, kto píše idiotské romány, musí byť sám idiot, jednoducho nevie dobre písať prózu. Sexuálny život autorky? Neviem, ale asi skôr za zenitom, nehovorte, že by ste to od manželov, ktorí spolu žijú dvadsať rokov a majú dve odrastené deti nečakali. Okrem toho, lezú mi na nervy narážky na jej váhu. Opakujem: má cez päťdesiat, to je päťdesiatročná matróna taký ojedinelý zjav?! Je snáď na takej žene niečo smiešne?!

braty
15.10.2014

AnetK ano je pravda ze pokud budu pouzivat stale Ma Ma Ma tak nemam dobrou slovni zasobu,ale prokrista snad kdyz ctete cca 1800 stranek necekate ze tam bude vse dokonale??!!! Vlastne beru zpet, narod cechu ceka ze vzdy vse bude dokonale a to je videt i na komentari!!!!Stejne jako jini nechapu proc nekteri z vas cetli celou trilogii,kdyz se uz u prvniho dilu nudite!!! A pak vsichni vime ze vetsi cast knih je fikce a tudiz s realitou nema nic spolecneho!!! Ja nevim jak jini,ale kdyz se mi kniha nelibi nebo kdyz po pulce netusim co v ni je nectu dal....to je snad jasne!!!
Ale chapu ze rict o necem ze to je dobre je sakra tezky....chapu i kritiku,ale v mezich...myslim si ze by uplne stacilo napsat neni dobra a proc, ale komentovat to jako hruzu nebo snad ze spisovatelka nemela nikdy orgazmus a podobne mi prijde dost drsne na to ze to neni realita?!!

Kacenka 3
26.09.2014

Take jsem cetla prvni dil a moc se my libil. Jen skoda, ze nemuzu sehnat zbyvajici dva abych posoudila zbyvajici dily.

AnetK
17.08.2014

Tak se taky přidám k "diskuzi". Souhlasím s Fuksinkou - hodnotit knihu podle pár stránek asi není úplně nejlepší nápad. No a ke komentáři braty - slovní zásoba nemá s počtem popsaných stránek nic společného. Můžu napsat desetistránkovou charakteristiku osoby, popsat všechno od barvy vlasů až po kosti v ruce, ale pokud budu používat jen sloveso 'má' (Má zelené oči. Má černé vlasy. Má...), tak budu mít malou slovní zásobu. No a přirovnání ke slepici... Mě připadá slečna Steel spíš jako velká naivka. Vždyť se na ni podívejte. Přes dvacet (přesný věk si nepamatuju), panna a jen tak se s ním vyspí? A ještě se přimotá k BDSM? Litovala bych takovou holku, protože v realitě by s ní kluk slušně vyj.bal.;)