Erika Mitchell Leonard životopis

E. L. James · pseudonym

anglická, 1963

Životopis

E L James je pseudonymem Eriky Mitchell Leonard (*1963), televizní produkční a manželky scenáristy a režiséra Nialla Leonarda, s nímž je více než dvacet let a má s ním dva pubertální syny. Ve svém reálném životě řídí Mini, má ráda cenově přijatelné bílé víno a Nutellu a nejvíc času jí zabere špinavé prádlo synů, kteří oba hrají ragby. V jejich londýnském domě není ani stopy po Červené mučírně z jejího románu, přesto jí manžel něžně říká Dračice.

Studovala historii na University of Kent, psát chtěla už od dětství, snila o tom, že jednou napíše román, který způsobí poprask, ale kvůli rodině a kariéře své sny na čas odložila. Nakonec ale sebrala odvahu a pustila se do psaní svého prvního románu, Fifty Shades od Grey. Původně je psala jako fanfiction ságy Stmívání pod jménem Snowqueens Icedragons, to bylo v roce 2009. Úspěch, kterého její dílo dosáhlo na internetu, ji naprosto šokoval. Vtělila do něj podle svých slov svoji krizi středního věku a všechny své fantazie, které se zřejmě potkaly s fantaziemi mnoha žen po celém světě. Dokazuje to záplava e-mailů v její schránce, jejichž obsah je podobný: „Miluju vaší knihu. A manžel taky děkuje!“ Později změnila jména hlavních postav a v roce 2011 vydala Fifty Shades of Grey v nynější podobě.

Erika Mitchelová Leonardová se publicitě spíš vyhýbá. Její agentka Valerie Hoskinsová říká, že autorka nemá zapotřebí dávat rozhovory, protože se její kniha prodává sama. Přesto Erika svolila k prvnímu veřejnému vystoupení v Británii, kam se dostalo 450 fanynek ochotných zaplatit 20 liber za vstupenku. Tam například prozradila, že musela zavolat do prodejny aut, aby se zeptala, zda mohou mít dva lidé sex v Audi R8. Prodejce řekl rezolutní „ne“. Autorka se však vypravila do autosalonu osobně a poté, co si do auta sedla, rozhodla se, že ano. Na otázku, zda její knihu četli její synové řekla: „Panebože, ne. To by mě zabilo a je taky.“ Naopak její dvaaosmdesátiletá matka je knihou nadšena.

E. L. James a manželství
O svém soukromí autorka nerada mluví. A určitě to má hodně těžké, protože otázky ohledně toho, kolik pravdy a kolik jejích vlastních životních zkušeností v její knize vůbec je, se na ni vysypou snad v každém interview. Většinou se jenom usměje, zavrtí hlavou, občas žertem odkazuje ke svému „právu nevypovídat“.

Ticho o své minulosti trochu vyvažuje občasnými zmínkami o svém manželství s mužem jménem Niall Leonard, které přinejmenším z těchto zmínek vypadá celkem šťastně. Když se jí ptali, nakolik tento román, tak nečekaně a fenomenálně úspěšný, ovlivnil její manželství, a jestli během práce na něm ukazovala úryvky svému manželovi, typicky lišácky odpověděla: „Ano, jasně. Kontroloval mi gramatiku v každé kapitole.“

Pak ale dodala, že sexuální výjevy se mu často hodně zamlouvaly, a taky byl zvědavý na pokračování. A později, jak se nálada uvolňovala, přiznala také to, že materiál pro intimní scény nesbírala pouze na internetu, ale také ve vlastní ložnici praktickými zkouškami, z čehož prý byl pan manžel občas už celkem unavený...

Zdá se, že v této neobyčejné ženě se pozoruhodně mísí stydlivost s kuráží. Červená se, když pomyslí na to, že její knihu čtou i muži. Ta stejná žena však divákům vypráví příběh, jak zatelefonovala do jedné místní londýnské autoopravny, aby se v rámci svého výzkumu zeptala, jestli by dva lidé mohli mít sex na zadním sedadle vozu Audi R8. Prodavač tvrdil, že určitě ne, jí to však nestačilo a poté, co si sama zašla do nejbližší prodejny, poseděla si na místě, jež ji tolik zajímalo, a rozhodla – ale jo, rozhodně by to šlo!

V létě 2012 přinesl britský Guardian celkem obsáhlý článek z pera autorčina manžela. Skvělý tah, nicméně kdo čekal nějaké pikantnosti z jejich společného života, musel být zklamaný, a ani v příštích podobných rozhovorech nebyl Niall sdílnější. Oba jako by naznačovali, že konec konců ani není moc o čem mluvit.

Niall Leonard říká, že hodně lidí si to zjevně neuvědomuje, ale v určitých rovinách se v životě ani přes takový obrovský úspěch nic nezmění. Agenti a novináři si vymýšlejí hlouposti, přestože se kniha už v podstatě prodává sama a média o ní velmi ochotně informují i bez pobízení. Jen málo z toho je pravda. Erika s Niallem rozhodně netráví celá dopoledne v posteli a celá odpoledne u bazénu. Je třeba se postarat o děti, jít na procházku se psem, zavolat opraváře kvůli porouchané troubě. Tyto věci z našich životů nezmizí jen proto, že nás zná celý svět.

Zvědavost čtenářů a čtenářek je pochopitelná. Přesto je opravdu sympatické, jak ti dva přirozeně drží pohromadě a před novináři se ani slůvkem nepřeřeknou. Tak by to ostatně nejspíš mělo být. Ať vyvolává senzace ta skvělá kniha, to je v pořádku. Ne něčí vzácné soukromí... (zdroj životopisu: wikipedia.org)

Ocenění (6)

2016 - Český bestseller (Překladová beletrie pro dospělé) - kniha Grey
2013 - Český bestseller (Erotická literatura) - kniha Padesát odstínů temnoty
2012 - Kniha roku Databazeknih.cz (Kniha roku) - kniha Padesát odstínů šedi
2012 - British Book Awards (Book of the Year) - kniha Padesát odstínů šedi
2012 - British Book Awards (Popular Fiction Book of the Year) - kniha Padesát odstínů šedi
2012 - Goodreads Choice Awards (Best Romance) - kniha Padesát odstínů svobody