Alfred Ernst Rosenberg

německá, 1893 - 1946

Diskuze (10)

Přidat příspěvek

Schizz
09.01.2022

Myslím že by zde mohlo zaznít i to, že právě Alfred Rosenberg byl proponentem co nejmírnější politiky vůči okupovanému obyvatelstvu na východě, jak mu to jenom jeho omezené pravomoce umožňovaly. To samo o sobě nebylo v době velice brutálního válečného konfliktu (SSSR nikdy nepřistoupilo na Haagskou konvenci ani Ženevskou úmluvu) zrovna snadné. Jeho příliš "měkké" postoje narážely na odpor uvnitř strany.
V době všeobecné válečné psychózy, ve válce proti bezohlednému a brutálnímu nepříteli, nebylo zkrátka místo pro jeho idealistické a humánní metody. Do jisté míry ale sloužil jako brzda vůči radikálnějším kolegům jako byl Bormann nebo Koch se kterýma se dostával do vyhrocených konfliktů.
Odsouzen nebyl za žádný konkrétní prokázaný zločin ale víceméně na základě automatické viny díky svému postavení coby ministr pro okupovaná východní území.

winer12369
29.12.2020

to JulianaH. : "... já jsem bohužel četla pouze prameny... " můžete nám prosím sdělit jaké prameny jste četla? Určitě máte na mysli nějaké archivní fondy, které vám mohli dát představu o Rosenbergovi, tak abyste tvrdila jaký skvělý "filosof" to byl.


JulianaH.
12.05.2020

Ochotně přijímám váš komentář jako konec diskuse (z vaší strany), proto jen doplním pár poznámek za sebe:
Jak píšete, samozřejmě vím o existenci koncentračních táborů, takže jména žalobců předkládajících fotodokumentaci příliš nesouvisejí s předmětem diskuse. Přála bych si vidět důkaz nikoli toho, že se během Norimberského procesu projednávaly koncentrační/vyhlazovací tábory, ale toho, že o nich věděl chudák Alfred Rosenberg. Dokumenty, které jsem viděla/četla já, se jemu do rukou rozhodně dostat nemohly. Skutečnost, že proti němu bylo vzneseno obvinění, není sama o sobě důkazem: obvinění by se (u legitimního procesu ovšem) mělo vznášet NA ZÁKLADĚ důkazů (tj. samo důkazem není).
Říkáte "pouhých" deset, ale byl-li mezi nimi třeba i jen jediný nevinný, pak se mi to zdá příliš.
O vybavení koncentračních táborů přirozeně také vím. Třeba páter Josef Plojhar je ve svých vzpomínkách na Buchenwald popisuje obzvlášť podrobně, dokonce včetně sokolince. Zajímavé ovšem je, že o některých zvláštně proslavených a fotogenických částech příslušenství se z nějakého neznámého důvodu vůbec nezmiňuje. Ale to je snad záležitost interpretace pramene. :)
Mějte se hezky a užijte si své jachty.

1amu
12.05.2020

Děkuji za nabídku, ale mám již svou jachtu ukotvenou v Dobrovníku. (Ze stipendia je těžké jachtu pořídit, pokud nejste z rodiny movité).
Na závěr naší diskuze (považuji za zbytečné dále pokračovat) sděluji:
Precizní důkazní prostředky doložili m.j. generální žalobci v Norimberském procesu. Šlo o kvalifikované odborníky:
Robert H.Jackson, za USA
Sir Hartley Shawcross za Velkou Británii.
Tito pánové vycházeli z hodnocení desítek tun důkazů, a to včetně filmových záznamů pořízených m.j. nacistickou (úmyslně nepíši německou) stranou, pořízené jako záznamy trofejní.
Široký tribunál s tímto vědomím podal návrh na hrdelní tresty, včetně A.E.Rosenberga.
A senát soudu v čele s předsedou, jímž byl Geoffrey Lawrence vynesl rozsudek , kterým poslal na popraviště pouhých 10 (1 další v nepřítomnosti+1 se otrávil).
Dalších 7 dostalo dlouhodobé tresty odnětí svobody. U 2 bylo stíhání zastaveno a 3 byli kupodivu osvobozeni.
Protože tyto věci dokonale znáte, uvádím to pro čtenáře naší diskuze.
Osobně jsem potěšen vaší větou: "Dejte mi důkaz, že Rosenberg věděl o koncentračních táborech....",
kterou si vykládám tak, že vy - historička na rozdíl od Rosenberga zřejmě víte nejen o koncentračních táborech, ale i jejich vybavení.
Je tedy zbytečné vám předkládat důkazy další
Omlouvám se za mnoho řádek, ale opravdu již definitivně končím.
A těším se na vaše komentáře u hodnotných knih.

JulianaH.
12.05.2020

Dejte mi důkaz, že Rosenberg věděl o koncentračních táborech, a dostanete ode mne jachtu. ;) Vzhledem k nemožnosti dokázat to, co není pravda, se vůbec nebojím vám ji slíbit.
Také bych napsala delší komentář, ale při svobodě slova a bádání v tomto úžasném demokratickém státě by to bylo trestné. Takže vůbec nic nedodám.

1amu
12.05.2020

JulianaH: Děkuji za ftipnou reakci. S úsměvem jde všechno líp. Tedy i s názorem na wikipedii. Horší realita je ovšem v tom co necituji z wiki, ale reaguji na vaše dojmy a závěry v komentáři. Bylo by těch připomínek jistě mnoho, ale končím tímto:
Pan Speer v Norimberku unikl justiční vraždě tím, že sdělil tribunálu, že o "dění" v koncentračních táborech nic nevěděl. A nejen on, že ano ?
Zřejmě by považoval (a nejen on) hromadné sprchy (bez vody leč s plynem) za tu správnou očistu přijatých hostů k delšímu ozdravnému pobytu.

JulianaH.
11.05.2020

1amu: Jistě, s Wikipedií se ovšem nelze přít! já jsem bohužel četla pouze prameny a vašim hlubokým znalostem z Wikipedie se nemohu rovnat. Díky za zpříjemnění dne! :D

siena
11.05.2020

1amu, bohužel je to tak. Zcela nepokrytě to tu paní uživatelka dává najevo, ve svých komentářích. Budu parafrázovat, s dovolením, ti, co prošli peklem koncentračních táborů jsou ti, co údajně byli strůjci, či se přihlásili k myšlenkám teroru, a v tom případě je nutno tyto jedince zlikvidovat, je to naprosto omluvitelné.

Co ale považuji za velmi tristní, jsou udělené palce k nim. Udělené palce také, od zdejších tzv. seriózních, slušných diskutujících. To je, dle mého, mnohem nebezpečnější, než samotné přihlášení k myšlenkám nacistické ideologie. Tam je alespoň jasno.

1amu
11.05.2020

Citace z wikipedie :
Rosenberg nepatřil ke schopným organizátorům, proto se nestal hlavou žádné opravdu významné mocenské organizace. Ale jako teoretik měl na Hitlera po celou dobu velký vliv. V roce 1940 založil Einsatzstab Reichleiter Rosenberg, což byla organizace pro nakládání s „opuštěným“ židovským kulturním majetkem. V její režii bylo z okupovaných sovětských území odvezeno 150 000 vagónů s uměleckými předměty. V roce 1942 se stal říšským ministrem pro okupovaná východní území. Po válce byl zatčen a v Norimberském procesu odsouzen k trestu smrti za válečné zločiny. Popraven byl 16. října 1946.
Ale poučen (viz níže) jsem zjistil že na základě rozsudků Norimberského procesu byly páchány justiční vraždy, tedy i na jedné ze zrůd Alfredu Rosenbergovi. Lze tedy podle oné dámy předpokládat, že koncentrační tábory byly cosi jako pionýrské tábory...hm

JulianaH.
05.02.2020

Rosenberg byl podle mého názoru velký filosof kultury, který v sobě syntetizoval německou duchovní tradici. Jeho texty dnes působí v mnohém ohledu aktuálně, například kritikou amerikanizace, masifikace, konzumu, kolektivismu a ztráty identity (ať už jedince nebo národa).

Nedávno jsem četla v anotaci nějakého dokumentu ČT, že Rosenberg je "pseudofilosof". Těžko říci, jestli se smát, nebo plakat nad tím, že se o něm vyjadřují lidé, kteří od něj v životě nic nečetli a nejspíš by nepoznali rozdíl mezi Platónem a Foucaultem. A to jenom proto, že Rosenberg stál na "té špatné straně".

V každém případě jeho justiční vražda ukazuje, jak jsme na tom se svobodou slova. Koho by jen napadlo, že filosofování se jednou bude počítat ke "zločinům proti lidskosti" a bude se stavět na roveň masakrů civilistů?

Je dobře, že díky práci Délského potápěče, nakladatelství Guidemedia a Národně vzdělávacího institutu jsou dnes jeho práce dostupné on-line (https://radicalrevival.wordpress.com/category/predvalecny-nacionalni-socialismus/alfred-rosenberg/). Čest.