panda2 panda2 komentáře u knih

☰ menu

To snad nemyslíte vážně! To snad nemyslíte vážně! Richard P. Feynman

Kniha je asi taková, jaký byl i autor – zajímavá, neuspořádaná a bez servítek. Ačkoli jsem si části zejména se studijními a pracovními příběhy užila, bohužel mi celkový dojem kazil Feynmanův prezentovaný vztah k ženám, který je nepřijatelný. To, že je "zábavná" historka postavená na pohledu na ženy jako na automaty na sex a že po celou dobu čtete jeho hodnocení fyzické atraktivity všech žen okolo, je pro mě dost skličující a nepříjemné. Přes jistou autorovu domýšlivost, které se tak ostentativně vyhýbá, až se k ní obloukem vrací, bych se přenesla, ale tento fakt je za mě neomluvitelný.

03.06.2021 2 z 5


Vango Vango Timothée de Fombelle

Jedním slovem bych Vanga popsala jako strhující. Tahle knížka je mistryní ve schopnosti přesně vědět kdy, co, jak a z čí perspektivy čtenáři ukázat, aby mu pro zmatek nezačala být lhostejná a zároveň ho udržela napjatého. Na sedmi set stránkách postupně proniknete do obřího chuchvalce silných osudů, náhodných setkáních a působivých odhalení a pomalu zjišťujete, že ačkoli sledujete mnoho různých příběhů, zapadají do sebe přesně jako dílky puzzle. Příběhem je kniha pohádkou, stylem vyprávění thriller a to vše na pozadí skutečných historických událostí. Doporučuji všem, co hledají něco, co je chytne, překvapí a donutí procvičit mozkové závity při všech úvahách a propojeních.

23.05.2021 5 z 5


Sapiens: Stručné dějiny lidstva Sapiens: Stručné dějiny lidstva Yuval Noah Harari

Na začátek se hodí upozornění, že tohle nejsou dějiny. Alespoň ne takové, jaké je ze školy znáte. Místo přehledu "historických" událostí, jak nás učí dějepis vnímat, je tohle perfektní příklad thinking outside the box. Autor ve čtyřech hlavních kapitolách seznamuje se čtyřmi podle něj nejdůležitějšími revolucemi – kognitivní, která dala člověku intelektuální převahu; zemědělskou, která mu dala prostředky pro udržení masivní populace; globalizaci, která proměnila svět v jedno impérium a vědeckou, po které přestávají platit běžné hranice reality. Ke každé pak nabízí zajímavou směsici historických faktů a filozofických úvah. Připravte se na několik wow momentů, přehodnocení významu běžných slov anebo záludných otázek, které vám po lecjaké kapitole zůstanou klíčit v hlavě. Vytkla bych občasné opakování již vysvětlených konceptů, celkově by se kniha dala zkrátit, na druhou stranu se ale nemusíte bát hutných vět, které dávají smysl až na třetí přečtení. Zároveň je třeba mít na paměti, že z celého lidského poznání si autor vybírá právě ta fakta, která podporují jeho smělé teorie, a běžný smrtelník by tedy jen těžko odhalil případné nesrovnalosti s celkovým význěním dnešních vědeckých teorií. Pokud ale hledáte knihu, která vaše znalosti zasadí do nových kontextů, nebo máte chuť trochu filozofovat, určitě dejte Sapiens šanci.

09.05.2021


Rozum a cit Rozum a cit Jane Austen

Musím přiznat, že po Pýše a předsudku byl pro mě Rozum a cit trochu zklamáním. Prostředí nepracující, avšak nezřídka finančně nezajištěné třídy, společenský život plný plytkosti a střet rozumu a citu stejně tak jako dobra a zla, to všechno bylo stejné, za mě byl ale příběh o něco prostší, věci se občas dály trochu nesouvisle a celkově, ačkoli to asi od této knihy nelze očekávat, byla méně uvěřitelná. Nicméně díky brilantním rozhovorům a spletitým, důmyslným souvětím to pořád stálo za to. Bohužel jsem se trochu ztrácela v místech a příbuzenských vztazích, ale to mohlo být také tím, že jsem četbu prokládala dlouhými pauzami.

29.01.2021


Bajky barda Beedleho Bajky barda Beedleho J. K. Rowling (p)

Z předchozích čtení jsem si tuto útlou knížku pamatovala spíše jako nezáživnou, v čemž jsem se rozhodně mýlila. Příběhy jsou krásné, samozřejmě pohádkově poučné a originální. A doplňky profesora Brumbála, ačkoli se mohou zdát jako pouhá výplň stránek, přinášejí několik zajímavostí a vtipných narážek. A pro člověka, co dočetl právě sedmidílnou ságu a chce se ještě na chvíli do autorčina světa vrátit, jsou jako dělané.

18.05.2020


Vinnetou / Winnetou (dvojjazyčná kniha) Vinnetou / Winnetou (dvojjazyčná kniha) Jana Navrátilová

Nejprve krátká poznámka, co sem asi moc nepatří – úroveň jazyka rozhodně není A1/A2, zejména slovní zásobou, ale i větnými stavbami. Bohužel i kdybych však hodnotila příběh jako takový, přečtený i v češtině, dle mého názoru by mohl být lepší. Jako by se ubíralo na špatných místech. K nalákání na klasické mayovky asi moc dobře neposlouží.

18.05.2020


Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Jonas Jonasson

Začít knihu číst s vysokým očekáváním je snad vždycky chyba. Čekala jsem strhující příběh a výbuchy smíchu na každé druhé stránce, což jaksi nepřišlo. Přesto jsem si časem autorův zprvu iritující jednoduchý styl a hlavně životní přístup staříka oblíbila a nakonec si knihu užila. Chcete-li oddechovku a návod na minimalistický život, kniha čeká na vás.

28.04.2020


Fimfárum Fimfárum Jan Werich

Motivace k přečtení pro mě byla spíše praktického charakteru - kniha k maturitě. Mile ale překvapila. Člověk na ni musí mít tu správnou náladu, pak se ale zasměje i poučí. A to, co pan Werich dokázal s českým jazykem, je neskutečné.

12.04.2020


Harry Potter a relikvie smrti Harry Potter a relikvie smrti J. K. Rowling (p)

Ano, kniha je plná do očí bijících náhod. Ano, závěrečná "chodím do kruhu a mluvím" scéna je trochu křečovitá. A ano, epilog je přeslazený. Přesto to pro mě nic nemění na tom, že je to nejlepší kniha, jakou jsem kdy četla. Kniha, která pokaždé něčím překavapí, která skrze všechny, i ty záporné postavy vyzdvihuje přátelství, odvahu a Brumbálův všelék- lásku. Ačkoli jsem ji četla potřetí, zasmála jsem se, byla napnutá a poprvé v životě si taky pobrečela, i když ani ne tak smutkém, jako sílou okamžiku (když Ignotiův dědic použil více než bývalý viteál :)). Čas u téhle knihy jsem si opravdu užila a jediné, co mě trápilo, byl její nezadržitelně se blížící konec. Ale co, není přeci všemu čtení HP konec.

07.04.2020 5 z 5


Harry Potter a princ dvojí krve Harry Potter a princ dvojí krve J. K. Rowling (p)

Harry Potter pro mě je a asi už navždy Ta kniha. Přesto ale s odstupem vidím, že asi každý díl má svá pro i proti. Šestý díl může se na první pohled zdát trochu prázdný - po strhujících předchozích zápletkách jako by tenhle (až na velkolepé finále, samozřejmě) spíše popisoval Harryho "běžný" život na hradě. Ve skutečnosti připravuje půdu pro závěrečný díl, a to jak vztahově a dějově, tak cestami do minulosti, bez nichž by všechno následující bylo pro čtenáře nepochopitelné. Po jednom z mých nejoblíbenějších dílů je sice slabší, věřím ale, že celá série je kompaktní celek, kam tento zajímavý, přemýšlivý díl zapadá.

27.03.2020 5 z 5


Harry Potter a Fénixův řád Harry Potter a Fénixův řád J. K. Rowling (p)

Pátý díl Harryho Pottera, ve kterém už jde do tuhého. Pokud stejně jako já nejste obdařeni výtečnou pamětí, prožíváte napětí i při čtení po několikáté, protože na rozdíl od předchozích dílů je tady věcí, co pozapomenete (nebo ostudněji- nepamatujete si, protože nebyly ve filmu) habaděj. Knížka mě úplně vtáhla a způsobila ten krásný pocit, kdy čtete a zapomenete na svět kolem, protože v tu chvíli prostě není dostatečně důležitý. I veselých momentů, které mě donutily se pousmát, bylo dost. A kdyby snad nějakého čtenáře-začátečníka odrazovala délka, věřte mi, stojí to za to. Drobnými zápletkami se to tu totiž jen hemží.

23.03.2020 5 z 5


Harry Potter a Ohnivý pohár Harry Potter a Ohnivý pohár J. K. Rowling (p)

Čtvrtá kniha je z hlediska děje přelomová a otevírá temnou etapu celého příběhu. Příběh je poměrně složitý, což se ale dozvídáme v podstatě až na konci, kde klasicky zloduch vypráví svůj příběh, dochází nám všechny souvislosti a hlavní hrdinové včechno pochopí. Poněkud ohraný formát rozuzlení mi ale nevadí, protože dějově je to tak výborné, že bych se přála dozvědět, jak to všechno bylo, i kdyby o tom mluvil profesor Binns. Kniha je opravdu povedená (i když na trojku podle mě nemá) a jediné mínus shledávám v často se opakujícím motivu Harry něco viděl a pak o tom šel povědět Ronovi a Hermioně. Noc to však nemění na tom, že je to má nejoblíbenější série.

05.03.2020


1984 1984 George Orwell (p)

Vysoká očekávání skoro nikdy nepřináší dobrotu a tak to bohužel bylo i v případě této knihy. Autor, co tohle napsal po druhé světové válce. Brilantní úvahy o relativitě reality. Postihnutí atmosféry, kde vybočovat znamená sebevraždu. To všechno beru a klaním se. Ale celkově to pro mě prostě nebylo. Asi mě nezaujal děj, jehož jediným plusem bylo to, že dal vyniknout dobře promyšlenému prostředí, a vlastně celý vývoj vztahu Winstona a Julie, stejně tak jako obrat hlavního hrdiny na "víru" mi přišel nevěrohodný. Nicméně jsem ráda, že jsem to dočetla, alespoň abych měla právo kritizovat :)

02.03.2020


Harry Potter a vězeň z Azkabanu Harry Potter a vězeň z Azkabanu J. K. Rowling (p)

Ačkoli je pro mě celá série srdcovkou a mým nejoblíbenějším literárním počinem vůbec, stále se myslím dá mluvit o lepších a horších dílech. A tento je v mém pomyslném žebříčku rozhodně vysoko, ne-li přímo na prvním místě. Oproti prvním dvěma dílům udělala autorka neskutečný krok vpřed, a to z hlediska stylu psaní i propracovanosti zápletky. Oceňuji pozornost věnovanou famrfpálu, zákoutím bradavického hradu a studijním záležitostem, neboť právě svět školy čar a kouzel je tím, co na téhle sáze zbožnuji. A okénko do minulosti otevírá možnost pro pochopení temnějších dílů, které následují. Protože Pán temnot za přispění svého služebníka znovu povstane, silnější a děsivější než kdy dřív...

21.02.2020 5 z 5


Harry Potter a Tajemná komnata Harry Potter a Tajemná komnata J. K. Rowling (p)

Stále ještě pohádkovější příběh, i když o něco temnější než jednička, rozvíjející se charaktery hlavních postav, hlubší poznávání kouzelnického světa a okouzlující Zlatoslav Lockhart, ze kterého moudorost jako by přímo čišela, to vše a mnohem více je druhý díl ságy o Harry Potterovi. Po podezřelých událostech sppojených s příchodem do Bradavic se naplno rozjíždí temná zápletka, při níž temné chody bradavického hradu přestávají být bezpečnými.

14.02.2020


Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců J. K. Rowling (p)

Dnes už klasika, která si získala mé srdce navždy. Kdo nečetl, nepochopí, pro ostatní netřeba slov.

09.02.2020 5 z 5


Kluk: Příběhy z dětství Kluk: Příběhy z dětství Roald Dahl

Kdo je fanouškem autora, jistě zná ten pocit, když si přes veškerý nadhled a jemný slovní humor uvědomí, co se dětskému hrdinovi skutečně děje. Tady je vše umocněno pravdivostí příběhu a všechno tedy dostává nový rozměr. Jak Roald Dahl sám v úvodu říká, není to autobiografie v pravém slova smyslu, spíše se jedná o soubor vzpomínek, střípků dětství, veselých i velmi vážných. Kniha rozhodně stojí za přečtení, protože pokud ještě nevěříte, že Dahl byl výjimečná osobnost, tento svazek vás přesvědčí.

20.01.2020


Eragon Eragon Christopher Paolini

Po prvním přečtení ve mně moc emocí nezanechala, teď jsem se k ní ale vrátila a musím říct WOW. Příběh je neuvěřitelně čtivý, myslím, že by se těch 500 stran neměli zaleknout ani čtenáři, co by si jindy řekli, že je to moc. Hezký příběh, kde je tak akorát akce, dobra, zla, kouzel, magických stvoření a pocitů. Doporučuji a těším se, až se pustím do Eldesta.

22.06.2017 5 z 5


Pohádky a povídky 1 Pohádky a povídky 1 Hans Christian Andersen

Knihu jsem si půjčila ze zájmu- konečně poznám, jak znějí pohádky v originálu a Andersen je známý klasik, tak si rozšířím literární vzdělání. A musím říct, že pohádky mě zklamaly. Nemám porovnání s ostatními z jeho doby, ale formulačně je na tom kniha hodně špatně, věty jsou sestaveny zvláštně a mnohdy trochu zmateně, obsahově je taktéž zvláštní, ale možná je to dané tím časovým odstupem (dvě století jsou dvě století...). Nic mě ale nepřesvědčilo, kniha mě nebavila, nedoporučuji a dávám dvě hvězdy.

14.03.2017 2 z 5


Kroniky vynořeného světa Kroniky vynořeného světa Licia Troisi

Nádherné! Skvělé! Poutavý příběh, napětí. Zajímavé je, jak Nihal hledá sebe samu a vzdoruje krutosti a pomstychtivosti.

31.08.2015 5 z 5