Vango

Vango https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/175272/bmid_vango-a1J-175272.jpeg 5 320 88

Vango série

1. díl >

Vango je tajuplný hrdina, kterého jako malého chlapce vyvrhlo moře na břeh jednoho z Liparských ostrovů u Sicílie, a který se snaží rozluštit záhady obestírající jeho život: kde jsou jeho rodiče? Proč mu neustále někdo usiluje o život? Kdo to nad ním při jeho dobrodružných cestách po Evropě i Americe neustále drží ochrannou ruku? Strhující román o chlapci milujícím výšky, pařížské střechy, vysoké věže a skotskou dívku Ethel sepsal francouzský spisovatel Timothée de Fombelle, mimo jiné autor velkého dobrodružného románu pro děti Tobiáš Lolness. Nyní přináší příběh klenoucí se nad první polovinou minulého století, v éře prvních vzducholodí, rychlovlaků, mrakodrapů, ve složité době mezi dvěma světovými válkami, která prověřovala lidské charaktery a odlupovala dobro od zla.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Pro děti a mládež

Vydáno: , Baobab
Originální název:

Vango, entre le ciel et la terre / Vango, un prince sans royaume , 2011


více info...

Přidat komentář

soupik2012
26.11.2023 4 z 5

Velice zajímavý a neotřelý příběh, ale mně bohužel vůbec nevyhovoval způsob, jakým byla tato kniha napsána. Postrádá totiž hlavní dějovou linku, což byl patrně důvod, proč mě příběh nedokázal plně pohltit. Měla jsem pocit, jakoby byla tato kniha složená z jednotlivých povídek a mně tak s každou novou kapitolou chvilku trvalo, než jsem se v příběhu pokaždé zorientovala. Tempo vyprávění je velmi pozvolné a to po celou dobu vyprávění. A to mi u dobrodružné literatury nepřijde jako ideální spojení. Zapisuji 4 hvězdy díky velmi vydařené audioknize. Jinak je to 3,5. Audioknihu velice dobře načetl pan Jan Vlasák.

Peter73
11.11.2023 3 z 5

Z tejto knihy som sklamaný. Kúpil som si ju na základe oficiálnej anotácia, ktorá sľubovala tajomný a napínavý príbeh, dej sa odohráva medzi svetovými vojnami, čo sú dramatické a pohnuté roky poznačené nástupom nacizmu - toto má súvis aj s dejom. Dej bol veľmi rozvláčný, viac dejových liníí, len nektoré sa spoja, alebo vysvetlia v tomto dieli, dej “nemal ťah“, ako hovoria motoristi. Postava Vanga je tajomná a dalo sa z tohto nápadu po upravách spraviť lepšiu knihu. Chybou vydaveteľa slovenského vydania bolo aj to, že rozdelil knihu na dve časti a prvý diela je takto neukončený a neviem či presvedčí čitateľa, aby siahol po druhom diele. Zároveň chápem, že kniha mála osloviť mladých čitateľov a vydanie knihy s počtom cez 700 strán ich odradí. Za mňa sklamanie, aj keď niektoré myšlienky, pasáže boli “tajomne" dobré.


Ranuncul
20.05.2023 2 z 5

Nechápu to vysoké hodnocení. Myslím, že kniha je zbytečně natažená a chvílemi jsem měla problém se začíst / hlavně v první půlce/.

Sauron
01.04.2023 3 z 5

Trochu mě to zklamalo, není to tak dobré jako Tobiáš, ale rozhodně stojí za přečtení. No, dobře, je to prostě skvělá knížka, jenom se těšil trochu moc.

Eldar80
28.03.2023 3 z 5

Tak jo. Na konci byly slzičky. A když jsem se sebral a přečetl posledních pár stran znovu. Tak zas. Jak tohle ohodnotit hvězdičkami? Funguje to i u ostatních? A nebo se nad lidskými osudy jen rád dojímám? To fakt nevím.
A tak budu zlá cynická příšera a dám tomu jen tři hvězdy. Vydání je asi určené pro děti a tak to má větší písmena. Proto těch 700 stran a ještě je to taková cihla. Je to dilogie, ale u nás to naštěstí vyšlo jako jedna kniha.
Ta první by byla fakt špatná. I přes nečekané zvraty to jen volně plyne a tak tomu chybí napětí. Prakticky je to jen začátek. Pouze se připravujeme na pozdější provázanost životních osudů a sžíváme se s hlavními hrdiny.
Zasazení do meziválečného období se povedlo, je to hodně výpravné, ale něco mi tam chybělo. Možná mi vadila ta pohádkovost, nepravděpodobnost situací. Nevěrohodnost a občas divné jednání postav. Dvě hvězdy.
Horší je, že druhá kniha je skoro stejná. Zlomí se to až v její polovině. Teprve pak začne mít děj aspoň nějaký spád. Vnímám to jako tajemný a dobrodružný příběh pro náctileté a pohádku pro dospělé.
Napsané je to fakt moc hezky. Jak popis prostředí, tak postav. Ty jsou uvěřitelné a živé. To jak se lidé potkávají a míjejí je zpracované úžasně. Po této stránce je to ohromující. Ale to je asi tak všechno. Čtyři hvězdy.
Je to hlavně propletené než napínavé. A moc zdlouhavé. Už během čtení jsem vůbec nerozuměl tak vysokému hodnocení. (Nyní 93%.) Zas se ukazuje, že se tím nemůžu řídit. A nebo mi něco uniklo. (Konec. 27.2.2022)
Bohužel se po roce přikláním k průměrnému hodnocení.
Zážitek na konci skvělý, ale nestačí mi vyvážit 500 stran úvodu. Některá tajemství byla trochu průhledná. Je to spíš pro mladší čtenáře, kterým nevadí dlouhé knihy. A pro ty, kdo mají rádi dojemné a malebně napsané romány. 75% 3,5*

jaroiva
16.03.2023 5 z 5

Je to pohádka pro mládež, doporučil mi ji teenager. Ale i pro mě to bylo čtivé a zajímavé. Překvapivě členitý příběh. Poslouchala jsem jako audio a mohu doporučit.
Už druhá kniha za můj poslední čtenářský rok, kde autor použil v kontextu Hindenburg.
Dostala jsem chuť si o tom přečíst nějakou literaturu faktu.

alef
14.02.2023 5 z 5

Nevíte proč, ale něco vás k němu táhne, vsaďte se, že rychle podlehnete jeho kouzlu.
„Jeho zemí je celá zeměkoule.“
Obestřený mnoha tajemstvími, jednoho dne se prostě objevil na břehu u Liparských ostrovů.
A pak ho kdosi začne pronásledovat.
A tak se neustále pohybuje – hlavně ve výškách.
A hledá klíč – ke svému osudu.

Zatímco se velké dějinné události prvních desetiletí 20. století řítí kolem, Zeppeliny létají vzduchem a velká válka je na spadnutí, Vango čelí svému zvláštnímu osudu …

„Na zemi žijí lidé, o nichž nikdy nebudeme vědět, odkud přišli ani kam míří.“

… a přitom si musí dobře vybrat, koho bude nazývat přítelem, a koho ne.

Ve Vangově příběhu se objeví (většinou jen na pár okamžiků mihne) dost slušná plejáda svérázných osobností, některých důležitých, jiných důležitých méně a některých důležitých spíš jen zdánlivě, přicházejí a zas odcházejí – výstřední, skoro pohádkoví hrdinové, bezvýznamní, krutí, malicherní, po všech čertech mazaní, milí, přátelští, empatičtí, necitliví, nijací a všelijací lidé, a ti všichni mají něco společné
… chtějí si splnit nějaký svůj sen! …
(někteří tak vstoupí i do velkých dějin).
A ještě něco mají společné, potkali se s Vangem, jenž je záhadou nejen pro ostatní, ale i sám pro sebe, každý z nich by mohl o něm vyprávět, většinou jen nějakou krátkou epizodu z jejich nedávného setkání … pro Vanga totiž jakoby existovala jen přítomnost – není žádná minulost a zdá se, že ani žádná budoucnost. A tak si všichni pamatují jen … „jak otevíral a zavíral oči, jak chodil, vyprávěl historky, vyslovoval některá slova, jako třeba „Brazílie“, jak loupal brambory do tvaru dokonalých osmihranů, jak se díval dolů na vlny, recitoval básničky v neznámých nářečích, jak ve dvě hodiny v noci nad Tichým oceánem namáčel chléb v mléku a vejcích, opékal ho na másle, a potom to bylo, jako by se zuby zabořily do jakési vzpomínky“ … a přesto je každé takové setkání poznamenalo!

Příběh, který se vám pomalu začne skládat před očima, bude čím dál víc zamotanější, s Vangem totiž procestujete svět (trochu jako ten Jonassonův stoletý stařík, co vylezl z okna a zmizel), zažijete dechberoucí dobrodružství (trochu jako Guliver na svých cestách, a taky trochu jako Bastián v říši Fantázie), zároveň vás to ale bude nutit o všem přemýšlet (trochu jako pan Proust ve svém Ztraceném čase) a pak trochu pátrat po paralelních neviditelných (možná spíš paranoidních) světech (trochu jako Murakamiho Komtur po Japonském souostroví), ale hlavně … budete létat a vznášet se ve výškách (trochu jako Jonatan Livingston Racek), abyste se nakonec snesli zpátky na zem … svázaní příběhem, jehož vlákno se kolem vás pořádně omotalo a začalo utahovat smyčky, možná se tak závěru dočkáte mírně přidušení, ale nebojte, rozuzlení přijde … takže se pořádně nadechněte, ať vydržíte s dechem :-) …

… ten „sen pokračuje“ …

Tak teď už víte, proč mě Vangův příběh tolik chytil … našla jsem totiž v té mozaice docela hodně z toho, co mám ráda … záhadu se špetkou tajemna, vyprávěnou lehkým poetickým jazykem, emotivní příběh opírající se o tvrdá fakta historie minulého století, a několik nových otázek bez odpovědí, do sbírky s názvem Proč? a podtitulem, odvěký boj dobra se zlem …

„Hugo Eckener vyprskl smíchy. Měl blby docela rád. Blbové ho každopádně kdysi dlouhou dobu bavili.
„Víte, Herr Kreisleiter, nebe jsme dokázali dobýt jen proto, že jsme změnili názor. Drobná rada moudrého muže: když nezměníte názor, moc daleko se nikdy nedostanete.“
„Dostanu se výš než vy, Herr Doktor,“ zahulákal.
„To ano, vy se vyšplháte výš… po tom vašem stromě… Ale já jsem mluvil o nebi.“

david9690
14.01.2023 5 z 5

Krásné počteníčko - bylo to svěží, dobrodružné, akční, milé, občas i tajemné a moc hezky zasazené do reálných kulis a událostí (Romanovci, Stalin, ruští agenti, Zeppeliny, zkáza vzducholodi Hindenburg, nástup fašismu, okupace Francie, kolaborace a odboj atd) - hlavně oceňuji jak mistrně jsou skutečné události vetkány do příběhu, tak že se téměř smývá rozdíl mezi realitou a autorovou fantazií. Taky jsem si v průběhu čtení hledal různé informace a fakta na internetu a autor se drží souvislostí a faktů a jeho "odklon" (v rámci zasazení do příběhu a dějové linky) je velmi malý a vlastně jen předkládá jedno z dalších možných vysvětlení, jak nebo proč se to či ono stalo.

Nápad se mi moc líbil a způsob jak Vango a vlastně i další postavy jsou osudem a okolnostmi různě přesouvány po Evropě (Sicílie a Itálie, Francie, Skotsko, Německo, Rusko) a Americe byl autorem vymyšlen naprosto geniálně. Taky mě velice bavilo to postupné odkrývání věcí a událostí z Vangovy minulosti, jeho pátrání po tom kdo vlastně je, jaké má kořeny a proč po něm jdou ruští agenti nebo i další postavy. Někdy mi to sice připadalo jako že pan spisovatel v osobě Vanga zkombinoval spousty jiných hrdinů (jako třeba James Bond, Indiana Jones, Forest Gump, Spiderman a další) - zkrátka někdy to byl opravdu nadčlověk, ale rozhodně byl Vango postava velmi sympatická, nesobecká, upřímná a obdivuhodná - zkrátka čtenář nemůže jinak, než si ho zamilovat hned od prvních stránek.

Jednoznačně tohle byla knížka, která se čte skoro sama a čtenář je zvědavý co dalšího Vanga a jeho přátelé čeká na dalších stránkách, čemu bude muset čelit a jak se z toho dostane/posune. Tuto knihu jsem objevil zcela náhodou, když jsem si procházel na DK knihy označené štítkem "Tajemství" v rámci čtenářské výzvy pro 2023 a tohle mě zaujalo díky anotaci a komentářům dalších čtenářů. A rozhodně musím říct že to byla opravdu všlmi příjemná volba a úžasná kniha, která mě neskutečně bavila a líbila se mi.

vrana55
13.01.2023 5 z 5

(SPOILER) spoiler:
vango mi přišel jako osvěžujicí,krásně napsana kniha,kterou kdybych si v mládi přečetla asi by mě nebavila.slovni humor,dějové zvraty,a chytlavé postavy(přestože o nich nic nevíme,a tak to více méně i zustane) mě neustale nutil číst dál,doslova jsem to zhltla,autor ma užasný styl psaní,dobre nápady,jednotlivé příběhy a osudy lidí se proplétají,postavy které potkáme se nám odhalí za dalších pár kapitol,a stále je potkáváme.
cely příběh je poutavý,a dobře zpracovyný,postavy jsou dostatečně rozeznatelné,a tak i když autor neustále přichází z dalšími,a postupně jejich osudy zaplétá, da se v příběhu dobře orientovat.
ovšem jako velké negativum vnímám že za celý příběh vanga vlastně pořádně nepoznáme, na konci jsem ho nedokázala vnímat jako dospělého muže, ale pořád jako zhruba sedmnácti letého chlapce.
a pak tu máme konec,tím myslím posledních zhruba sto stran,které pusobili unáhleně, jakoby se už autoru nechtělo dál psát a tak to všechno natěsnal na těch posledních pár stránek,příběh tim hodně utrpěl,vango nám najednou skončí na 6 let v klášteře,a jen je nám v richlosti popsáno že pomáhal rebelum,objeví se postavy jen aby tam byl někdo nový, a ta největší otázka, to kam směřuje vyvrcholení celé cesty o vangovi,ta která vlastně pohání celý příběh a záměry naše ho mladého hrdiny,a co taky zajmá všechny postavy v knize, kdo je vlastně vango? je nám jeho puvod,rodiče,celej jejich příběh jen tak, na pár stránkach v jedné malé kapitolce a velmi stručně popsaný. a pak už je vlastně jen malý doslov, postavy které nás provází tak dlouho,a jsoujejich osudy všemožně propojeny dostanou jen pár řádku, a některé ani to ne.
i přes nahořklý konec,je to užasné počtení

tereza1198
24.01.2022 4 z 5

Tak mám trochu jiné představy o litaratuře pro děti. Tady jsou zběsilé útěky, mrtví, morální dilema, vraždy, odboj a okupace. Kniha mě absotně vtáhla do děje. Přečetla jsem ji za dva dny a celou dobu jsem byla na útěku z Vangem. První polovina knihy se mi líbila víc, později jí trochu dochází dech a náhod už je trochu moc. Ale pořád je to skvělá, čtivá, dobrodružná, nadprůměrná kniha

Kaduri
30.10.2021 5 z 5

Úžasné.
V prvom rade, toto nie je knižka pre deti.
Autor s nami hrá hru, pri ktorej postupne rozpletá osudy hlavných postáv. Osudy, ktoré sú úzko späté s reálnymi historickými postavami.
Je to knižka tajomná, komická, dojemná. Kuzelná. Plná vzducholodí, útekov po strechách, odchodov a opätovných návratov. Knižka, v ktorej precestujete celý svet.
Mrzí ma, že nemá takú publicitu, akú by si zaslúžila.
Určite odporúčam.

helusa2
17.10.2021 5 z 5

Vanga jsem zakoupila na základě velmi dobrého hodnocení do školní knihovny. Pravda, tloušťka mě trošku překvapila ;-)
Rozhodla jsem se, že si ji nejdřív sama přečtu, pokud mě knížka vtáhne po přečtení prvních 2 stránek… a co myslíte? Na desáté jsem se musela vzpamatovat, že v danou chvíli vlastně jen testuji sílu “vtažení do děje” :-D
Je to velice napínavé, zamotané, obsahuje mnoho postav a doporučuji číst “najednou” bez větších pauz - jinak si všechny souvislosti a nitky asi nezapamatujete. Styl psaní mě nadchl a zkrátka bavil.
Nevím, jak velký zájem o Vanga v knihovně bude (hlavně vzhledem k objemu), ale určitě ho budu doporučovat :-)

LaCucaracha
30.08.2021 4 z 5

Vango je takový dobrodružný, romantický, fabulační román. A vůbec nechápu, proč je veden jako literatura pro děti a mládež. Nebýt této marketingové chyby, možná by se knížka i líp prodávala a neležela zahrabaná v dětském oddělení mezi pohádkami ještě 8 let po vydání. I z recenzí tady je zřejmé, že knížku čtou převážně dospělí. Pár náznaků, proč by to šlo do dětské literatury řadit, tam sice je, ale nestojí to za řeč. Nějaký sečtělý náctiletý by to možná dal, s tím, že si vyzobe základní dobrodružnou linii, jenže pak by to bylo dost ochuzené čtení. Opravdu si neumím představit, jak někdo jiný než dospělý čtenář pochopí a usouvztažní si třeba Stalina a jeho čistky, nebo Romanovce, nebo porozumí laskavé směšnosti zamilované 70leté služky. Četné zápletky a záměny a postavy by pubescent asi taky úplně nepochytal.
Jako kniha pro dospělé: ano, ovšem s výhradami. Je to hlavně zbytečně dlouhé. Jestli chtěl autor nahonit normostrany kvůli honoráři, nevím. Ale zkrátit to, udělal by líp. Ne dva díly, ale jen jeden. Ostatně po rozečtení druhého dílu jsem měla pocit jako tak často v divadle po přestávce – druhá půlka prostě už nefunguje tak dobře jako první. Děj knihy je spletitý snad až moc, ne že bych se v něm neorientovala, ale bylo toho prostě zbytečně hodně. Některé postavy na konci bezhlase vyšuměly a plno jich v závěrečné části jakoby ztratilo charisma. Hlavní hrdina je taky divně neuchopitelný, pořádně si ho nepředstavíte, a i když ke konci už jde o dospělého muže, pořád máte pocit, jako by šlo o chlapce. Autor se až moc zaměřil na různé konspirace a akční zápletky a překvapení, že postavy zůstaly odtažitě neosobní a mě příběh vlastně doopravdy nevtáhl.
Ale jako jo, četlo se to relativně dobře, takové zábavné, nenáročné a taky naprosto neuvěřitelné a smyšlené čtení. V tom by to asi odpovídalo té dětské literatuře.

inachisio
03.06.2021 5 z 5

Nepřipadá mi, že má Fombelle větší hlavu než já, ale i s docela normálními rozměry dokázal vymyslet úžasně spletitý a naprosto nepředvídatelný příběh. Úžasný, úžasný, úžasný!

Dvě věci bych vytkla - někdy bylo vedlejších postav až moc a pak se to motalo. A zadruhé, jeho styl psaní je krásný, ale často se opakují slovní obraty, které jsou poprvé geniální, originální a napínavé, ale poněkolikáté spíš nadbytečné.

Ale jinak! Bezvadná knížka s hrdiny hodnými zamilování! Plná zvratů! S neuvěřitelným příběhem! Zajímavá, originální, napínavá, nepředvídatelná, úžasná, geniální! Nemůžu uvěřit tomu, kde to začalo a kde až to skončilo.

BarBarBar
27.05.2021 5 z 5

Nemám slov. To byla taková krása a nádhera! Už teď vím, že si Vanga brzo přečtu znovu. Nějak si nedovedu představit, že už bych se k němu neměla dneska večer vracet. Bude se mi stýskat. Opravdu krásný, jemný, dojemný, napínavý příběh, který Vás nechává napnuté až do poslední stránky. Protože tolik zvratů, co kdyby náhodou se vše ještě otočilo. Opravdu silný příběh, tak jako všechny od Timothéeho!

panda2
23.05.2021 5 z 5

Jedním slovem bych Vanga popsala jako strhující. Tahle knížka je mistryní ve schopnosti přesně vědět kdy, co, jak a z čí perspektivy čtenáři ukázat, aby mu pro zmatek nezačala být lhostejná a zároveň ho udržela napjatého. Na sedmi set stránkách postupně proniknete do obřího chuchvalce silných osudů, náhodných setkáních a působivých odhalení a pomalu zjišťujete, že ačkoli sledujete mnoho různých příběhů, zapadají do sebe přesně jako dílky puzzle. Příběhem je kniha pohádkou, stylem vyprávění thriller a to vše na pozadí skutečných historických událostí. Doporučuji všem, co hledají něco, co je chytne, překvapí a donutí procvičit mozkové závity při všech úvahách a propojeních.

Palindrom
11.05.2021 5 z 5

Zatím jsem nečetla lepší a propracovanější knížku. Timotheé vás neustále udržuje napnuté, mění časové linie, kličkuje mezi indiciemi a čtenář lapá po rozklíčení zápletek jako po bludičce. Postavy jsou propracované, nádherně vymyšlené jen možná někdy až moc dobré. Rozuzlení, kterých se vám nakonec dostane se nemůžete nabažit. Stále žasnu nad tím jak dopodrobna propracované to Timotheé má. Je mým velkým vzorem. Nenechte se odradit tloušťkou! Přečtete to raz dva!

Emilie37
06.04.2021 5 z 5

Za mě nádherný příběh, nádherná atmosféra, nádherná kniha. Osudy mnoha postav se mistrně proplétají. Příběh je plný zvratů, které by člověk vůbec nečekal.

Ctv
03.04.2021 4 z 5

Když jsem tuto knihu viděla na regále knihkupectví, tak mě neohromil název ani obálka, ale velikost. Je to opravdu tlouštík. Anotace zaujala, tak jsem si ji koupila a neudělala jsem chybu.
Vango je romantický, dobrodružný, poetický příběh. Autor po celou dobu postupně odkrývá jedno malé tajemství za druhým, jedno nečekané propojení za druhým. Tím vás neustále drží ve střehu. Nenudíte se, prostě čtete a čtete a stále vás to baví i když vám na začátku nebylo tak úplně jasné, jak lze udržet pozornost čtenáře v takovéto bichli. Ale právě pro to, jak krásně dokázal autor dávkovat poznání a informace v průběhu, je pak konec knihy zklamáním. Najednou frk frk frk, všechno vyjasněno a vyřešeno na pěti stránkách a je konec. Velká škoda, že si autor nedal více práce s propracováním závěru knihy.

JAnD
17.03.2021 5 z 5

Vango je vlastně zkrácená forma jména Evangelista.
Na rozdíl od Tobiáše mne tato kniha pohltila už v první kapitole. A už nepustila, napínavý, dobrodružný, trochu romantický příběh, sice jdou tušit inspirace mnoha klasikami počínaje hrabětem Monte Cristem, ale to vůbec není na škodu. Zasazeno do předválečné Evropy, kde už vystrkuje růžky nastupující nacismus, později zasáhne do děje i světová válka...
Konec byl trochu nečekaný, musel jsem se ještě vrátit o něco zpátky, abych přišel na to, kde se tam dotyčný vlastně vzal.
Za čas si rád přečtu ještě jednou, už ve větším klidu, protože už nebudu tak napnutý, jak to dopadne.
Ovšem, ne, že bych netušil Vangův původ už od začátku...