Tomáš Parma životopis

česká, 1971

Životopis

Mgr. Tomáš Parma, Ph.D. (* 12. května 1971, Brno) je český církevní historik a překladatel, působící na Cyrilometodějské teologické fakultě UP.

Po gymnaziálních studiích absolvoval obor historie-archivnictví na brněnské filosofické fakultě, dále studoval teologii v průběhu pobytu v trapistickém klášteře Sept-Fons (Francie), na olomoucké fakultě a Papežské Lateránské univerzitě v Římě.

Od 1. 10. 2004 je odborným asistentem na katedře církevních dějin CMTF. Odborně se věnuje moravským církevním dějinám v 16. a 17. století, zejména postavě olomouckého biskupa Františka kardinála Dietrichsteina (1575-1636). Tomuto tématu je také věnována jeho doktorská disertace "František kardinál Dietrichstein a jeho vztahy s římskou kurií", vzniklá pod vedením prof. Tomáše Knoze.

Studium pramenů týkajících se tématiky jeho výzkumu provádí v archivech nejenom tuzemských, ale i v Tajném vatikánském archivu, Archivu Kongregace pro nauku víry, Vatikánské apoštolské knihovně a jiných římských arcchivech (jako stipendista Českého historického ústavu v Římě), v archivech vídeňských, milánských a benátských. (zdroj životopisu: http://www.cmtf.upol.cz/menu/struktura-cmtf/katedry/katedra-)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.