Slavoj Žižek životopis

slovinská, 1949

Životopis

Slavoj Žižek (* 21. března 1949 Lublaň) je slovinský filosof a kulturní teoretik čerpající z filosofických tradic Marxe a Hegela a také z psychoanalytické teorie Jacques Lacana. Narodil se v Lublani ve Slovinsku, na Univerzitě v Lublani vystudoval filozofii a na Univerzitě v Paříži VIII psychoanalýzu. V roce 1990 kandidoval za Liberální demokracii Slovinska na prezidenta, nicméně neuspěl. Od roku 2005 je členem Slovinské akademie věd a umění.

Žižek často ve svých textech používá příklady z pop-kultury. Má také velký přínos k filmové teorii, jeho názory jsou shrnuty v rámci filmu Perverzní průvodce kinematografii. Je známý pro své přednášky po celém světě kde se vyjadřuje k aktuálním sociálním a politickým problémům. V těchto přednáškách a rozhovorech se často prezentuje jako marxista a komunista. Pro svůj nekonvenční přístup je považován za jednoho z nejobjevnějších filosofů současnosti, byl o něm již natočen dokumentární film Žižek!.

Píše o celé řadě témat včetně války v Iráku, fundamentalismu, kapitalismu, tolerance, politické korektnosti, globalizace, subjektivitě, lidských právech, mýtech, kyberprostoru, postmodernismu, multikulturalismu, marxismu, Davida Lynche, Hitchcocka. (zdroj životopisu: http://cs.wikipedia.org/wiki/Slavoj_Žižek)

Ocenění