Slavoj Žižek

slovinská, 1949

Diskuze (4)

Přidat příspěvek

ozzak
03.04.2021

jeden z největších žijících filosofu

m4xp4yn3
06.11.2017

marvan00: Právě že polemizovat s ním je možné pouze za předpokladu, že proti němu sedí diskutér, který je pevně na zemi. Žižek často uniká dál a dál do syntetických výšin teorie, vzdaluje se pevnému světu, ze kterých ho kvalitní spoluřečník musí sestřelovat otázkami ve smyslu "to je všechno hezké, ale jak se to týká mě, který chodí do práce a jednou za čas může volit?"
Podobně si jej, troufl kultivovat spisovatel Will Self.


yenda1
18.02.2017

Pokud potřebuji myšlenkově načutnout, jdu si pro řádný kopanec k Slavoji Žižekovi. Vždy mne dokáže probrat ze svého pohodlíčka, ze své názorové zabydlenosti,která prostě potřebuje čas od času průvan svěžích názorů. Nevadí, že s nimi vždy zcela nesouzním. Právě naopak.

A jeho přednášky jsou živé, plné odkazů k nejrůznějším oborům, k velikánům. Například nedávno jsem se krásně zasmál když odbočil k Nielsi Bohrovi a k jeho odpovědi Albertu Einstenovi. Na jeho slavnou větu: "Bůh nehraje v kostky", odpověděl: "Neříkejte Bohu, co má dělat."

Brexit, Trump, korektnost, migranti i uprchlíci, feminismus, kvóty, porno, ideologie, totalita, filmy - jeho záběr je široký. Hloubka jeho myšlenek obdivuhodná.

Niels Bohr a jeho podkova pro štěstí.
https://www.youtube.com/watch?v=lTAp3KZwYl0

marvan00
27.11.2014

Pobavila mě polemika mezi Chomskym a Žižekem, bohužel pouze přes média, k plánovanému setkání obou politicky angažovaných osobností nakonec nedošlo. Jejich polemika přišla u nás na přetřes na jedné veřejné přednášce a Kamil Fila, dle mého názoru, tehdy uhodil hřebíček na hlavičku: ať jsou detaily ohledně Žižekem kritizovaných výroků Chomského jakékoli, je Žižek bezesporu myslitelem mnohem hlubším než Chomsky. A to platí i o jiných Žižekových polemikách. Polemizovat s ním je téměř nemožné proto, že Žižek svým neopakovatelným způsobem uniká na vyšší level, kde daný názor přímo nevyvrací, ale syntetizuje jej do kvalitativně vyššího pohledu na věc. Pustit se s někým takovým do sporu je téměř nemožné, pokud nedisponujete stejně kreativním způsobem myšlení.