Humanismus nestačí

Humanismus nestačí https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63940/bmid_humanismus-nestaci-Ai1-63940.jpg 4 13 2

Knížka se skládá z rozhovoru se Slavojem Žižkem a z jeho dosud nezveřejněného textu „K materialistické teologii“, v němž Žižek načrtává obrysy nové ontologie.

Přidat komentář

Flipper
03.08.2015 4 z 5

"...jaká byla Vaše otázka?" Rozhovor s Žižekom je ako loďka na rozbúrenom mori - nikdy neviete kde Vás zaveje, neviete či stroskotáte, alebo sa zachránite. Každopádne živelná energia, pansofistická rétorika a akýsi semináristický prístup (kde si Žižek na položenú otázku sám kladie ďalšie otázky) poháňa čitateľa k hlbšiemu skúmaniu predkladaného i predkladá nezameniteľnú, pedantskú a málo výdanú filozofickú vyhranenosť Žižeka. Skvelý rýchly úvod k Žižekovi, ktorý Vás hodí do vody pojmov kde sa musíte rýchlo naučiť plávať.

yenda1
05.12.2014 5 z 5

"Můžu vám dát krásně patetický příklad toho, jak k nám idea přichází z věčnosti? Věčnost ne v nějakém zásvětí, ale jako jevení. Nedávno jsem četl Jorge Semprúna, španělského spisovatele, který byl v koncentračním táboře Buchenwald. Ve svých pamětech zaznamenal příběh, který je velmi patetický, zní jako poezie, ale pro mne je to ontologie. Říká, že v táboře jednou viděl vlak se sto osmdesáti Židy, a protože to bylo v zimě, všichni v něm umrzli. Když ve vlaku umírali – jeli dva dny –, do svého středu dali děti. I když všichni umrzli, uprostřed přežilo osmnáct dětí. Němečtí dozorci je vyvlekli ven a postříleli, zůstaly jenom dvě. Jeden hošík asi šestiletý, druhý čtyřletý. Dozorci na ně pro zábavu pustili psy. Ti dva začali utíkat a psi za nimi. Menší hoch upadl. Ale druhý se k němu vrátil a chytil jej za ruku. V tu chvíli je psi dostihli a rozsápali. Semprún velmi hezky říká: „Jejich ruce se spojily pro věčnost.“ To je pro mne moment, toto zcela absurdní gesto, kdy víte, že zemřete, moment cti, pro který stojí za to zemřít."


Štítky knihy

rozhovory 21. století filozofové ontologie

Autoři knihy

Slavoj Žižek
slovinská, 1949
Michael Hauser
česká, 1972

Kniha Humanismus nestačí je v

Přečtených16x
Doporučených2x
Knihotéce6x
Chystám se číst21x
Chci si koupit4x