Požadujme nemožné

Požadujme nemožné https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/223787/bmid_pozadujme-nemozne-aqh-223787.jpg 4 24 5

Kam jsme došli a jak se máme nyní zachovat? O jaký druh společnosti stojí za to usilovat? Proč je obtížné představit si alternativní společenské a politické uspořádání? Kde máme hledat základ pro naději? Na tyto a mnohé další otázky se Slavoj Žižek snaží odpovědět v této nadčasové knize založené na rozhovorech, které podtrhují Žižekovu nezkrotnost. Žižek se věnuje takovým tématům, jako je Arabské jaro, globální finanční krize, vzestup Číny, populismus v Latinské Americe nebo Severní Korea. Kamkoli rozhovor zamíří, Žižekova energická mysl osvětluje nečekané horizonty. Analyzuje nejen aktuální složité situace, ale také zkoumá možnosti změny. Tyto originální a strhující rozhovory nabízejí úvod do studia jednoho z nejvýznamnějších myslitelů naší doby.... celý text

Literatura naučná Sociologie, společnost
Vydáno: , Broken Books
Originální název:

Demanding the Impossible , 2013


více info...

Přidat komentář

eshod11
11.03.2024 5 z 5

"Můj problém s post-feministkami je v tom, že pro ně je nepřítelem stále politika patriarchální identity. Ale jak jim stále říkám, to už dnes není vládnoucí ideologie. Dnešní vládnoucí ideologie je v podstatě neco jako vágní hédonismus s trochou buddhismu. "Uskutečni sám sebe! Experimentuj! Buď spokojený! Se svým životem si dělej, co chceš." Je to jakýsi druh zobecněného hédenismu. Takže co vyznává Judith Butlerová, je podvratný model: "Žádná pevná identita. Rekonstruuj sám sebe." Ale tvrdím, že to není dnes vládnoucí ideologie. Konzervativci jsou jen reakcí na to. Základní model je tento: už neexistuje pevná identita."

ozzak
09.04.2021 5 z 5

výborná kniha pro příznivce radikální levice doporučuju


Thrawn89
02.09.2016 5 z 5

Žižek opět dává porci námětů k přemýšlení.

hanocri
02.08.2015 5 z 5

Prostřednictvím těchto rozhovorů jsem se poprvé seznámil se Žižkem (nepočítám-li jedno krátké video na YouTube). Byl jsem překvapen, jak rychle si mne získal. Přiznávám, že jsem příliš líný na to to zde vysvětlovat, konfrontovat ho s někým jiným atd. Stručně řečeno - jeho pohled na problémy naší civilizace (či civilizací?) jsou skutečně originální, jak je avizováno na přebalu knihy.
Nechci se jako marvan00 uchylovat k posuzování formy textu. Dle mého je překlad dobře čitelný, s originálem posoudit nemohu, protože jsem ho neměl v ruce. Každopádně myslím, že je škoda se rozhodovat, zda tuto knihu koupit nebo ne pouze na základě ceny/počet stran.

marvan00
11.11.2014 4 z 5

Ztraceno v překladu, jeden by si mohl na základě tohohle textu myslet, že je Žižek autista. Je to dáno tím, že jde o pouhý záznam mluvené řeči, kde autor pro něj typicky těká, nemluvě o jeho specifické angličtině, navíc redigovanou jihokorejci (záznam pochází z konference v Jižní Korei). Tohle opravdu nemohla zachránit ani Jana Odehnalová, jinak zkušená překladatelka (Oikúmené např.). Ale i tak stojí za to se s textem poprat, Žižek se od poslední knihy Násilí opět posunul dál. Přestože má kniha 150 stran, je to dáno grafickou úpravou, doopravdy je to tak 100 stránek textu, v brožované vazbě, bratru za 289,- Kč. Za stejnou cenu si dnes koupíte třísetstránkový romám od Mankella (kterého Žižek v textu zmiňuje), v luxusní pevné vazbě a překladu. Kniha bytostného levičáka předmětem nekompromisního byznysu? Žižek je opravdu filosofem paradoxů :)