Lukáš Perný životopis

slovenská, 1991

Životopis

PhDr. Lukáš Perný, PhD. (* 26. října 1991, Nové Zámky, Československo) je slovenský hudebník, spisovatel, kulturolog a filosof, předseda Společnosti Ladislava Novomeského, místopředseda Spolku slovenských spisovatelů a vědecký pracovník Matice slovenské.

Je autorem knihy Utopisté, vizionáři světa budoucnosti, která získala Prémii Ceny Alexandra Matušky, knih o filosofii, umění a kultuře, a také autor esejí, studií, analýz, fejetonů, kritik a recenzí.

Narodil se 26. října 1991 v Nových Zámcích, v tehdejším Československu. V letech 2009 až 2011 absolvoval studium na Střední průmyslové škole stavební v Nitře. V letech 2011 až 2014 absolvoval bakalářské studium kulturologie na katedře filozofické fakulty univerzity Konštantína Filozofa v Nitře. V letech 2014 až 2016 absolvoval magisterské studium kulturologie na katedře filozofické fakulty Univerzity Komenského v Bratislavě. V roce 2019 obhájil titul PhDr. s rigorózní prací Rousseau a filosofie dějin.

Od roku 2017 se věnuje tématu utopií a utopismu na Prešovské univerzitě v Prešově (v spolupráci s Ľubomíre Belásem, Tomasem Kačerauskasem a Rudolfem Dupkalou). Na toto téma napsal knihu Utopisté, vizionáři světa budoucnosti. Je autorem doslovů a poznámek ke slovenským vydáním utopických textů Nové Atlantida Francise Bacona, Sluneční stát Tommase Campanelly a Utopie Thomase Mora.

Je autorem přes 300 studií, esejí, analýz, recenzí (filmových, divadelních, hudebních a literárních) a rozhovorů, které publikoval pro Nové Slovo, Literární týdeník, Dotyky, Slovenské národní noviny, Slovenské pohledy, !Argument, Bojovník, pro časopisy Philosophica Critica, Studia Politica Slovaca, Acta Patristica, Filosofický časopis, Orol tatranský, FILOSOFIJA. SOCIOLOGIJA, Academia Letters, Posterus, INLIBRI, Slovanský obzor, Hlas matice, Slovensko – Národné spektrum a další časopisy, periodika a internetová média.

Od července 2021 působí jako stážista na Národohospodářské fakultě Vysoké škole ekonomické v Praze a od března 2022 pracuje jako vědecký pracovník pro Slovenský literární ústav Matice slovenské, kde se zabývá zejména výzkumem slovenské kultury a filosofie 19. a 20. století (věnuje se výzkumu a popularizaci osobností jako Vladimír Mináč, Vladimír Clementis, Miroslav Válek, Ivan Horváth, Laco Novomeský ale také osobností bernolákovského, štúrovského hnutí a davistů). Je autorem předslovů a doslovů a příspěvků ke knihám jako monografie o Bernardu Bolzanovi (Pavel Širuček), brožura o Ivanu Horváthovi (ed. Ľubica Kryštofová) či knihy povídek o národních dejatelích Čas před nesmrtelností (Tomáš Winkler).

V roce 2023 mu vychází šestá kniha spolu s předsedou Matice slovenské Dr. Mariánem Gešperem o Vladimírovi Clementisovi a Vladimírovi Mináčovi.

Podporoval slovenské radikálně levicové strany a také organizoval demonstrace a diskuse. Byl redaktorem levicové revue DAV DVA, Slova a alternativního média Zem a Vek. Účastnil se demonstrací proti NATO za účasti především přívrženců extrémistických seskupení. Je příznivcem duchovního komunizmu. (zdroj životopisu: https://cs.wikipedia.org/wiki/...)

Ocenění (2)

2020 - Cena Alexandra Matušku (Prémia Ceny Alexandra Matušku za esejistiku a literárnu vedu pre knihu Utopisti)
2020 - Cena Alexandra Matušku (Prémia Ceny Alexandra Matušku za esejistiku a literárnu vedu) - kniha Utopisti: Vizionári sveta budúcnosti: Dejiny utópií a utopizmu