Jarmila Pokorná životopis

česká, 1955 - 2023

Životopis

Prof. JUDr. Jarmila Pokorná, CSc. (*26. 6. 1955 Brno † 11. 5. 2023) byla právnička a vysokoškolská pedagožka. Zabývala se zejména obchodním právem, působila na katedře obchodního práva Právnické fakulty Masarykovy univerzity. Provozovala rovněž advokátní kancelář v Holešově, okres Kroměříž.

V roce 1978 absolvovala Právnickou fakultu Masarykovy univerzity (tehdy Universita Jana Evangelisty Purkyně v Brně), až do roku 1983 působila jako podnikový právník, aby se poté jako odborná asistentka na tehdejší katedře hospodářského práva vrátila na svou alma mater. V roce 1988 získala vědeckou hodnost kandidáta věd, v roce 1996 se habilitovala a v roce 2010 byla jmenována profesorkou obchodního práva. V letech 2002–2009 se za českou stranu podílela na realizaci projektu Škola rakouského práva v Brně. Byla též členkou legislativní komise pro přípravu nového občanského zákoníku.

Je držitelkou ocenění Osobnost města Holešova 2017. Zasvětila celý svůj život kultuře a dobrovolnictví v různých organizacích. Když v roce 2004 vzniklo občanské sdružení Castellum Holešov – společnost pro obnovení kulturního centra v holešovském zámku stála u jeho zrodu. Koupě zámku se poté v roce 2005 opravdu podařila. Stála také u zrodu Mateřského centra Srdíčko či Střediska volného času TyMy Všetuly. Podílela se např. na vzniku Festivalu židovské kultury. Byla aktivní i jako předsedkyně zapsaného spolku Castellum, členka redakční rady zpravodaje tohoto spolku či členka Divadla seniorů při holešovské městské knihovně, kde svým vystupováním přibližovala nejen regionální dějiny a osobnosti města. (zdroj životopisu: https://cs.wikipedia.org/wiki/Jarmila_Pokorn%C3%A1; https://)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.