Ponurý dům II zajímavosti

Ponurý dům II https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/457829/ponury-dum-iiGalcK8-LW3-.jpg 4 31 5

Román, vydávaný původně na pokračování mezi lety 1852 a 1853, líčí příběh vleklého soudního sporu o dědictví a propojuje příběhy několika zainteresovaných osob, jejichž životy tento spor osudově zasáhne. Román je kritickým obrazem dobového anglického soudního systému i sociálních předsudků.

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: ekniha , Městská knihovna (Praha)
Originální název:

Bleak House , 1853


více info...

Zajímavosti (8)

K napsání služebné Hortense se Dickens inspiroval v případu vražedkyně Marie Manningové, jejíž popravě byl v roce 1849 přítomen. (Kozel)


Dickensova zmínka o samovznícení člověka vyvolala v době vydání nejen velkou kritiku od vědecké veřejnosti, ale zároveň rozpoutala veřejnou diskuzi pomocí článků a otevřených dopisů. (Kozel)


Fráze "Jarndyce a Jarndyce" byla používána v právních kruzích jako označení složitých, táhnoucích se případů. (Kozel)


Ester Summersonová je jedinou ženskou vypravěčkou v celém Dickensově díle. Někteří však její postavu kritizovali, například Charlotte Brontë, která ji označila za "slabou a užvaněnou". (Kozel)


Ponurý dům je označován jako předchůdce detektivní fikce a inspektor Bucket jako první detektiv, který se objevil v anglické literatuře. (Kozel)


Neurologové tvrdí, že se v rodině Smallweedů mohla objevovat vzácná nemoc zvaná progerie, způsobující předčasný a urychlený rozvoj stařeckého vzhledu. Mezi progerické syndromy patří např. Hutchinsonův-Gilfordův nebo Wernerův syndrom. (Kozel)


William Searle Holdsworth napsal knihu "Charles Dickens As Legal Historian", v níž označuje Dickensův popis Kancléřského soudu natolik podobný skutečnosti, že lze Ponurý dům brát jako hlavní pramen k dějinám tohoto soudu. (Kozel)


V roce 2012 byl nalezen film The Death of Poor Joe, natočený v roce 1901. Trvá jednu minutu a zobrazuje smrt Joa, jak mrzne na hřbitově. Film je nejstarším ztvárněním Dickensovy knihy. (Kozel)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (1)

Nové eknihy zdarma (srpen, 7. díl)

14.08.2019


Citáty z knihy (2)

Každý člověk musí žít a měl by slušně žít.


Nestačí mít na svý straně pravdu a spravedlnost; musí mít při sobě i zákon a advokáty.


Štítky knihy

anglická literatura

Autorovy další knížky

Charles Dickens
britská, 1812 - 1870
1966  80%Oliver Twist
2010  92%Vánoční koleda
1960  84%Nadějné vyhlídky
2015  84%David Copperfield
1961  82%Kronika Pickwickova klubu

Kniha Ponurý dům II je v

Přečtených44x
Doporučených3x
Knihotéce63x
Chystám se číst21x
Chci si koupit1x
dalších seznamech2x