Ponurý dům II

Ponurý dům II https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/457829/ponury-dum-iiGalcK8-LW3-.jpg 4 31 5

Román, vydávaný původně na pokračování mezi lety 1852 a 1853, líčí příběh vleklého soudního sporu o dědictví a propojuje příběhy několika zainteresovaných osob, jejichž životy tento spor osudově zasáhne. Román je kritickým obrazem dobového anglického soudního systému i sociálních předsudků.

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: ekniha , Městská knihovna (Praha)
Originální název:

Bleak House , 1853


více info...

Přidat komentář

Luigi1
11.08.2023 4 z 5

Jsem připraven číst pokračování na které se těším

lampernaqui
20.06.2023 4 z 5

Pokračování dlouholetého právního sporu. Je možné, že by se konečně účastníci dočkali vytouženého konce? To je jen jeden z mnoha příběhů, které v knize Dickens nabízí, hlavní hrdinka Ester podle mě trochu ustoupila do pozadí a víc se rozehrávají vedlejší postavy. Jsem zvědavý na BBC minisérii.


Kozel
24.02.2021 5 z 5

Brilantní! Ponurý dům, obzvlášť tato druhá část, patří k mým nejoblíbenějším dílům Dickense. Zároveň náleží k nejrozsáhlejším a nejpropracovanějším. Příběh je plný skvěle fungujících kontrastů a vrstev - jak na úrovni společenské, tak té osobní u jednotlivých postav. Jejich vzájemné konflikty a prolínání nenudí, a tak se velkolepě podaná dualita stává asi nejsilnější stránkou knihy. Vyprávění není statické, neustále se mění prostředí i situace a autor si čtenáře vynikajícím způsobem vodí nejen za nos a hraje si se souvislostmi. Nehledě na tu "filmové" podání scén, kterým se Dickens mohl pyšnit.

Pravda, že Ester se chvílemi stává vypravěčkou poněkud otravnou. Je to však vyváženo vším ostatním. Předně vyšetřováním inspektora Bucketa, literárně staršího inspektora těžko pohledat. Podobně jako Hortense, pro kterou se autor inspiroval vražedkyní Marií Manning. Provokativně podaná smrt Krooka, jež vyvolala veřejnou diskuzi. Jízlivost společenského kritika Dickense. Tragické bytí chudáka Joa či manželský pár Dedlocků. Jsou tu však i veselejší postavičky, ať už Guppy, Turveydrop nebo Skimpole či rodinka Bagnetových a klan Smallweedů. Dickens v Ponurém domě u svých postav upustil od jednoznačnosti, a tak má čtenář neustále nad čím přemýšlet.

Velké - a živě plastické - dílo. O to víc, že jej Dickens (ostatně jako ve většině případů) podával coby seriál, pročež naráz to může být celkem dávka. O to obdivuhodnější byla jeho schopnost udržet si načrtnutou dějovou linku.

Dédečko75
14.06.2020 4 z 5

Pokračování 1 dílů, mě zaujalo podobně, líbí se mi příběh jako takový, rád si zase od něj přečtu

reader.007
06.05.2014 3 z 5

Jeden z mála příběhů kde Dickens staví do role hlavního hrdiny ženu. Ale jakou... Prostě svůj ideál - krasavice, přesto skromná a dokonale submisivní (a z mého pohledu až nesnesitelná) puťka - hospodyňka. Taky se mi zdála praštěná autorova tendence nechat nakonec zemřít všechny ty kteří v příběhu nějak výrazně zhřešili. Jinak je příběh tradičně košatý a na svou obsažnost celkem čtivý včetně uslzeného happyendu.

Štítky knihy

anglická literatura

Autorovy další knížky

Charles Dickens
britská, 1812 - 1870
1966  80%Oliver Twist
2010  92%Vánoční koleda
1960  84%Nadějné vyhlídky
2015  84%David Copperfield
1961  83%Kronika Pickwickova klubu

Kniha Ponurý dům II je v

Přečtených44x
Doporučených3x
Knihotéce63x
Chystám se číst21x
Chci si koupit1x
dalších seznamech2x