Poklad černého delfína zajímavosti

Poklad černého delfína https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/102879/poklad-cerneho-delfina-102879.jpg 4 419 39

Děj dobrodružného příběhu dvou chlapců z Vinohrad Standy a Lojzka, kteří se neobvyklým způsobem dostanou do Turistického oddílu mládeže, se odehrává nejprve v uličkách Starého města a vrcholí na prázdninovém táboře na Zelené říčce pod Kriváněm na Slovensku při napínavé hře O poklad piráta ze škuneru Černý delfín. Kniha je téměř věrným obrazem činnosti Foglarova oddílu - jeho chlapci hru hráli poprvé v roce 1952, znovu pak roku 1958 a ještě jednou v roce 1963 - a je možné z ní čerpat mnoho podnětných návodů (bodování, oddílové nálepky, závody a hry, program schůzek a výprav). Ilustroval Gustav Krum 4.vydání... celý text

Zajímavosti (6)

Dlouhodobou hrou Poklad Černého delfína byl inspirován krátký film Tábor Černého delfína (23 min). Natočil ho v roce 1966 režisér Hynek Bočan na táboře Jestřábova oddílu, který byl příznačně pojmenován „Tábor s kamerou“. Film začíná anketou mezi dětmi o letních táborech a dobrodružství, později již kamera sleduje táboření pražské Dvojky. (Luccy78)


Poklad Černého delfína se také dočkal rozhlasového zpracování. Již v roce 1967 byl vysílán o prázdninách jako četba na pokračování. V této tradici pokračuje i Český rozhlas, který několikrát zařadil adaptaci příběhu, čtenou Alfredem Strejčkem, v pořadech Rádio na polštář a Domino. (Luccy78)


Příběh knihy Poklad Černého delfína je inspirován činností Jestřábova oddílu, podobně jako tomu bylo u románů Pod junáckou vlajkou a Devadesátka pokračuje. Vznikl ovšem později, v jiné době, kdy skauting nebyl povolen a oddíl (skutečný i románový) byl turistickým oddílem radlické tělocvičné jednoty. (Luccy78)


Dlouhodobá hra Poklad Černého delfína také nebyla vymyšlena jen pro knihu, ale oddíl ji hrál, dokonce třikrát (1952, 1958, 1963). Stejně tak tábořiště u Zelené říčky pod Kriváněm bylo skutečné, jen v mapě bychom tento vodní tok našli pod jménem Belá. (Luccy78)


Dobrodružná kniha v sobě nese i návody pro oddílovou činnost. Lze v něm vysledovat jak a za co bodovat, pravidla her, psaní kronik, pojmenovávání oddílových míst, hodnocení programu, výrobu oddílových nálepek a peněz, aktivity v tělocvičně a v neposlední řadě i dlouhodobou hru. V době, kdy kvalitních příruček byl nedostatek, tomuto účelu kniha skutečně dobře posloužila. (Luccy78)


Větší část nákladu byla zlikvidována - doba Foglarovi nepřála. (nightlybird)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.