Vánoční koleda čili Vánoční povídka s duchy zajímavosti

Vánoční koleda čili Vánoční povídka s duchy https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/319396/mid_vanocni-koleda-cili-vanocni-povidka-9ul-319396.jpg 5 1988 438

Vánoční koleda je osobním dramatem člověka, které oslovuje další a další generace čtenářů již přes 170 let. Rozsahem nedlouhá „moralita“ o pěti kapitolách se dočkala mnoha dramatizací, operního i filmového zpracování. Důvod není jen v silném příběhu či literárních kvalitách. Kromě nich je tu cosi, co se nás bytostně týká, co potřebujeme v životě takřka neustále: naděje. Kniha vychází s ilustracemi Roberta Innocentiho (1940), italského mezinárodně uznávaného výtvarníka, který získal četná ocenění včetně Ceny Hanse Christiana Andersena (2008). O značném přesahu jeho díla svědčí i to, že knihy s Innocentiho ilustracemi vydávají nakladatelé v Evropě, Asii, USA i v Japonsku a není tedy divu, že v deníku The New York Times byl představen jako „jeden z největších ilustrátorů dětských knih ve světě“. Kvůli Vánoční koledě navštívil Innocenti Londýn. Ne snad proto, že by zde chtěl objevit Dickensův svět, ale aby zhlédl originály výtvarných děl spisovatelových současníků. Inspiroval se a vlastní realistickou malbu k fantasknímu příběhu doplnil četnými detaily prostředí, výraznou expresí i magickým realismem, jimž dotváří sugestivní atmosféru Dickensova vyprávění.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Petrkov
Originální název:

A Christmas Carol , 1843


více info...

Zajímavosti (3)

Předobraz Vánoční koledy se dá nalézt už ve starší knize Charlese Dickense, a to Kronika Pickwickova klubu. V té jedna z postav vypráví historku o tom, jak zlého kostelníka Gabriela Gruba na Vánoce napraví návštěva duchů. (LiberX)


Vánoční koleda od Charlese Dickense je jedním z nejčastěji adaptovaných děl. Vedle množství filmových, televizních a seriálových adaptací existují i opery, balety a muzikály. Kromě klasických adaptací přitom existují i verze s Batmanem či Donadem Trumpem v hlavní roli. (LiberX)


Při tvorbě Vánoční koledy byl Dickens ovlivněn zejména ponižující zkušeností ze svého dětství, kdy byl nucen jako dvanáctiletý chlapec opustit školu, přestěhovat se do nedaleké nocležny ve vězení, kam rodina odešla s otcem, jehož pro velké finanční dluhy uvěznili, a začít pracovat v továrně.
Tato zkušenost mu dala do vínku sympatizování s chudým lidem. Podnětem díla se staly rovněž jeho sympatie k dětem a také příběhy Washingtona Irvinga o starých tradičních anglických Vánocích. (Petrstik)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (1)

20 nejčtenějších knih Čtenářské výzvy 2018

27.12.2018


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.