Havran (dvojjazyčná kniha) zajímavosti

Havran (dvojjazyčná kniha) https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/457866/bmid_havran-rmw-457866.jpeg 4 599 60

Bibliofilní vydání slavné básně v překladu Vítězslava Nezvala. Souběžný anglický a český text. Doslov Rudolf Havel, Jan M. Tomeš. Lepty a kresba Jan Pileček. Grafická úprava Vladimír Viener. Lepty vytiskli Pavel a Milan Dřímalovi.

Literatura světová Poezie
Vydáno: , Bonaventura
Originální název:

The Raven , 1845


více info...

Zajímavosti (2)

Knize se dostalo slechu na mezinárodní designové scéně:

Design & Paper, 1.3.2022
Poe’s “The Raven” Is Republished In Czech With A Masterful Translation by Tomáš Jacko
https://www.designandpaper.com/poes-the-raven-is-republished-in-czech-with-a-masterful-translation-by-tomas-jacko/ (Hamec)


Edgar Allan Poe napsal kdysi fascinující báseň The Raven, kterou do češtiny přeložil Vítězslav Nezval a nazval ji Havran. . . I když nezvalovské „víckrát ne“ zdaleka nevyjádřilo ono ponuré krákání „nevermore“ z anglického originálu, sehrál tenhle překlad formující úlohu v mém názoru na poezii, a bohužel taky v mém názoru na význam anglického podstatného jména „the raven“. Automaticky jsem si jej začal překládat českým výrazem „havran“ a ani ve snu mě nenapadlo ověřit si to ve slovníku. Teď za tohle opomenutí pykám. . . Na doklad toho, že svou sebekritiku myslím vážně, začal jsem se zabývat plánem, že uvedu Nezvalův překlad básně Edgara Allana Poea na správnou míru – navzdory tomu, že na slovo „krkavec“ se hledají rýmy mnohem obtížněji než na slovo „havran“. Zatím se mi povedlo přebásnit jedině čtyřverší, které teď zní takto: „Tos řek jistě na znamení, že se chystáš k rozloučení, táhni zpátky do bouře a do podsvětí, pukavče! –nenech mi tu, starý lháři, ani pírka na polštáři, neruš pokoj mého stáří, opusť sochu, krkavče! “ Ale i kdyby se mi oprava Vítězslava Nezvala nepovedla, jedno je nad slunce jasnější: do nejdelší smrti už nezaměním londýnské krkavce za havrany. Nevermore! Už víckrát ne! Karel Kyncl: Gardenparty u královny (qwill)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.