Boží muka zajímavosti

Boží muka https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/326818/mid_bozi-muka-cQ1-326818.jpg 4 171 25

Boží muka (1917) je soubor novel, první samostatné dílo Karla Čapka. Autor soustředil pozornost na věci zdánlivě se vymykající lidskému rozumu. Novely jsou v nejednom případě inspirovány válečnými událostmi.

Zajímavosti (2)

Boží muka Karla Čapka je rovněž název dokumentu České televize.
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10150778447-historie-cs/213452801400034-bozi-muka-karla-capka (Stamby)


Překlady do němčiny: - Karel Čapek: Gottesmarter (Boží muka), Berlín : S. Fischer, 1918 - kniha obsahuje prvních pět novel z knihy Boží muka (Šlépěj, Lída, Hora, Milostná píseň, Elegie) u čtyřech novel uveden překladatel Otto Pick, u novely Lída (Lelia) překladatel není uveden.

- Karel Čapek: Kreuzwege (Křížová cesta), Lipsko : Kurt Wolff 1919, edice "Der Jüngste Tag", svazek 64. - druhá část novel z knihy Boží muka (Stocken der Zeit - Utkvění času, Historie ohne Worte - Historie beze slov, Verlorener Weg - Ztracená cesta, Die Aufschrift - Nápis, Die Versuchung - Pokušení, Spiegelung - Odrazy, Der Wartesaal - Čekárna, Hilfe! - Pomoc!), překlad Otto Pick (Stamby)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (1)

Pravdu musíš zažít jako cit, dříve než se ti stane slovem. Musíš se v ní octnout jako v prostoru, který nikam nevede, ale otvírá se na všechny strany; neboť tvé přemýšlení je jenom cesta jedním směrem, jako chodba mezi stěnami. Tvé myšlení jde jenom kupředu po některé z mnohých cest; ale jediná pravda nikam nejde a nemá nikam zamířeno, nýbrž stojí jako rozloha.“