Boží muka

Boží muka https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/326818/mid_bozi-muka-cQ1-326818.jpg 4 171 25

Boží muka (1917) je soubor novel, první samostatné dílo Karla Čapka. Autor soustředil pozornost na věci zdánlivě se vymykající lidskému rozumu. Novely jsou v nejednom případě inspirovány válečnými událostmi.

Přidat komentář

666Jitka
11.04.2024 5 z 5

První samostatná kniha Karla Čapka, ve které se projevuje naplno jeho spisovatelský talent, inteligence a vnímavost. Zdánlivě se mohou povídky zdát tak trochu všední, s nádechem záhadnosti, ale ve skutečnosti je tomu právě naopak. Dle mého názoru jde o hlubší až filozofická zamyšlení nad různými tématy života a smrti, lidského bytí jako takového a různých jiných aspektů existence, které leží za hranicí lidského chápání.

tittanie
24.11.2023

Tuto knihu jsem rozčítala už v minulosti třikrát a vždy jsem se zasekla u první povídky a dál jsem nečetla. Teď jsem si říkala, že to dám a dočetla jsem knihu celou.
Čapkovy povídky nejsou na jeden den čtení, ale na dlouho, což mi nedošlo a knihu jsem přečetla rychle, což ji ublížilo. Asi nechápu, co se mi autor snažil říct a budu si ji muset přečíst znova.


Česneksmedem
18.09.2023 5 z 5

Jsou knihy, které člověk rád přečte za jeden den. To by, dle mého, byla u knih Karla Čapka chyba. Ty je třeba číst pomalu a případně se i vracet. A tento povídkový soubor není výjimka. Není to úplně jednoduché čtení, navíc poněkud pochmurné a záhadné. Top kvalitka je povídka Šlépěj.

LukasB.453
13.04.2023 5 z 5

nejlepší a ryzí Čapek bez toho jeho zatraceného pozdějšího lidičkovství.

nevermore3
17.11.2022 5 z 5

Dle mě, je tohle je jeden z nejlepších Čapkových titulů, přesto že je tolik odlišný. Už jen za povídku Ztracené cesta prostě musím dát plný počet. Kéž by zrovna toto dílo bylo víc "profláklé" :)

Kabuky
16.10.2022 5 z 5

Jedním slovem perfektní.

Pebra
02.01.2022 4 z 5

Za mě je fajn, že se Čapek později vypsal a zbavil patosu, který cítím v téhle prvotině.

capricorn__
20.12.2021 5 z 5

Byl jsem trochu zklamán, když jsem si z knihovny přinesl útlou knížku s přesně 150 stranami. Dostat se na samý konec není opravdu těžké, zvládnete to za jedno odpoledne, ale za sebe doporučuju si mezi krátkými povídkami dělat pauzu, abyste je mohli lépe strávit. Povídky mě velice zaujaly, s Čapkovou filozofií jsem se dobře ztotožnil. Některé části byly sice trochu zvláštní a občas se mi stalo, že jsem nechápal, co čím Čapek myslí, ale ve výsledku jsem nadšený. Byť jsou "Boží muka" souborem Čapkových raných děl, stejně mě ohromil stylem psaní; nejvíce tím, jak "obyčejné" věci dokázal rozvést, nadnést je. Pro mě čtení bylo magickým zážitkem a rozhodně se ke knize někdy vrátím.

los
12.12.2021 3 z 5

Povídky z Čapkova souboru Boží muka jsou variacemi leitmotivu zázraku, zjevujícího se v nejrůznějších podobách a okamžicích prostému člověku. Zázrak má u raného (!) Čapka povahu otisku nebo záblesku jediné nejskutečnější skutečnosti, kterou musíme na chvíli prožít a procítit, abychom ji hned zapomínali a ztráceli. Jakmile se o ní začne přemýšlet, uniká, protože i při určité míře schopnosti poznání podléháme nejistotě způsobu uchopení jak poznávaného objektu, tak sebe sama; objekt poznání je stejně relativní jako subjekt.

petrarka72
15.01.2021 5 z 5

Příběhy velmi malé o obyčejných zázracích, slově jako nástroji nedorozumění, podroušeném bloudění v mlze, čekání na nevyslovitelné a kýženém procitnutí. Rafinovaně propojené novelky, napsané úžasným obrazivým jazykem. Počátek Mistra.

Matematicka
03.10.2020 5 z 5

„Vzpomeňte si,“ naklonil se k němu Boura, „loni nad tou šlépějí; řekl jste, že snad tudy šel nějaký bůh a že by ho bylo lze sledovat.“
„Ach ne,“ zamračil se Holeček, „boha nelze vyhledat detektivní cestou.“
„Jak tedy?“
„Nijak. Je možno jen čekat, až sekera boží přetne tvé kořeny; tu pochopíš, že stojíš jen divem, a navěky utkvíš v údivu a rovnováze.“
„Vám už přesekla?“
„Ne.“

Atak
26.03.2020 4 z 5

Rád se seznamují s díly našich nejlepších spisovatelů

Ronnie68
10.02.2020 4 z 5

Mě se lépe četla první část, kde byly delší povídky ... ale i ty v té druhé části, které byly podstatně kratší vůbec nebyly špatné ...

pismenkovyJoe
03.02.2020 5 z 5

Čapek jakého mám nejraději, za mě perfektní.

MilanCFC
15.11.2019 4 z 5

Tady prakticky vůbec nejde o děj, je to opravdu filozoficky laděno, čtenář sleduje hluboké zamyšlení a uvažování hlavních hrdinů a nakonec se přistihne, že uvažuje i on sám. A do toho se sem tam vkrade humornější prvek.

"Zatím komisař vyslýchal povozníkovu ženu; nevěděla nic, a přesto z lidového instinktu hleděla zapírat."

Kmotr99
01.11.2019 3 z 5

Na Čapka expresionistu jsem se těšil, nakonec to bylo čapkovštější, než jsem čekal. Delší povídky v první části mě vesměs nudily (jediná stravitelná byla šlépěj, která se ale moc neliší od známějšího zpracování stejné myšlenky v Povídkách z jedné kapsy), naopak mozaika z mikro-povídek, spíše zamyšlení nebo meditací v druhé části mě bavila velmi. Palčivé rozhodování Růžičky v "Pokušení", těžko uchopitelné prozření bezejmenného hrdiny ze "Ztracená cesty" a rozjímání staříka ne-rybáře v "Odrazech" ve mě cosi zanechaly a byla by škoda se k povídkám nevrátit. Takový prolog k noetické trilogii, akorát intenzivnější a přímočařejší, s něčím z Kafky nebo Sartra.

“Chvílemi,” pokračoval chorý, “viděl jsem tak podivné zčeření na vodě, že nelze pochopit, odkud přichází. Někdy se zlomí vlna a zaleskne se krásněji než jiné; a jsou i úkazy na nebi – Stává se to velice zřídka. A tu si myslím: proč by to nemohl být bůh? Snad je právě tím nejprchavějším na světě; snad i jeho skutečnost je náhlé zlomení vlny a záblesk; nepochopitelně, výjimečně se vyskytne, a zajde – Často jsem o tom přemýšlel; ale hleďte, mám tak malý obzor, po léta jsem nedošel dále než sem. Je možno, že i mezi lidmi se přihodí takové zčeření nebo záblesk, a zase se zlomí. Musí se zlomit. Pravá skutečnost se musí zaplatit zánikem. Ach, slunce už zapadá.”

petrakočárová
16.10.2019 5 z 5

Krásná kniha se silným poselstvím.

Cacolinka
15.07.2019 4 z 5

Upřímně: Boží muka jsem dočetla až napodruhé...při prvním čtení jsem měla prostě moc málo let....;-)

Bonnet
03.01.2018 5 z 5

Má člověk za potřebí psát komentář? Trochu temnější skvost a pro spoustu lidí nezvykle komplikovaný Čapek.

angloumene
05.11.2017 4 z 5

Velké překvapení Čapkovi tvorby. Oproti ostatním, jednoduše načrtnutým dílům obvykle s nápaditým prostředím Boží muka přináší obyčejné příběhy spojené s hlubokým zamyšlením. Knížka mi trochu připomíná ruské klasiky. Tak jako tak se jedná o čtivé, podmanivé dílo. Nejsilnější mi přišly delší povídky na začátku knihy. Boží muka pro mě jsou jedním z vrcholů dramatické tvorby tohoto milovaného českého spisovatele. Doporučuji všem, kteří sledují Čapkovo dílo nebo se rádi zamyslí či tak nějak niterně zahloubají.