Zpátky do školních lavic

recenze

Knížata, králové, prezidenti (2015) 4 z 5 / Carmen13
Knížata, králové, prezidenti

S knihou knížata, králové, prezidenti dostává čtenář do ruky poněkud jiný druh literatury, než na který je u Jana Bauera zvyklý, neboť tento autor je v našich končinách znám spíše díky svým historickým románům s detektivní zápletkou. Tato kniha je ale důkazem toho, že se se ctí dokáže popasovat i s odbornějšími texty. Toho bezmála čtyř set stránkové dílo je ucelený přehled vládců naší vlasti počínaje Mojmírem I. a současným presidentem Milošem Zemanem konče.
Pro větší přehlednost a snadnější orientaci je kniha dělena nejen podle jednotlivých představitelů, ale i podle daných historických epoch.
Čtenáři jsou poutavou, a tak říkajíc snadno stravitelnou formou předkládána historická fakta či doložené události stejně jako jsou naznačeny různé až takřka konspirační teorie. Však kdo může s určitostí říct, kdo a proč zavraždil mladého Václava III.? Stejně tak se autor nebojí pustit i do poněkud pikantnějších detailů ze soukromí některých významných osobností, které svou vládou formovaly český stát a položily tak základ k tomu, v čem žijeme dnes.
Co musím ocenit, je fakt, že se Jan Bauer drží zásady, že každý panovník či dnešním slovníkem řečeno politický představitel, má stejnou váhu a význam. Díky tomu jsou jednotlivé pasáže plus mínus stejně dlouhé, dlouhé tak akorát, aby se člověk dozvěděl, to, co ho nejvíce zajímá a případně v sobě vzbudil zájem a pustil se do pátrání po dalších informacích. V tom mu může významně pomoci i seznam použité literatury uvedený na konci knihy, který je značně rozsáhlý. Je vidět, že autor vycházel jak z děl skutečných velikánů v oboru historie, jakými jsou bezesporu takové osobnosti jako např. P. Čornej či J. Pekař. Ovšem autor v tomto seznamu nezapomíná uvést ani své vlastní knihy, ze kterých také čerpá.
Dle mého názoru je tato kniha neocenitelných pomocníkem pro všechny, kteří se chtějí snadněji orientovat v mužích, kteří tak říkajíc psali historii. Měla by být základní literaturou pro studenty středních škol, neboť jim značně usnadní, ale i zpestří přípravu na zkoušku z dospělosti. To, že se jedná o zdařilé dílo dokládá i fakt, že letos dostáváme do ruky již třetí vydání, z toho dvě poslední vydalo nakladatelství MOBA.

Komentáře (0)

Přidat komentář