Zmizení bývalého policisty

recenze

Poslední lov (2021) 5 z 5 / lada.ladislav
Poslední lov

Dlouho jsem odolával tomu, abych sáhl po nějaké knize od Deona Meyera. Vlastně ani nevím, proč mi to tak trvalo, protože jsem na tohoto autora od svého kamaráda slyšel jen samou chválu. Navíc detektivky a kriminálky patří k mým nejoblíbenějším žánrům! Ten správný čas nyní nastal. A protože právě vyšel jeho nejnovější příběh Poslední lov, má volba byla jasná!

Hned na úvod recenze vám musím prozradit jednu důležitou věc: Poslední lov je již sedmým pokračováním série s postavou vyšetřovatele Bennyho Griessela. Pokud vás autor a jeho příběhy lákají, nedělejte stejnou chybu jako já: opravdu není dobrý nápad začínat sérii sedmým dílem. U některých sérií to není problém, ale tady jsem po pár stránkách musel čtení přerušit a začít pěkně od začátku - od prvního dílu (Ďábelská hora). Ano, během dvou týdnů jsem přečetl všech šest předešlých knih a konečně se s chutí mohl znovu pustit do sedmého pokračovaní. Trochu mě mrzí, že jsem takovou skvostnou sérii takto "zhltnul", ale ono to jinak prostě nešlo. Po přečtení předchozích příběhů jsem si plně užil i Poslední lov.

Musím zdůraznit, že knihy Deona Meyera jsou pěkné bichličky! Každý díl (s výjimkou jednoho) má 400 - 500 stran, takže mé tempo čtení bylo vskutku vražedné. Vypovídá to však o jedné věci: příběhy jsou velmi čtivé a jakmile se do nich ponoříte, nebudete vědět o světě, dokud neotočíte poslední stránku. A musím autora pochválit za jednu věc: případy, kterými se jeho hlavní hrdina zabývá, jsou dokonale promyšlené. Celkově je kompozice jednotlivých děl skvěle sestavená. A pokud nebudete číst jednotlivé díly postupně, zkazíte si požitek ze čtení a uteče vám řada souvislostí (např. v této knize je do případu zapletena i jedna z postav, kterou budete znát už z předchozích příběhů).

Mám dojem, že autor Deon Meyer mezi ostatními světovými autory detektivek trochu zapadá. Znám spoustu knih z tohoto žánru, které mají mnohem větší promo, přitom jejich kvalita příliš vysoko nesahá. O Deonu Meyerovi není tolik slyšel, ale jeho příběhy jsou skvostné. Já už teď s napětím vyčkávám, až se na našem knižním trhu objeví další jeho novinka!


Poslední lov Poslední lov Deon Meyer

Když kapitánu Bennymu Griesselovi přistane na stole spis s odloženým případem, neochotně se spolu se svým partnerem Vaughnem Cupidem, kolegou z jihoafrické elitní policejní jednotky Jestřábů, pustí do ověřování důkazů, které se vz... více


Komentáře (0)

Přidat komentář