Poslední lov

Poslední lov https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445365/bmid_posledni-lov-ilF-445365.jpg 5 53 16

Benny Griessel série

< 6. díl >

Když kapitánu Bennymu Griesselovi přistane na stole spis s odloženým případem, neochotně se spolu se svým partnerem Vaughnem Cupidem, kolegou z jihoafrické elitní policejní jednotky Jestřábů, pustí do ověřování důkazů, které se vztahují ke zmizení – a možné vraždě – bývalého policisty Johnsona Johnsona. Ten totiž zmizel na jedné z nejluxusnějších vlakových linek směřujících z Kapského Města do Pretorie. Odpovědi, které Griessel a Cupido hledají, mohou znát dva Johnsonovi spolucestující, jenže to vypadá, že se dočista vypařili. Těch několik stop, na které Benny a Vaughn narazili, navíc napovídá, že by mohlo jít o snahu zamaskovat mezinárodní skandál…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

The Last Hunt , 2017


více info...

Martin1974
Martin1974
20.03.2024 5 z 5

V detektívkach tohto autora nájdete dostatok napätia aj istú dávku humoru a to je dobrá kombinácia.

Česneksmedem
Česneksmedem
13.08.2023 5 z 5

Tak tenhle díl se opravdu povedl! Benny se svým parťákem Vaughnem to zase zvládli. A navíc ten konec. Nejedno oko zaslzí a spoďáry navlhnou (pardon)...
Smutné je, že už se pomalu blíží konec vynikající série. Díky pane DM. Dík patří i překladatelům.


sasena
sasena
03.08.2023 5 z 5

To snad nemůže být poslední díl ze série? Deone, Benny nemůže skončit!

Rade
Rade
30.01.2023 5 z 5

Ze všech detektivních a thrillerových sérií, které jsem v poslední době četla, jsou knihy Deona Meyera s případy Benny Griessela pro mě ty nej nej.
Proč? Uvěřitelné, vlastní příběh i zápletka nešustí papírem, skvěle psané, nic nepřebývá a nic nechybí, postavy, se kterými se můžeme ztotožnit nebo jim aspoň fandit, lákavé prostředí Jihoafrické republiky, a v záplavě násilí a negativních věcí záblesky drobných pozitivních zakončení. Napínavé, svižný děj bez zbytečného natahování, plné emocí a …. nakonec prostě hodně dobrý pocit ze čtení. Co víc si přát?
Navíc mě dobrodružství Bennyho a jeho parťáků vždy donutí mrknout na něco z reálií jižní Afriky, tentokrát jsem pátrala, jak to vlastně s těmi prezidenty bylo. Drsná země s drsnými dějinami a drsnou politikou, o to víc lze té partě Jestřábů fandit a držet jim palce při boji s korupcí a někdy až zoufale klopotnou cestou za spravedlností.

Dajine
Dajine
07.12.2022 5 z 5

Mám moc ráda tuto sérii. Prostředí, hlavní postavy i příběh.

katerina6763
katerina6763
04.12.2022 5 z 5

Z celé série je to prozatím první kniha, kterou jsem přečetla (v rámci Čtenářské výzvy), a rozhodně ne poslední. Skvělá detektivka, která se odvíjela ve dvou zdánlivě odlišných dějových liniích, aby se následně spojily v jedno vyústění děje.

hanzmb
hanzmb
18.10.2022 4 z 5

Tuhle sérii jsem si zamiloval pro sympatického hrdinu a zajímavé prostředí JAR. A také to byly v některých případech popisy nádherné přírody. Bohužel všechny tyto skutečnosti postupně mizely, až k tomuto podivnému dílu (především díky Bennyho pozici na vedlejší koleji) a s ještě podivnějším závěrem. Snad to Dark Flood nějakým způsobem zase přivede zpět do známých rozumných kolejí.

Jara.v
Jara.v
04.04.2022 5 z 5

Moje první kniha od autora a věřím, že ne poslední. Hned od první kapitoly mě kniha chytla svou formou a děj se dobře vyvíjel a neustále gradoval. Ve dvou nebo třech případech mě lehce nudily pasáže se vzpomínkami a psychickým rozpoložením Dereka, ale celkově to do sebe zapadalo a vlastně nebylo až do konce jasné, jak to dopadne. Případ zůstal částečně otevřený. Za mě opravdu skvělá kniha.

martina2540
martina2540
24.11.2021 5 z 5

Kniha se mi moc líbila, i když to není žánr, který čtu obvykle, půjčila jsem si ji omylem. Byla napínavá a do poslední chvíle jsem nevěděla, jak dopadne.

harena
harena
15.08.2021 5 z 5

Všechny díly od Deon Meyer jsou skvělé, ani Poslední lov se nevymyká. Máme tu dvě linky. Naši známí nezkorumpovatelní Jestřábi Cupido, Griessel a jejich šéfka Mbali vyšetřují nejen vraždu bývalého policisty, ale i sebevraždu s podezřením na vraždu a v druhé lince potkáváme ve Francii Daniela, který chtěl už klidně žít a truhlařit, což mu není zatím souzeno. Korupce je všude, kam se člověk podívá, jen se neví, jestli to sahá až k prezidentovi nebo víceprezidentovi, neví se, co je vlastně fake news, konspirace a neschází tu ani SBA a Rusové. Ale všechny strany chtějí hlavně zachránit Jižní Afriku.
To, jak autor přeskakuje z jednoho děje do druhého nás nechává stále v napětí, zvlášť ke konci když napětí graduje, skáčeme rychleji z JAR do Francie a to se mi líbí. Jako ve všech předchozích dílech nejsou postavy černobíle, a protože jsou to už moji dobří známí, držela jsem palce, aby zvládli abstinovat, nedali se zastrašit a zmanipulovat a šli nezkorumpovaní do dalších dílů.
Krimithrillery Deon Meyer mě prostě baví, je to čtivé, napínavé a zajímavé čtení., které mě teď i donutilo vygooglovat si informaci, jak to s těmi prezidenty v JAR vlastně je.

Bedřich63
Bedřich63
12.08.2021 4 z 5

Parádní detektivka s odkazy na politickou situaci v Jihoafrické republice. Autor umí čtenáře zaujmout a děj postupně graduje. Bohužel posledních 10 stran znehodnotilo celou knihu. Na těch pár stranách byly podle mě násilně ukončeny obě dějové linie, vypadá to ale, že budou mít pokračování. Trochu jsem si připadal jako v pohádce, kde většinou dobro zvítězí nad zlem.
Z knihy jsem si odnesl poznatek, že "Převzatí" nemusí existovat jen v této knize. Mnohé napovídá, že to je problém mnoha zemí, naši nevyjímaje.
Autor píše pro mě zajímavě, budu si hlídat, zda vyjdou další díly.

Jaruš7
Jaruš7
30.06.2021 4 z 5

"Poslední lov" černého Šakala,.
Tentokrát neučesaný v chaosu staré evropské špionáže zamotaný případ.
Uvěřit je tak problematické, neboť v době "studené války" být agentem ašantem ve východní Evropě s jazykovou bariérou je jako scifi.
Příběh je o ztrátě idejí v novou strukturu vládní moci.
Napínavé, poutavé.

astra3
astra3
23.05.2021 5 z 5

Deon Meyer opět nezklamal. Líbila se mi i francouzská linka. Super čtení, napínavé. Doufám, že budou další díly.

kap66
kap66
02.04.2021 5 z 5

Jen se vrátím ze Severního Irska od případu s politickým pozadím (výborný Adrian McKinty), hupsnu do Jižní Afriky k případu stejného ražení (a jsem nadšená). Těšila jsem se na svého jihoafrického Michaela Connellyho a snad by se na mě kvůli tomu nezlobil ani jeden z nich , protože mi u obou vyhovuje poctivý promyšlený přístup, vyšetřování vedené jasně a přímo, bez vylomenin a psích kusů, vyšetřovatelé, kteří spolupracují a váží si sebe navzájem. Benny Griessel, Vaughn Cupido a Mbali Kaleni vyšetřují případ, který by je mohl stát přinejmenším kariéru a do kterého je zapleten i někdo z jiného dílu série (nejen proto doporučuji přečíst všechny díly a popořadě). Jeho začlenění do děje je kompozičně bezvadně vyřešené, vystupňované až do závěrečného střetu, ve kterém Jestřábi stojí tam, kde je chcete mít. A věřte mi, zdánlivě nevinný přívlastek převzatý byste nechtěli spojovat se svým jménem.
Dobrého pomálu, ale stejně si říkám, že by Deon Meyer mohl psát i víc. Podle mě patří k špičce současné detektivky.

kolacky
kolacky
16.03.2021 5 z 5

Na Daniela/Tobelu jsem si vzpomněla, když myslel na chlapečka. Pamatuju si to, už ale nevím, ve kterém dílu. Proto jsem mu fandila ostošest. Bennymu a kámošům taky, samozřejmě.

alzbeta4340
alzbeta4340
02.03.2021 5 z 5

Opět skvělý Benny Griessel. Benny s kolegou Vaughnem, coby dva hrdí a nezkorumpovaní členové Jestřábů, řeší případ zavražděného bývalého policisty. Vyšetřování se v knize mísí s příběhem Daniela - muže, kterého dohnala vlastní minulost.
Knize by se možná dala vytknout určitá černo-bílost. Prostě mi bylo jasné, komu mám fandit. Na druhé straně, možná právě proto jsem si u čtení výborně odpočinula.