Zlodějský tanec! :))

recenze

Zlodějský tanec (2019) 5 z 5 / Airin
Zlodějský tanec

Co musím jako první napsat je…JAK JE TATO KNIHA NAPROSTO ÚŽASNÁ!!! Báječná, skvělá, neskutečná! Přečetla jsem ji jedním dechem! Čekala jsem na ni tak dlouho a mé čekání se vyplatilo, neboť tohle byla opravdu parádní jízda na 448 stránkách! A víte co? Já ještě nejsem připravená se rozloučit s Kazi a Jasem a vůbec, i s ostatními. Jediné, co mě uklidňuje, je fakt, že se jedná o sérii, takže o další díly by mělo být postaráno.

Musím říct, že mi Kazi přirostla k srdci. Už od první stránky jsem si ji velmi oblíbila a po celou dobu jí fandila. Soucítila jsem s její bolestivou minulostí, obdivovala její mimořádné zlodějské schopnosti a držela jí palce při všech krocích, které plánovala. Líbilo se mi na ní, že i když byla v jednu chvíli ve velmi nepříznivé situaci a karty nehrály v její prospěch, tak si dokázala poradit a najít si cestu k tomu, co potřebovala zjistit, či se k něčemu nebo někomu dostat. Zvládala si vydobýt svoje podmínky, kterým se museli její nepřátelé přizpůsobit i přesto, že právě ona byla v tu chvíli v nevýhodě.

„Je to trapné, viď?“ Ozval se.

„Co jako?“ Můj hlas zněl až příliš udýchaně.

„Ty chvíle, kdy se přestáváme nenávidět.“


Nemohla jsem si pomoct, ale Kazi mi tak trochu připomínala jak Celaenu ze série Skleněný trůn, tak i Kaze ze série Šest vran. A čím si těmto dvěma postavám byla podobná? Svojí vychytralostí a mazaností, schopností přelstít a obehrát všechny, u kterých to zrovna bylo potřeba a také tím, že vždy měla po ruce záložní plán a nějaké to eso v rukávě. Milovala jsem její praštěné plány, u kterých si člověk myslel, že naprosto nemůžou vyjít. Ale její dravá povaha, divoké srdce a především touha po pomstě zařídila, aby její plány vyšly. No…alespoň některé :))

Když už jsme u toho přirovnávání – styl autorčina psaní byl pro mě velmi podobný stylu Sarah J. Maas. Neříkám, že byl stejný, ale pro mě byl zde na podobné úrovni (i když na Sarah J. Maas nikdo zatím nemá, přiznejme si to). A proč si to myslím? Kvůli propracovanosti. Autorka zde pracuje s informacemi podobným způsobem, jako Sarah. Podává je tím způsobem, aby se čtenáři nezdály důležité, jen tak je nadhodí do placu a teprve až o několik desítek stránek později se dozvídáme, že tato pro nás nedůležitá fakta ve skutečnosti otočí celým příběhem vzhůru nohama.

Něco si přej, Kazi. Pro zítřek, pozítří, popozítří. Jedno z toho se ti vždycky splní.

Nesmím zapomenout na moje nejoblíbenější situace, kdy Kazi s Jasem proti sobě neustále něco plánovali, neboť se každý snažil dosáhnout svého vytyčeného cíle. Bylo zábavné sledovat, jak se snaží toho druhého napálit, protože to bylo prakticky nemožné. Oba dva byli totiž velmi chytří a záludní. Co na to říct – souboj dvou vychytralých mozků, kteří se nechtějí vzdát bez pořádného boje!

V této knize se setkáme i se starými známými z autorčiny předešlé série Kroniky pozůstalých, za což jsem byla neskutečně vděčná. Miluju, když se postavy z různých sérií autora nakonec v jednom jediném dílu propojí a setkají se. Vše tak lze sledovat z mnohem širší perspektivy a různých úhlů. A nesmím zapomenout také na to, že zrovna tyto postavy, které se na chvíli do příběhu vrátily, mám z předešlé série opravdu velmi ráda!! :)

„Nikdy nebude po všem. Ještě ne. ty dveře se zase otevřou. Přijdou jiní muži jako já.“

„Možná. Ale zase se najde někdo jako já, kdo je zastaví.“


A co říkám na konec tohoto prvního dílu?!?!?! Musela jsem si tu úplně poslední stránku přečíst TŘIKRÁT, jak mě to celé šokovalo!!! Autorka rozhodně umí ve čtenáři probudit neskutečnou touhu a lačnost po dalším pokračování. U mě se jí to na 100% povedlo!

Musím říct, že tato kniha ve mě zanechala spoustu rozporuplných, ale překvapivě kladných pocitů a myšlenek, což se mi už delší dobu u žádné jiné knihy nestalo. Naposledy snad u série Šest vran, ke které bych tuto knihu a její atmosféru, ve které je napsaná, přirovnala. Takže opravdu smekám, smekám a ještě jednou smekám, neboť autorka zde nasadila laťku velmi vysoko. A já se již nemůžu dočkat, jak skvělý bude další díl této série. Snad se ho dočkám co nejdříve! :)

HODNOCENÍ: 10/10!!!!! Jednoznačně!
PS: Tuhle knížku si od autorky musím na letošním Humbooku nechat rozhodně podepsat!!! :))
Více zde: https://bookhunter5.wordpress.com/

Komentáře (0)

Přidat komentář