Žárlivost je mocný motiv

recenze

Osudový zkrat (2021) 3 z 5 / Lena91
Osudový zkrat

Edice původní česká detektivka se rozrostla o další „zelený“ kousek, a to díky nové knize českého autora, původně výtvarníka, Luďka Kubáta.
V jeho nové knize s názvem Osudový zkrat je, ze známé dvojice Petr Beránek – Ctirad Karafiát doprovázející celou Kubátovu sérii, všudypřítomný a policajtům zavazející Ctirad opět ten, kdo na každoročním Kláštereckém jarmarku objeví mrtvé tělo Martiny Krátké v jejím vlastním stánku. Prvním podezřelým je samozřejmě její násilnický a majetnický přítel Dominik Malec, se kterým se na základě anonymu o její nevěře těsně před svou smrtí pohádala. Bylo by to však pro Kláštereckou policii se Ctiradem v zádech takhle jednoduché?
Celý případ zamotá nejen bitka Malce s Markem Hausrem, majitelem vražedné zbraně a známým záletníkem, ale také pozdější záhadné zmizení hlavního podezřelého. Celý vyšetřovací tým je přesvědčený o jeho vině a útěku před spravedlností. Pár malých drobností je však brzy vyvede z omylu. A jak název napovídá, vrah jednal ve zkratu, avšak znamená to, že se nemůže objevit další mrtvý?
Autor knihu člení do mnoha krátkých kapitolek, v nichž střídáním perspektiv jednotlivých postav odvíjí celý příběh. Zpočátku bychom ani nepoznaly, koho lze považovat za hlavní postavu, neboť všem je věnován dostatečný prostor a každá postava je pro celý příběh podstatná, i když to tak nevypadá. Všechny příběhy jsou vyprávěny er-formou až na jeden, ten Ctiradův. Ctirad je právě tím, kdo se vždy pro vztek Beránka dostane jako první ke všem případům, náhodně je tím, kdo nalézá mrtvoly a jako manžel policistky Šárky také tím, kdo fušuje kriminalistům do řemesla a kolikrát přispěje k vyšetření případu. Hned od začátku mi byl Ctirad velmi sympatický a bavil mě ten kontrast mezi ním a Beránkem. Tohle jejich hašteření příjemně zpestřuje celý příběh a dodává Kubátovu novému počinu šmrnc.
Musím se přiznat, že mě knihy z této edice moc nelákaly. Možná jednotvárnou obálkou, možná mou neznalostí českých autorů klasických detektivek, každopádně Osudový zkrat Luďka Kubáta mi ukázal, že i mezi těmito autory se dá objevit zajímavý příběh s dobrou krimi zápletkou a ne zcela jednoznačným odhalením vraha. Kniha byla čtivá, děj lehce klouzal ze stránky na stránku a příjemně gradoval k rozuzlení. Líbilo se mi, že na konci nám autor vysvětlil, co vraha vedlo k vraždě a dalším jeho krokům, a také jak se to vše odehrálo. Mohu doporučit a zároveň přidávám radu, že ne vždy je dobré soudit knihu jen podle obalu.
Děkuji nakladatelství MOBA za recenzní výtisk.


Osudový zkrat Osudový zkrat Luděk Kubát

Poklidnou atmosféru probíhajícího jarmarku naruší smrt mladé ženy, kterou – k velké nelibosti Petra Beránka – objeví výtvarník Ctirad Karafiát. Nikdo ze stovek návštěvníků slavnosti si ničeho nevšiml, což hraje do noty chladnokrev... více


Komentáře (0)

Přidat komentář