Žárlivost je mocný motiv

recenze

Osudový zkrat (2021) 3 z 5 / Lena91
Osudový zkrat

Edice původní česká detektivka se rozrostla o další „zelený“ kousek, a to díky nové knize českého autora, původně výtvarníka, Luďka Kubáta.
V jeho nové knize s názvem Osudový zkrat je, ze známé dvojice Petr Beránek – Ctirad Karafiát doprovázející celou Kubátovu sérii, všudypřítomný a policajtům zavazející Ctirad opět ten, kdo na každoročním Kláštereckém jarmarku objeví mrtvé tělo Martiny Krátké v jejím vlastním stánku. Prvním podezřelým je samozřejmě její násilnický a majetnický přítel Dominik Malec, se kterým se na základě anonymu o její nevěře těsně před svou smrtí pohádala. Bylo by to však pro Kláštereckou policii se Ctiradem v zádech takhle jednoduché?
Celý případ zamotá nejen bitka Malce s Markem Hausrem, majitelem vražedné zbraně a známým záletníkem, ale také pozdější záhadné zmizení hlavního podezřelého. Celý vyšetřovací tým je přesvědčený o jeho vině a útěku před spravedlností. Pár malých drobností je však brzy vyvede z omylu. A jak název napovídá, vrah jednal ve zkratu, avšak znamená to, že se nemůže objevit další mrtvý?
Autor knihu člení do mnoha krátkých kapitolek, v nichž střídáním perspektiv jednotlivých postav odvíjí celý příběh. Zpočátku bychom ani nepoznaly, koho lze považovat za hlavní postavu, neboť všem je věnován dostatečný prostor a každá postava je pro celý příběh podstatná, i když to tak nevypadá. Všechny příběhy jsou vyprávěny er-formou až na jeden, ten Ctiradův. Ctirad je právě tím, kdo se vždy pro vztek Beránka dostane jako první ke všem případům, náhodně je tím, kdo nalézá mrtvoly a jako manžel policistky Šárky také tím, kdo fušuje kriminalistům do řemesla a kolikrát přispěje k vyšetření případu. Hned od začátku mi byl Ctirad velmi sympatický a bavil mě ten kontrast mezi ním a Beránkem. Tohle jejich hašteření příjemně zpestřuje celý příběh a dodává Kubátovu novému počinu šmrnc.
Musím se přiznat, že mě knihy z této edice moc nelákaly. Možná jednotvárnou obálkou, možná mou neznalostí českých autorů klasických detektivek, každopádně Osudový zkrat Luďka Kubáta mi ukázal, že i mezi těmito autory se dá objevit zajímavý příběh s dobrou krimi zápletkou a ne zcela jednoznačným odhalením vraha. Kniha byla čtivá, děj lehce klouzal ze stránky na stránku a příjemně gradoval k rozuzlení. Líbilo se mi, že na konci nám autor vysvětlil, co vraha vedlo k vraždě a dalším jeho krokům, a také jak se to vše odehrálo. Mohu doporučit a zároveň přidávám radu, že ne vždy je dobré soudit knihu jen podle obalu.
Děkuji nakladatelství MOBA za recenzní výtisk.

Komentáře (0)

Přidat komentář