Záhadné úmrtí

recenze

Smrtící řeka (2019) 4 z 5 / a.k
Smrtící řeka

Jackovi bylo pouhých 25 let. Měl dobrou práci, skvělé přátele a milující přítelkyni Aisling. Netrpěl depresemi. Byl šťastný. Přesto jednu březnovou neděli upozorní policii anonymní telefonát na jeho skok z O’Brienova mostu, který nepřipouštěl možnost přežití.

V nové detektivní sérii z irského prostředí se nám představuje detektiv Cormac Reilly. Ještě než dojde k Jackově úmrtí, vracíme se na počátek Cormacovy kariéry. Před dvaceti lety byl vyslaný prošetřit údajné domácí násilí do malé vesničky v Kilmore. Na místě však nalezl studený, rozpadlý dům, ve kterém objevil mrtvou předávkovanou ženu a její od pohledu týrané děti, patnáctiletou Maud a pětiletého Jacka. Zážitek, který start jeho policejní práce silně ovlivnil.

Současnost. Během dvaceti let má za sebou Cormac vzkvétající kariéru. I když je velmi úspěšný, nechává se ze zvláštní policejní jednotky převelet zpět na regionální operace do Galway. Vztahy na novém pracoviště jsou velmi napjaté. Nadřízení ho nepouští k žádným novým případům.

Ne zrovna schopný kolega aktuálně řeší Jackovo úmrtí. Přesvědčuje přítelkyni Aisling, že šlo o sebevraždu. Když však k policejnímu slyšení dorazí nečekaně Jackova dávno zmizelá sestra Maud, která nesouhlasí s liknavým přístupem a závěry policie, dostane se do hry sám Cormac Reilly. Ano, sourozenci Maud a Jack jsou týrané děti z jeho zásahu před dvaceti lety. Cormac však nesmí pátrat po aktuálních okolnostech Jackovy smrti. Má za úkol prověřit starý případ předávkování jejich matky. Policie nedbá na důkazy, na které Maud upozorňuje a Cormac nemá pravomoc, aby se do nového případu pletl.

Celý příběh je výborně vystavěný. Hned úvod nás zasáhne děsivým osudem dvou dětí v otřesných podmínkách. Jakmile se přesuneme o 20 let do současnosti, čeká nás milující sympatická dvojice, kde není ani náznak blížící se tragédie. Jakmile vysype autorka z rukávu výchozí pozice pro očekávané detektivní pátrání, utne ho policejní mašinérie a čtenář je nemilosrdně odsouzen čelit půtkám uvnitř policejního sboru a Cormacovu pátrání o minulosti matky teď již mrtvého Jacka a sestry Maud. Jo, byl to dobrý tah, stránky přímo hltáte, aby už jste konečně narazili na indicie k pochopení, co se Jackovi opravdu stalo. Mezitím se ale otevírají nečekané skutečnosti z minulosti, které by, nebýt znovuotevření případu, nikdy nebyly objasněné.

Charakter hlavního hrdiny, detektiv seržanta Cormaca Reillyho, je zpočátku tak trochu nečitelný. Víme o jeho úspěšné kariéře, žije s Emmou, kterou nade vše miluje. Postupně mezi řádky poznáváme i jeho morální hodnoty a správnou dávku policejní intuice.

Čtenář i Cormac se musí zorientovat v podivné hře, kterou předvádí sama policie a najít pravdu v dávné minulosti. Na řadu přijdou i velmi dramatické chvíle. V ději lze sice narazit na situace, o kterých by se dalo polemizovat, ale ty jsou kompenzovány čtivým, zajímavě a poutavě vystavěným příběhem.

Po přečtení prvního dílu série je jasné, že svým debutových případem otevírá autorka velmi slibnou sérii. Zůstávají nezodpovězená některá nakousnutá témata s Cormacovy minulosti, která budou určitě odkrývaná v příštích dílech. Na pokračování se už teď těším.





Děkuji nakladatelství značky Vendeta za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete zakoupit v knihkupectví Dobrovský.

Komentáře (0)

Přidat komentář