Smrtící řeka

Smrtící řeka https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/408967/bmid_smrtici-reka-Ldh-408967.jpg 4 91 32

Detektiv Cormac Reilly série

1. díl

Tento kriminální debut nás vtahuje do temného srdce Irska a pokládá si otázku, kdo nás ochrání, když veřejné orgány nemohou, nebo dokonce nechtějí. Ideální kniha pro fanoušky Tany French či Jane Casey. Je tomu už dvacet dva let, co Cormac Reilly objevil tělo Hilarie Blake v jejím rozpadajícím se georgiánském domě. Nikdy však nezapomněl na dvě děti, které po době zanechala... Když je Jack, přítel Aisling Conroy nalezen v mrazivých černých vodách řeky Corrib, řekne jí policie, že šlo o sebevraždu. Jako školící se chirurg se ponoří do studií a práce ve snaze zapomenout, dokud se však neobjeví Jackova sestra Maude. Maude má tušení, že šlo o vraždu a je odhodlaná to dokázat. Inspektor Cormac Reilly je detektiv, který je pověřen opětovným prošetřením dvacet let starého případu 'nechtěného' předávkování matky Jacka a Maude, popletené vlivem drog a alkoholu. Cormac je pod stále větším tlakem, aby obvinil Maude z vraždy, když vtom jeho kolega Danny objeví důkaz, který vše změní....... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Thrillery

Vydáno: , Vendeta
Originální název:

The Ruin , 2018


více info...

Přidat komentář

Artep25
23.11.2023 4 z 5

Myslím, že kniha patří k těm povedenějším. Překvapilo mně množství nízkých hodnocení a přemýšlela jsem zda ji mám číst. Jsem ráda, že jsem se nenechala odradit. Zápletka nebyla špatná a určitě bych si od autorky ráda přečetla i něco dalšího

ladyfromskye
04.07.2022 3 z 5

Bylo to takové nemastné, neslané. Prokousávala jsem se tím docela dlouho a vydržela nejspíš jen proto, že se děj odehrává v mém milovaném Irsku (i když o Irsku tam toho mnoho není, a pokud ano, tak jsou to jen samá známá klišé). Konec, naznačující, že ne všechno bude jen černobílé, to hodně vylepšil, ale i tak tam nevidím nějaký velký potenciál, což mě dost mrzí, protože námět byl originální a hlavní postava Cormaca Reillyho zajímavá. Kdybych knihu četla v době jejího vydání, nejspíš napíšu, že ze zvědavosti mrknu i do dalšího dílu. Nyní si myslím, že už je jasné, že další díl série v plánu opravdu není. A mně to asi ani nevadí.


Dajine
07.12.2021 4 z 5

Povedené čtení s malými výhradami.

Kubajzz
29.11.2021 3 z 5

Nebylo to špatné ale mám pocit, že časem si moc nevzpomenu, o čem, že to vlastně bylo.

NADEI
17.11.2021 2 z 5

Utahané a nezáživné.

veronika4001
27.04.2021 2 z 5

Neskutečně krásná přebálka, díky níž kniha upoutá na první pohled. Tím krásno začíná a také končí. Jsou lepší thrillery. Autorka neumí psát myšlenky a pocity. Nedává do toho dost temperamentu, chtělo to více svižnosti, něco co by upoutalo a nepustilo. Je to těžkopádné, jako kdyby autorka sama nechtěla víc psát a chtěla to mít za sebou. Autorka jde po povrchu, příběh je plošný, mělce napsaný. Chybí tomu oheň, hlubší znalost, větší psychologie, prokreslení děje, atmosféry, postav. Jen stěží taková kniha může nadchnout ostřílené čtenáře thrillerů. Je to příběh bez příběhu.

Beky
02.10.2020 4 z 5

Hodně povedená záležitost!
Celý děj byl tak propletený, že jsem si až říkala, že není možné, aby z toho vzešlo něco kloudného a ejhle! Vzešlo.
Autorce se povedlo udržovat napětí, zmatek, nejistotu a přitom pozornost čtenáře. :-)

elena2054
07.09.2020 3 z 5

Začátek byl zajímavý, ale pak se mi do čtení vůbec nechtělo, nějak mě to nebavilo a dva měsíce jsem nebyla schopná číst dál.
Teď o víkendu jsem ji dočetla (od strany 62).
Coby prvotina nebyla vůbec špatná, ale taky žádný Top.
Příliš mnoho přemýšlení, pocitů, emocí a závěr užvaněný.
Taky si někdo všiml, že si autorka libuje ve jménech i příjmeních na stejné začáteční písmeno?
No, možná nám tím chtěla poplést hlavu. :)

Lavender756
21.08.2020 5 z 5

Velice pěkná kniha. Thriller založený na životních příbězích a logické detektivní práci. Kniha udržuje lehké napětí od začátku do konce a postavy jsou velmi sympatické, uvěřitelné, Cormac přiroste k srdci. Vřele doporučuji a doufám v pokračování.

Parwana
26.07.2020 2 z 5

Knížka vypadala jako fajn thriller, ale bylo vidtě, že ji psala žena - bylo to na mě až moc emocionální. Po celou dobu jsem byla lehce zmatená z postav, protože jich tam bylo relativně hodně a já se v nich neorientovala. Konec jsem nepochopila vůbec.

jarin58
06.07.2020 5 z 5

Originální zápletka,strhující konec.Velice povedený debut.

ArwenAragorn
04.07.2020 3 z 5

Dobrá znepokojivá psychologická detektivka s prvky thrilleru z Irska, u níž jsem dlouho netušila rozuzlení.
Detektiv Cormac Reilly je sympaťák, možná až příliš kladná postava oproti většině ostatních, s nimiž pracuje. Oblíbila jsem si i Aisling a Maude.
K řešení toho není málo - sebevraždy, vraždy, a dostane se i na korupci, kterou se ovšem podaří ututlat.
Trochu mi vadilo, že autorka se příliš často a příliš podrobně věnovala vztahům na pracovišti policistů. Kniha je ale napsána pěkně, řekla bych že na debut velmi zdařile, a za přečtení určitě stojí.

Katania
30.05.2020 5 z 5

Strhující a napínavé! Líbilo se mi to, irské krimi můžu!

axspevak
14.05.2020 3 z 5

Ten zacatek me namlsal a ja se tesila na pribeh,ktery se za tim vsim bude skryvat. Skoncilo to prumerem. Prislo mi,ze se autorka prilis zabyvala popisu vztahu na pracovisti a jednotlivych detektivu mezi sebou.Tempo te knihy bylo vrazedne pomale.

Kamilajznik
03.02.2020 4 z 5

Kniha se mi líbila, dobře se četla, napínavá zápletka, prostě dobré čtení :-)

mzss1
18.12.2019 2 z 5

Za mě velké zklamání. Neříkám, že úplná blbost, tu druhou hvězdu dávám opravdu z milosti. Žádné nelogičnosti to nemělo, ale bylo to strašně nezáživné a utahané. Autorka sice tímto sepsala svou prvotinu, ale dle mého názoru se bohužel nevžila moc do postav. Pointa a kdo za tím vším (vraždy) stojí bylo jasné už od začátku. Dávám 30% ze soucitu a za snahu ...

klikas
27.11.2019 2 z 5

Coože? Tohle měla bejt povídka, ne román. Wasted time. Některé popisy velmi zdařilé - vstup do domu s mrtvou apod.

bbara155
21.11.2019 4 z 5

Pro mě zajímavý pohled na Irsko. Název knihy v češtině je ale dost špatně zvolený, škoda, že se nad tím překladatelka (nebo někdo jiný, kdo je za to zodpovědný) více nezamyslel. Originální název je mnohem výstižnější. Opravdu to trochu připomíná knihy Tany French, ale tahle se mi líbila víc.

MMacicekk
16.11.2019 4 z 5

Na debut se jedná o velmi povedené dílo, které nabízí originální zápletku i její zpracování. V závěru se dočkáme spádu, který nedovolí knihu ani na okamžik odložit, a to do té doby, než se dozvíme okolnosti případu. Jeho jádro se nachází v minulosti, což žádného čtenáře už v dnešní době nepřekvapí. Autorka skvěle vylíčila atmosféru nejen současného Irska, ale především jeho poměrů v letech devadesátých, kdy tehdejší zákony vůbec nechránily týrané děti před jejich tyranskými rodiči. Největší důraz se kladl na rodinu a rodinné hodnoty a nebralo se v potaz, že by některé děti mohly ve společnosti vlastních rodičů trpět. Nebýt dějového útlumu, který byl na druhou stranu důležitým nástinem poměrů a chodu policejního oddělení, jenž bylo pro další vývoj nepostradatelnou součástí děje, avšak následoval po skvělém mrazivém začátku, jednalo by se bezpochyby o strhující debut, který by neměl chybět v žádné knihovně věrného čtenáře detektivek.

Dela111
09.10.2019 4 z 5

Smrtící řeka je detektivka s thrillerovými prvky, jejíž děj je zasazen do Irska. Příběh je dobře vymyšlený, děj rozhodně upoutá, místy má ovšem pomalejší tempo.
Hlavní hrdina vyšetřovatel Cormac Reilly je sympaťák a bude plusem série. Na novém pracovišti se potýká se zákulisní politikou a nevraživostí mezi kolegy. Tady je celkem dost postav, není problém se v nich vyznat, ale méně by jen prospělo.
Vidím to jako nadějný začátek nové série. Za mě jsou to silnější 4 *.

Štítky knihy

detektivní a krimi romány thrillery irské romány

Autorovy knížky

Dervla McTiernan
irská, 1977
2019  77%Smrtící řeka

Kniha Smrtící řeka je v

Právě čtených2x
Přečtených114x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených1x
Knihotéce123x
Chystám se číst102x
Chci si koupit17x