Žádná omezení

recenze

Spojení (2019) / lada.ladislav
Spojení

Kniha Spojení, jejímž autorem je Julian Gough, mě zaujala titulem na obálce: Geniální dílo. Napínavé, podmanivé, návykové. Anotace pak už jen potvrdila, že tohle by mohl být můj šálek kávy.

Hned na začátku příběhu autor upozorňuje své čtenáře na to, že román se odehrává v budoucnosti, ale zároveň je pravdivý. Byl jsem tedy zvědavý, jak to autor myslí. A brzy jsem pochopil: vytvořil totiž svět, který sice momentálně neodpovídá realitě, ale kdo ví, jak to bude za pár let. V tomto vyprávění totiž vše ovládá umělá inteligence. Nechybí doručovací drony, monitorovací náramky, čipy... Jasně, rozhodně s tímto autor nepřišel jako první, ale přesto si myslím, že tohle pojetí je poměrně originální. Občas mě totiž až děsí, kam vlastně vývoj technologií spěje, takže tuhle stránku příběhu jsem shledal jako velmi zajímavou. Vůbec si totiž nedovedu představit, co všechno se může zvrtnout, když toho umělé technologie začnou ovládat až příliš mnoho... Takže v této oblasti má autor vše bravurně vymyšleno a pro mě to bylo vůbec to nejzajímavější na celém díle.

Hlavní hrdinkou je vědkyně Naomi Chiangová. Ve svém oboru je dobrá a věnovala se hned několika důležitým výzkumům, na které může být opravdu hrdá. V některých ohledech má ale za sebou poměrně složitý, chaotický a také bolestivý život. Více jak deset let je rozvedená, ale šrámy na duši si od svého manžela nese dodnes. Navíc má osmnáctiletého syna Colta, který je v mnoha ohledech jedinečný. Myslím, že to nepřeženu, když napíši, že je geniální. To je pro něj ale zároveň prokletím. Je totiž uzavřený ve svém herním světě, který sám vytváří. Nechodí do školy, rozvíjí se sám díky svým projektům. Je introvertní a nesnáší doteky. Vždy rozuměl mnohem lépe číslům než lidem a stále více se vzdaluje reálnému světu.

Je rozdíl mezi tím vidět svět a vidět obraz světa.

Asi vás nepřekvapí, že Colt nemá vůbec žádné zkušenosti s láskou. Vždyť by se s dívkou ani nedokázal bavit! Jenže pak potká jednu, kterou zná ze svého herního světa. Jak se to mezi nimi bude vyvíjet? A co všechno je ochotný Colt obětovat a riskovat, aby byl schopný komunikovat s ostatními lidmi? Colt je až příliš inteligentní chlapec, takže jeho nápady nemají žádná omezení. A tak se kvůli snaze zbavit se sociální úzkosti dostává až na hranici smrti...

Musím říct, že mě bavilo to, jakým způsobem autor vykreslil vztah mezi matkou a synem. Oba jsou svým způsobem zvláštní, geniální. Mohou mezi sebou vést sofistikované diskuze a i když každý holduje jinému oboru, rozumí si. Jak se situace změní, když na sobě začne Colt páchat experimenty? A proč se Coltův otec opět rozhodne zapojit do jeho výchovy? Právě on hodlá rozšťourat staré rány. Proč se jim vrací do života? Naomi přednáší výsledky svého výzkumu na konferenci v New Yorku, ovšem s tím její bývalý manžel nesouhlasí. A protože je to poměrně mocný muž pracující pro tajnou vládní organizaci, má spoustu možností, jak se své bývalé rodině pomstít...

Musím sice uznat, že kniha Spojení je opravdu pořádná cihla (má téměř šest set stránek), ale mě čtení bavilo. Souhlasím sice s tím, že pár stránek by autor klidně mohl ubrat (třeba některé pasáže o vědeckých výzkumech), ale jinak jsem se nenudil. Vlastně jsem od příběhu dostal ještě více, než jsem původně očekával. Autorovi se rozhodně podařilo mě zaujmout. Vlastně jsem knihu přečetl velmi rychle, takže mohu jen potvrdit, že příběh, jenž se skrývá uvnitř, je opravdu podmanivý a návykový. Máte-li rádi typ knih, které plynou pomaleji, ale zároveň gradují na těch správných místech, neměli byste Spojení minout.

Komentáře (0)

Přidat komentář