Z princezny královnou

recenze

Vládkyně kouře (2019) / MilenneWaver
Vládkyně kouře

Vládkyně kouře je pokračováním knihy Princezna popela, fantasy, které sleduje příběh vládkyně země, která se konečně po letech útlaku vzchopila a připravila na to, aby svým nepřátelům vše oplatila. Ještě předtím, než jsem druhý díl začala číst, mi bylo řečeno, že je kniha mnohem lepší než předchozí díl. A ačkoliv bych nepoužila slovo mnohem, faktem je, že se druhý díl autorce skutečně povedl o něco více.

Postava Thei nabrala úplně jiný rozměr v tom, kým se v průběhu dvou knih stala. Z podřízené a tiché princezny se stala bojovnicí a to se na jejím charakteru i rozhodnutích dost podepisuje. Nenechá sebou jen tak manipulovat, je chytřejší, ale zároveň jí nevadí činit velké oběti pro blaho ostatních. Zkrátka perfektně vklouzla do role královny, přesně, jak autorka zamýšlela.

Vedlejších postav příliš nepřibude, pouze těch velmi okrajových, proto zde alespoň lépe poznáváme ostatní charaktery z řad rebelů, ale i samotného Sórena, který není pouhým bezbranným vězněm, jak by si někdo mohl myslet. Ale to už ostatně uvidíte sami.

Dějová linka knihy spíše pozvolna navazuje na napínavý konec, a vrhá nás přímo na palubu Prokletého draka, na které naši hrdinové putují pryč z jejich obsazené země. A to z jednoho prostého důvodu, aby získali armádu, se kterou svou zemi dobijí nazpět. Ale takový úkol není vůbec snadný. Ne pro Theo, která se opět ocitá na královském dvoře, tentokrát však s jiným posláním. Jenže, nebezpečí na Theo číhá na každém rohu. A tak jí nezbývá než vzít věci do svých rukou a znovu se poprat s osudem.

Pokud vás baví politikaření, pak bude děj Vládkyně kouře přesně pro vás. Téměř od začátku až do konce vás čeká nespočet scén, nejen z královského dvora, ve kterých na mladou vladařku čeká mnoho odhalení, intrik i zvratů. A samozřejmě, nechybí zde ani romantická linka v podobě milostného trojúhelníku, který příběhu spíše škodí, než, aby ho nějak zajímavě doplňoval.

Styl psaní Laury Sebastian opět nezklamal. Kniha se mi opět četla s lehkostí, nepostrádala dynamiku, ani několik zvratů, které především se samotným koncem knihy, opravdu zamávaly. Co mi ovšem na jejím psaní nevyhovuje, byla předvídatelnost. Ačkoliv se jí podařilo vybudovat něco relativně nového, co čtenáře fantasy zaujme, v jejím zpracování to zkrátka pokulhává. Pozorný čtenář už tak dopředu snadno ví, kdo nebo co za čím stojí. Jediná chvíle, ve které se autorce skutečně podařilo svou předvídatelnost zmínit, byl konec, ve kterém se stalo něco tak nečekaného, že to většinu čtenářů zkrátka muselo překvapit.

Vládkyně kouře byla i se všemi svými chybami o něco lepší než poměrně předvídatelný první díl. Proto, jestli vás baví intriky, politikaření nebo silné hlavní hrdinky, vám určitě doporučím v sérii pokračovat. Kdo ví, třeba nás nakonec třetí díl překvapí a bude ještě lepší než oba dva předchozí.

3,5/5 hvězd

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Albatros Media.


Vládkyně kouře Vládkyně kouře Laura Sebastian

Když bylo Theodosii pouhých šest let, císař zavraždil její matku, Královnu ohně. Přisvojil si Theinu zemi, držel ji jako rukojmí a korunoval ji Princeznou popela. Deset dlouhých let si s ní pohrával a ponižoval ji. Žil v přesvědče... více


Komentáře (0)

Přidat komentář