Z krve a popela

recenze

Z krve a popela (2021) 5 z 5 / ZapisnikTerky
Z krve a popela

Máte rozečtenou nějakou sérii, která ještě není ukončená?

Dřív jsem si naivně myslela, že dokážu počkat, až autor sérii vydá a pak se na ni vrhnout najednou. Ovšem, to jsem tehdy neměla vůbec přehled o novinkách. Teď ho mám. A vůbec se nedokážu udržet :D. Ovšem považuji za úspěch, že jsem vydržela alespoň do vydání druhého dílu :D.

Vezmeme to ve zkratce. Poppy je vyvolená (překvapení :D) jako obětina bohům. Po její život je uctívána, ale zavřena v paláci. Dokonce si nemůže ani číst knihy, které chce. Když k ní přiřadí sexy strážce, kterého okukovala na cvičišti, svět se obrátí vzhůru nohama. Někde ve městě se navíc pohybují nepřátelé, kteří ji chtějí zabít. Mrtvých přibývá a Poppy tomu chce přijít na kloub.
Tahle kniha má trochu pomalejší, někdo by mohl říct nudnější, začátek. Já si ale nestěžovala a hned od první strany byla ke knize jak přilepená.
Akčních scén tady moc nenajdete, ale v poslední čtvrtině vám to kniha vrátí i s úroky. Poppy je navíc celý život (tajně) trénovaná v boji a s různými zbraněmi, takže fakt umí. Možná to je klišé, ale já ráda luky a meče, takže v pohodě :D.
Postavy i místa jsou velmi dobře vykreslené. Kniha mě tak vcucla, že jsem ji většinu času spíš viděla jako film před sebou, než jako písmenka. Takže mám o Poppy, Hawkovi nebo Vikterovi jasnou představu.
Je tu dost vtipných scén a na to, jak je Poppy vlastně nezkušená skorokněžka, tak srší dobrými hláškami a sarkasmem. Příběh dobře graduje a tak v knize nejsou dlouhá slabá místa.
No, a když už jsem to nakousla… v některých místech si chování Poppy malinko protiřečí nebo na ni moc nesedí, vzhledem k její minulosti a nedostatku zkušeností. Navíc mě chvílemi dost otravovala její lehkovážnost. Ale ukažte na mladou hrdinku fantasy ságy, která není lehkovážná, že :D.
Celkově knihu musím hodnotit velmi kladně a už teď se třesu na další díly. Konec je totiž, jak jinak, než super otevřený a končí větou, u které vám nezbude nic jiného, než zalapat po dechu.
Obálka a grafika: Nádherná obálka. Jsem zvědavá, jak bude ladit celá série.

Verdikt: Pro fandy S. J. Maas tohle bude opravdová pecka. Neříkám, že je to přesně tak dobré, ale určitě se to kvalitně naší oblíbené SJM blíží. Doporučuji.

Komentáře (0)

Přidat komentář