Vražedná historie Islandu

recenze

Temná zákoutí (2021) 4 z 5 / kriskross
Temná zákoutí

Kniha pro mě byla prvním setkáním s islandským spisovatel Indridasonem, ačkoliv se severskou literaturou mám již bohaté zkušenosti. Jako velký fanoušek krimi, mám již vcelku vysoké nároky na tento žánr a musím říct, že Temná zákoutí je nezklamala.

Děj knihy začíná smrtí neznámého starce, nalezeného ve svém bytě v Reykjavíku. Ačkoliv se zprvu policie nechystá vyšetřovat trestný čin, brzy se ukáže, že se jedná o vraždu. V bytě se nenajde nic podezřelého, kromě novinových výstřižků, spojených s vraždou mladé dívky za druhé světové války. Vysloužilý policista Conrad o případ okamžitě projeví zájem, neboť na zmíněnou vraždu dívky, si moc dobře vzpomíná z dob, kdy byl ještě dítě. Pouští se tak do vyšetřování úmrtí starého muže na vlastní pěst a rozplete víc, než jen jedno tajemství.

Kniha měla příjemné tempo, velice zajímavě se nám tady proplétají dvě dějové linie a postupně do sebe vše zapadá tak, že se objasňují obě záhadné vraždy. Navíc je příběh opředen tajuplností islandského folklóru, místních mýtu a legend. Nabízí také zajímavý pohled na situaci na ostrově během druhé světové války, o niž jsem rozhodně neměla doposud takové podvědomí, jako je tomu u jiných evropských států.

Celkově mi kniha v mnohém rozšířila obzory, zároveň byla příjemným, napínavým čtením a rozhodně nebyla poslední, kterou mám v plánu od autora přečíst. Rozhodně ji s čistým svědomím mohu doporučit všem milovníkům detektivek, tajuplna a záhad.

Závěrem děkuji nakladatelství Moba za zaslání recenzního výtisku tohoto klenotu severské literatury.


Temná zákoutí Temná zákoutí Arnaldur Indriðason

V jednom bytě je nalezena mrtvola osamělého starého muže. Na stole leží výstřižky z novin, jež se týkající případu vraždy, k níž došlo za druhé světové války. Tehdy kdosi zardousil mladou dívku a její tělo ukryl u Národního divadl... více


Komentáře (0)

Přidat komentář