Vraždy ze záhrobí

recenze

Mrtví promlouvají (2018) 5 z 5 / a.k
Mrtví promlouvají

Belinda najde otce oběšeného ve stodole. Sebevražda je o to nepochopitelnější, že Dale Michaels má za sebou úspěšnou kariéru v realitách, vychoval čtyři děti, je váženým občanem a už napůl vychutnává očekávaný odpočinek. Náčelnice místní policie Kate Burkholderová při rutinní obhlídce místa tragédie objeví nesrovnalosti. Jak to vypadá, nebyla to sebevražda, ale vražda. Ke všemu nalezne u nebožtíka předmět, který odkazuje na rodinu Hochstetlerových.

Tragédie rodiny Hochstetlerových je pětatřicetiletým pomníčkem místní policie. Ta totiž doposud nevyřešila dávný zločin, při kterém byl zastřelen amišský truhlář Willis Hochstetler, unesena jeho manželka Wanetta, a při kterém uhořely jejich čtyři děti. Pouze nejstarší syn Billy se zachránil a později vyrůstá u adoptivní rodiny.

Kate rozjíždí pátrání, při kterém jí s nadšením sekunduje celý tým paintersmillské policie. Situace se brzy vyostří dalším záhadným úmrtím.

Zatímco Kate tápe po možných souvislostech, její současný přítel Tomasetti, se kterým po mnohých peripetiích konečně žije na nedaleké usedlosti, řeší své osobní trauma. Když už to konečně vypadalo, že mu soužití s Kate umožnilo vymanit se z tragické ztráty rodiny, zjistí, že z důvodu pochybení při vyšetřování propustili na svobodu Joeyho Fergusona. To on se podílel na vraždě jeho ženy a dětí. Tomasetti se s tím nemíní smířit a hodlá tuto situaci vyřešit po svém.

Autorka nám tentokrát předkládá ještě jeden pohled na aktuální dění. Jsou tu osoby, které spojuje dávno spáchaný zločin. Dostávají záhadné výhružné vzkazy. Po prvním úmrtí je už nemohou brát na lehkou váhu. Někdo jim usiluje o život. K tomu to vypadá, že vraha znají. Ale těžko se dá uvěřit, že osoba usilující o jejich život přišla z onoho světa. Policii se svěřit nemůžou. Nechtějí nést trest za svůj čin z mládí.

Detektivka „Mrtví promlouvají“ je šestou knihou série z amišského prostředí „Případy Kate Burkholderové“. Autorka si drží svou laťku a i tento případ je vynikající. Tentokrát je tu změna, známe pachatele pětatřicet let starého zločinu a záhadou je, jak se může duch mstít za dávné zločiny. Ani osobnímu životu Kate a Tomasettiho nevěnovala autorka tolik prostoru jako například v minulém dílu. Knihu lze číst samostatně i bez znalostí předešlých knih.

Příběh je velmi dobře poskládaný. Nemám, co bych vytkla. Opět přináší řadu napínavých momentů. Hned v úvodu strhující prolog s hrůzným napadením amišské rodiny Hochstetlerů nebo v závěru hon na vraha. Hra o čas a nutnost správného odhadu k záchraně dalších ohrožených osob. K tomu dávka mysteriózní atmosféry. A v neposlední řadě charakter hlavní hrdinky, kterou jsem si zamilovala už v prvním dílu série. Přestože celé směrování vyšetřování mě navedlo, jak případ pravděpodobně skončí, zklamaná rozhodně nejsem. Čtivost i gradace příběhu mě nesmírně bavila, a i když jsem rozlousknutí případu zhruba očekávala, knihu jsem si báječně užila.

Komentáře (0)

Přidat komentář