Vraky

recenze

Čas třešní (2022) / lada.ladislav
Čas třešní

Michael Robotham je autor, kterého jsem objevil poměrně nedávno. Má na svém kontě už několik knih a já jsem mu hned po přečtení prvního příběhu vyhradil čestné místo ve své knihovničce. Ano, hádáte dobře: byl jsem nadšený. A tak je jasné, že jsem se okamžitě vrhl i na jeho nejnovější krimiromán s názvem Vraky. Patří totiž do série s mým oblíbeným hlavním hrdinou - psychologem Josephem O'Loughlinem.

Hned na začátek však musím konstatovat jednu věc: já osobně bych asi ocenil, kdyby se Joseph objevil v tomto vyprávění alespoň o pár (desítek) stránek dříve. Vzhledem k tomu, že dílo patří do stejnojmenné série mi tam tato postava trochu chyběla. Tentokrát je totiž mnohem výraznějším hrdinou Josephův kamarád - bývalý policista Vincent Ruiz, který se ve snaze pomoci neznámé ženě zaplete do rozsáhlého podvodu. Nicméně i tohoto muže již známe z předchozích dílů, takže nakonec jsem i přes tuto drobnou výtku byl s příběhem velmi spokojený.

Baví mě styl, kterým pan Robotham píše. Jeden zvrat střídá druhý a čtenář zkrátka nemá šanci si na chvíli oddechnout. Okamžitě jsem se do příběhu ponořil. A tak to mám rád. Děj je napínavý, zápletka velmi dobře poskládaná. Dějové linie se v pravý čas spojí. Zkrátka autor si vše předem detailně promyslel. A baví mě i psychologie jeho postav. S nadšením jsem sledoval, jak se hlavní hrdinové musí vypořádat se závažnými životními událostmi. Jako je třeba smrt člověk, kterého milujete. Někdo se sesype. Někdo naopak ztratí veškeré zábrany a riskuje i svůj vlastní život, protože teď už je to přece stejně všechno jedno. Je to zkrátka různé. I svým námětem je, myslím, tento příběh docela originální. Alespoň já se s terorismem a finančními podvody v knihách nijak často nesetkávám. Příběh je tedy jiný, odlišný - a to i od ostatních autorových děl. Já však rád zkouším nové věci, změnu hodnotím příznivě a jsem zvědavý, jaké dílo si pro nás autor připraví příště.

Jsem si jistý, že Vraky uspokojí i náročnější čtenáře, kteří mají hodně načteno, vyhledávají složité zápletky a není lehké je příběhem uspokojit.

Komentáře (1)

Přidat komentář

broskev28
14.09.2020

Díky za zajímavou recenzi a hlavně za upozornění, že nový Robotham už je v prodeji - mám přečtené všechny předešlé díly (a Štvance k tomu) a na tohle pokračování už se moc těším!