Vítezství neznamená vždy výhru

recenze

Velké maličkosti (2017) 4 z 5 / ciniminisek
Velké maličkosti

Na další počin autorky Jodie Picoult jsem se nesmírně těšila. V knihovně na mě čekala podstatně dlouho a i když jsem se nemohla dočkat, až si knihu přečtu, vím, že musím být na Picoultovic díla psychicky připravena a mít tu správnou náladu. Je všeobecně známo, že autorka si zásadně vybírá velmi těžká témata, která žádného čtenáře nenechají chladným.



Nebylo tomu jinak ani v případě titulu Velké maličkosti. Amerika roku 2005 - jako první člověka napadne slovní spojení „vyspělá země“. Prezidentem je Barack Obama, každý film, či seriál si přísně hlídá, aby měl v obsazení herců afroameričana, či občana z Asie. Nikoho by snad ani nenapadlo, že rasismus stále hýbe světem až v tak rapidně velikém rozsahu. Nutno podotknout, že autorka čerpala ze skutečného příběhu, tudíž ne vše, co se v této knize dočtete je pouhá fikce.

Silný příběh vypráví o zdravotní sestře Ruth, která je jediná na porodním oddělení tmavé pleti. Svou práci po dvacet let dělá s dobrými úmysly a láskou sobě vlastní. Každý pacient i kolega je s Ruth a jejím pracovním nasazením spokojen, až do dne, kdy své první děťátko přijde přivítat na svět manželský pár Bethany a Turk. Dvojice, která od samého dětství vyznává „Bílou sílu“ a nadřazenou bílé rasy.

V tomto příběhu se odehrává mnoho špatného, je to samotný rasimus, úmrtí dítěte a soudní proces protkaný bolestivou nespravedlností a předsudky široké veřejnosti. Román je napsaný laickým jazykem, čte se velmi snadno a pochopitelně. Na druhou stranu, samotné téma brání rychlé četbě a knihu je tak nutné si dávkovat. Občas jsem se přistihla, že se do čtení musím i donutit, jelikož ne vždy si chcete úmyslně zkazit náladu příběhem, který se v této knize odehrává. Děj je střídavě vyprávěn třemi hlavními postavami, které napomáhají k pochopení jejich činů.

Zanechává ve čtenáři nespočet emocí a i když si myslíte, že spravedlnost má vyhráno, přijde jiná bomba a musí se začít od začátku. Poněvadž tento příběh je jasným důkazem toho, že vítezství neznamená vždy výhru. Donutí vás se zamyslet nad svým životem a skutky a dost možná i přehodnotit své stanovisko, které jste doposud měli. Jako vítanou vsuvku chválím přiblížení americké jurisdikce a práci porodní asistentky.

Titul Velké maličkosti patří ke knihám u kterých se musí přemýšlet nad vážnými tématy. Nejen z tohoto důvodu ji doporučuji vyspělým jedincům, kteří vědí, co život sám o sobě přináší a co od něj očekávají.

Komentáře (0)

Přidat komentář