Vítezství neznamená vždy výhru

recenze

Velké maličkosti (2017) 4 z 5 / ciniminisek
Velké maličkosti

Na další počin autorky Jodie Picoult jsem se nesmírně těšila. V knihovně na mě čekala podstatně dlouho a i když jsem se nemohla dočkat, až si knihu přečtu, vím, že musím být na Picoultovic díla psychicky připravena a mít tu správnou náladu. Je všeobecně známo, že autorka si zásadně vybírá velmi těžká témata, která žádného čtenáře nenechají chladným.



Nebylo tomu jinak ani v případě titulu Velké maličkosti. Amerika roku 2005 - jako první člověka napadne slovní spojení „vyspělá země“. Prezidentem je Barack Obama, každý film, či seriál si přísně hlídá, aby měl v obsazení herců afroameričana, či občana z Asie. Nikoho by snad ani nenapadlo, že rasismus stále hýbe světem až v tak rapidně velikém rozsahu. Nutno podotknout, že autorka čerpala ze skutečného příběhu, tudíž ne vše, co se v této knize dočtete je pouhá fikce.

Silný příběh vypráví o zdravotní sestře Ruth, která je jediná na porodním oddělení tmavé pleti. Svou práci po dvacet let dělá s dobrými úmysly a láskou sobě vlastní. Každý pacient i kolega je s Ruth a jejím pracovním nasazením spokojen, až do dne, kdy své první děťátko přijde přivítat na svět manželský pár Bethany a Turk. Dvojice, která od samého dětství vyznává „Bílou sílu“ a nadřazenou bílé rasy.

V tomto příběhu se odehrává mnoho špatného, je to samotný rasimus, úmrtí dítěte a soudní proces protkaný bolestivou nespravedlností a předsudky široké veřejnosti. Román je napsaný laickým jazykem, čte se velmi snadno a pochopitelně. Na druhou stranu, samotné téma brání rychlé četbě a knihu je tak nutné si dávkovat. Občas jsem se přistihla, že se do čtení musím i donutit, jelikož ne vždy si chcete úmyslně zkazit náladu příběhem, který se v této knize odehrává. Děj je střídavě vyprávěn třemi hlavními postavami, které napomáhají k pochopení jejich činů.

Zanechává ve čtenáři nespočet emocí a i když si myslíte, že spravedlnost má vyhráno, přijde jiná bomba a musí se začít od začátku. Poněvadž tento příběh je jasným důkazem toho, že vítezství neznamená vždy výhru. Donutí vás se zamyslet nad svým životem a skutky a dost možná i přehodnotit své stanovisko, které jste doposud měli. Jako vítanou vsuvku chválím přiblížení americké jurisdikce a práci porodní asistentky.

Titul Velké maličkosti patří ke knihám u kterých se musí přemýšlet nad vážnými tématy. Nejen z tohoto důvodu ji doporučuji vyspělým jedincům, kteří vědí, co život sám o sobě přináší a co od něj očekávají.


Velké maličkosti Velké maličkosti Jodi Picoult

Ruth je zkušená sestra pracující na novorozeneckém oddělení. Svého syna vychovává sama, neboť je vdovou po válečném hrdinovi. Nyní stojí před soudem, protože ji obvinili ze smrti novorozence – syna bílého amerického fašisty. Ruth ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář