Vídeňské zločiny podruhé

recenze

1918: Vražda na konci války (2021) 3 z 5 / akinomV
1918: Vražda na konci války

Vražda na konci války je již druhým dílem ze série „Vídeňské zločiny“ a přivádí nás zpátky k Davidu Bronsteinovi, který má nyní hodnost majora. Bronstein má za sebou zkušenosti z války a nyní opět pracuje pro policii města Vídeň.

David Bronstein má na starosti hned dva případy najednou. Jedním z nich je pátrání po jeho bývalém veliteli z války, který se pohřešuje a případ vraždy mladé dívky. A jelikož je konec roku a přichází zima, podmínky pro jeho pátrání jsou opravdu těžké. Vzhledem k politické nestabilitě, chudobě a nepokojům je ve Vídni často nouze o jídlo a dřevo na zátop, ale také díky odstávkám elektřiny nejezdí velmi využívané tramvaje. A tak se Bronstein opět musí všude vydávat pěšky a povětšinou sám.

Kromě detektivní zápletky se nám v knize rozvíjí i romantická linka, když se Bronstein seznámí s mladou komunistkou Jelkou. Vzhledem k politické situaci je to vztah poněkud komplikovaný, ale Bronstein se tím nenechá odradit. Na jedné straně pociťuje naději, že konečně poznává ženu svého života, na druhé straně je tu strach o jeho otce, který onemocněl španělskou chřipkou. Bronstein je tak rozpolcen pocity a do toho se mění historie celé jeho země.

Jak všichni víme, rok 1918 byl pro Rakousko-Uhersko velmi významným a my se tak přesouváme do doby rozpadu mocnářství a vše sledujeme velmi zblízka. Autor nám dává nahlédnout do myšlení lidí, kteří nechápou, že by vláda císaře mohla skončit a vůbec si nedokáží představit, jak by země mohla pokračovat dál.

Kniha je hodně popisná. Ať už jde o názvy míst, kudy Bronstein prochází, tak i popis politického dění kolem. Je to však zajímavá sonda do jednoho historického období a navíc z pohledu, na který nejsme zvyklí. Určitě nečekejte jen klasickou detektivku, ale počítejte s dávkou historie, která se týkala i naší země.

Komentáře (0)

Přidat komentář