1918: Vražda na konci války

1918: Vražda na konci války https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/471491/bmid_1918-vrazda-na-konci-valky-nzz-471491.png 4 20 7

Vídeňské zločiny série

< 2. díl >

Kriminální román současného rakouského autora bestsellerů Andrease Pittlera 1918: Vražda na konci války je druhý ze série Vídeňské zločiny. Major David Bronstein ve velmi sugestivně vylíčené atmosféře rozpadajícího se mocnářství vyšetřuje dva případy: vraždu mladé ženy a záhadné zmizení generálporučíka Wilhelma Spitzera von Grabensprung, který byl shodou náhod jeho velitelem na bojištích první světové války. Při putování spletitými slepými uličkami obou případů se Bronstein strachuje o život svého otce, který onemocněl španělskou chřipkou, ale zároveň prožívá vášnivou – a tentokrát opětovanou – lásku ke krásné revolucionářce Jelce. Cítí také nostalgický stesk nad rozpadem staleté říše a obavy z nového světa, který vzniká na jejích troskách. Kniha líčí rozpad Rakouska-Uherska a vznik nástupnických států jinak, než je u nás obvyklé, a nabízí tak českým čtenářům zajímavý a nepředpojatý pohled z druhé strany.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Hejkal
Originální název:

Chuzpe , 2010


více info...

Přidat komentář

snimcibdim
04.11.2023 2 z 5

V podání M.Táborského opět lahůdka, ale jinak pro mě výrazně méně atraktivní než 1913. Detektivní zápletka (spíše záplAtka) už je tu hodně na pozadí, prioritnější jsou politické události a společenské klima té doby. Sice pravda jsem se dozvěděla spoustu věcí, které jsem netušila, ale ten bolševismus byl pro mne na hranici snesitelnosti.

Ulala
05.06.2023 4 z 5

Z prvního dílu jsem byla trochu rozpačitá. Neuměla jsem to zpracovat z toho správného pohledu. Tento už jsem četla jedním dechem. Nemohla jsem se odtrhnout od atmosféry Vídně v roce 2018, kdy docházelo k pádu monarchie a nastolení něčeho, o čem nikdo nevěděl co přináší, od neutěšené situace všech obyvatel Vídně po válce a dalších politických změn. Samozřejmě důležité jsou i vraždy, které David Bronstein řeší, ale ty jako by byly upozaděny, což nevadí. Zajímavý je i život majora D.B. a jeho nová láska. Pátou hvězdičku si šetřím na Horký červenec. I když tomuto dílu dávám 4 a 1/2.


Galadwen
21.11.2022 5 z 5

Pozoruhodná kniha, která je spíše o konci starého světa než o jedné obyčejné vraždě. Oba kriminální případy, které Bronstein vyšetřuje nebo se k nim připlete, jsou z detektivního hlediska jednoduché a v případě vraždy mladé modistky Hannah i dost průhledné, ale to vůbec není důležité (a na zajímavosti to příběhu neubírá). Ještě lépe než v prvním díle je zachycena atmosféra Vídně, tentokrát v posledních dnech monarchie, kdy se všechno známé hroutí a ještě není jisté, zda se podaří vystavět něco nového. Naprosto doporučuji, čte se jedním dechem.

E_Lan
03.11.2022 4 z 5

Úctyhodné dílo, detektivka s pozadím rozpadu Rakouska Uherska s tolika detaily, které mě krásně dovzdělaly. Navíc z pohledu rakouského občana a velmi realisticky podaná. Krása, radost číst! Hvězdička dolu jen za tu detektivní část, ta tam je tak nějak navíc a vlastně není nic moc.

Vesmich
06.10.2021 5 z 5

Už první díl mě nadchnul dobovými reáliemi a zachycením všedního dne nějakých normálních lidí, běžných. Pokračování je snad ještě sugestivnější. Taky ta doba! Popis den po dni, jak se rozpadala monarchie je parádní!

Ventimiglia
15.08.2021 5 z 5

Dlouhé popisy pěších pochodů po Vídni (tramvaje totiž nejezdí) představují pro toho, kdo Vídeň moc nezná, poněkud nudné pasáže, pátrání po tom, kdo zavraždil Hanni, je spíše v pozadí, ale i tak mi tento román připadá pozoruhodný: ožívají historické události listopadu 1918. Tak bych se ráda učila dějepis. Zima, hlad, nejistota, pocit, že věci se mění a obyčejní lidé na to nemají žádný vliv (Bronstein se vždycky usadí v kavárně a přečte si noviny a nestačí se divit, co se to s monarchií děje). Policejní úředník jeden den pracuje pro císaře, druhý den je všechno jinak (a řeší, jak je to s loajalitou a komu vlastně být loajální). Zajímavá je také epizoda, ve které se řeší potrestání důstojníka, jenž poslal na jistou smrt celou jednotku; otázky morálky a práva, spoluúčasti nás všech na tom, co se ve světě děje špatného (kdo jsi bez viny? - pracuješ ve zbrojním průmyslu, na železnici, která vozí vojáky na frontu, jsi úředník, který plní příkazy shora a neptáš se...). Milostný vztah s revolucionářkou zase dovoluje vtáhnout do děje levicovou tematiku. Fakt dobré, ne strhující, ale dobré (což není málo). A že se dějem mihne E. E. Kisch, to mi přijde jako interesantní třešinka na dortu.

katy238
02.06.2021 4 z 5

Vražda na konci války je druhým dílem série Vídeňské zločiny a hlavní hrdina knihy, nyní již major David Bronstein, se opět směle pouští do vyšetřování zločinu, tentokrát do pátrání po vrahovi mladé švadleny. V případu nedává zpočátku nic smysl, ovšem David se opět nevzdává a rozplétá klubko spletitých osudů, které vedly k násilnému ukončení mladého života. Kolem něj se boří a bouří nový svět se starým a závěr 1. světové války nerezonuje jen Davidem, ale také celým světem kolem něj. David se však ve všem tom zmatku soustředí na to hlavní a to je vykonání spravedlnosti.

Oproti předchozí knize je děj již vážnější a na hlavním hrdinovi je možné vidět posun směrem ke zralosti muže. Náhle to již není roztěkaný a divoký Bronstein, ale mnohem uvážlivější David, který pečlivě studuje situaci kolem sebe a přitom nepouští ze zřetele ani rozpad monarchie ani mladou komunistku Jelku, se kterou si odvážně začne mnohem více, než by zpočátku doufal. Je to o něco náročnější čtení oproti minulému dílu, a pokud se budete orientovat v problematice politiky Velké války, bude to pro vás výhodou. Jedná se však hlavně o zajímavou historickou detektivku z Vídně počátku 20. století a svéhlavý hlavní hrdina vás opět provede jejími uličkami i zákoutími, kde se tají nejenom dech.

Štítky knihy

Vídeň 20. století Rakousko-Uhersko rozpad Rakouska-Uherska

Autorovy další knížky

Andreas Pittler
rakouská, 1964
2020  77%1913: Případ podivné sebevraždy
2021  79%1918: Vražda na konci války
2023  87%Horký červenec 1927

Kniha 1918: Vražda na konci války je v

Přečtených23x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce4x
Chystám se číst8x
Chci si koupit2x