Vasja, král Karačun a ti druzí

recenze

Medvěd a Slavík (2018) 5 z 5 / knihamouder
Medvěd a Slavík

Medvěd a Slavík představuje první knihu ze série Winternight Trilogie. Jedná se o pohádkový příběh.

Autorka čtenáři přibližuje osud lidí, žijících v izolované vesnici, obklopené hustými lesy v severní Rusi. Katherine Arden se nejvíce věnuje rodině bojara Pjotra Vladimiroviče. Pjotrova manželka Marina Ivanovna po porodu pátého dítěte umírá. Žádá Pjotra, aby se postaral o výjimečné čerstvě narozené dítě – křehkou holčičku Vasju.

O Vasju pečuje stařičká chůva Duňa, otec i její starší sourozenci. Vasilisa je opravdu zvláštní děvče. Nejraději tráví čas v přírodě. Nejvíce jí přitahuje místní temný les. Dívenka má nezvyklou schopnost vidět podivné bytosti, které dokážou za drobnou obětinu ochránit domácnost i hospodářská zvířata. Ale ne všechna tajemná stvoření patří na stranu dobra…

Pro všechny nastanou zlé časy, když se Pjotr znovu ožení. Macecha Anna má také "dar vidění,“ ale nedokáže se s ním vyrovnat a nadpřirozené bytosti považuje za ďábly. Mnohdy se chová šíleně a většina lidí se jí straní. Anna nalezne oporu až v novém mladém knězi Konstantinovi. Ten si myslí, že je pro vesnici jedinou záchranou a snaží se o nápravu hříšných obyvatel. Zakazuje vesničanům přinášet obětiny starým bohům a vnucuje jim neznámou víru – křesťanství.

Staré božstvo díky nedostatku obětin slábne. Ztrácí schopnost chránit vesnici. Nastává krutá zima a s chladem přichází z lesa i něco mnohem zlověstnějšího. Podaří se Vasje zvítězit nad zlem? A kdo jí v nerovném boji pomůže?

Hlavní hrdinka Vasja se na nebezpečné cestě za tajemnem seznamuje se svými dovednostmi a ukrytou sílou. Děvče miluje přírodu, zvířata, dobrodružství a její divokost a bezprostřednost jí dostávají pravidelně do velkých potíží.
Uplyne mnoho let a z tvrdohlavé nohaté dívenky vyroste děvče na vdávání. Vasja však po manželství netouží...

V příběhu se objevují také tajemství ostatních postav. Je zajímavé sledovat jejich cestu, ať už v přítomnosti nebo v návratu do minulosti.
Pozvolna se rozvíjející příběh nabízí magii, mystično a interesantní boj dobra proti zlu.

Autorka postavila příběh na ruském folkloru. Čtenář se tedy pomocí zvídavé dívky setkává s nepřeberným množstvím krásných bytostí. K životu patří rovněž smrt a právě tak je tomu i v knize Medvěd a Slavík.

Prostřednictvím knihy jsem se vrátila ke svému dětskému období - běhání po lesích a poslouchání strašidelných historek o divotvorných tvorech. Učarovalo mě autorčino hraní si se slovy. Mimo nadpřirozené bytosti mě uchvátil semknutý rodinný život. Každý člen měl své povinnosti, díky kterým mohla rodina přežít i nelítostné dlouhé zimní období. Večerní posezení kolem horkých kamen se stalo tradicí a vyprávění kouzelných pohádek nesmělo chybět.

Četbu jsem si užívala, Vasja si mě získala svým vlastním pohledem na svět a značnou odvahou. Kniha pro mě byla oknem do neznáma. Je milé číst neobvyklé téma zasazené do neznámé oblasti. Právě probíhající mrazy umocnily mé prožitky z příjemného čtení.

Pokud máte rádi pohádkové příběhy a chcete se ocitnout v divoké přírodě sužované nemilosrdnou zimou, kniha je určena právě pro vás. V domě, ve stájích a blízkém okolí na vás čekají duchové a strážci. Jen dejte pozor na temný les. Mohli by jste zabloudit až ke starému zkroucenému dubu, pod kterým číhá zohyzděný muž s jedním okem...





Kniha patří pod edici King Cool a lze ji zakoupit v knihkupectví Knihy Dobrovský.


Medvěd a Slavík Medvěd a Slavík Katherine Arden

Ve vesnici na okraji divočiny severního Ruska po většinu měsíců v roce panuje zimní, zasněžené počasí a neustále vane chladný, až mrazivý vítr. Stará chůva zde vypráví shromážděným dětem legendy a pohádky o čarodějnictví, folklóru... více


Komentáře (0)

Přidat komentář