Slyšíš jak šumí les?

recenze

Zvuky přírody: Svět lesa (2019) 5 z 5 / knihamouder
Zvuky přírody: Svět lesa

Kniha Zvuky přírody Svět lesa vás vezme na dobrodružnou cestu do všech koutů světa. Podíváte se do deseti vybraných lesů. Každá dvoustrana odhalí zemi typickou pro daný porost.

Krátký popis hvozdů a hájů je doprovázen autentickými zvuky místních obyvatel. Tytéž obyvatelé jsou přiblíženi formou krásných obrázků a zajímavostmi z jejich života.

K recenzi jsem si na pomoc vzala malé čtenáře, pro které je kniha určena. To proto, že my dospělí hodnotíme svět jinýma očima a klademe si někdy až příliš vysoké nároky na věci kolem nás…

První, co děti zaujalo, byly zvuky lesa. Před čtením se opakovaně mačkalo ono tlačítko, dokud jsme se všichni nenasytili jak samotným použitím tlačítka, tak ptačím zpěvem, jelením vábením či prasečím chrochtáním (jehličnatý les).

Tlačítko je označeno notou a na každé stránce je ukryto v jiných místech. Užili jsme si spoustu legrace při hledání tlačítka (děti se předháněly, kdo notu zmáčkne první).

Malí čtenáři většinu zvířat poznali sami, na mě potom zbylo čtení. Text není příliš dlouhý, přesto se dozvíte spoustu pozoruhodných informací.

Zvuky jehličnatého lesa pro nás nejsou novinkou, ale kdy se vám poštěstí přenést se prostřednictvím knihy např. do deštného pralesa, pouštního či bambusového lesa nebo dokonce do Afriky k pohoří Virunga?

Poslední dvoustrana obsahuje text, který vysvětluje, co to vlastně lesy jsou a proč jsou pro nás a zvířata tak důležité. Opět nechybí rozdělení na vybrané druhy lesů se stručným shrnutím.

Kniha upozorňuje na lidskou aktivitu vůči lesům a nabádá čtenáře k důležité ochraně lesů pro následující generace nejen lidí, ale i zvířat.

Konečná stránka je bonusová. Deset lesů a deset not na jedné stránce. Můžete mačkat a kombinovat, dokud vás přírodní zvuky neomrzí.

Kniha se dětem velmi líbila. Velkým lákadlem se stala samotná přední strana. Je zaplněna pěknými obrázky zvířat, které z obalu vystupují. Ilustrace jsou velmi povedené, text naučný a noty se zvuky zábavné.

Zvuky přírody Svět lesa doporučuji já i malí čtenáři.


Zvuky přírody: Svět lesa Zvuky přírody: Svět lesa Robert Hunter

Procestuj svět a poslouchej zvuky přírody! Na každé stránce stiskni tlačítko s notou a cestou po deseti různých lesních prostředích naslouchej více než 60 rozličným zvukům divokých zvířat. Uslyšíš gorilí mručení v horách, křik pa... více


Komentáře (0)

Přidat komentář